Skynet eller AI-nirvana?

EU har netop udgivet sine anbefalinger til, hvordan virksomheder bør arbejde med kunstig intelligens, så man på tværs af Europa understøtter en etisk, sikker og nyskabende AI-udvikling.

Skynet eller AI-nirvana

Computere og systemer, der tænker og agerer selvstændigt, har gennem alle tider været en kilde til mange historier, diskussioner og visioner for fremtidens samfund. Vil den selvtænkende robot betyde verdens undergang eller frelse?

Med en forventning om, at investeringer i kunstig intelligens i europæiske virksomheder vil mere end firdobles på blot fire år, er der da heller ingen tvivl om, at diskussionerne om effekten af det spændende nye AI vil fortsætte. For man vil snart møde kunstig intelligens i stort set al elektronik og systemer.

”Der ligger et enormt uforløst potentiale i kunstig intelligens, som vi skal være klar til at gribe i Danmark og EU. Men det skal gå hånd i hånd med oplysning om, hvad det egentlig vil sige at bruge AI på en etisk forsvarlig måde,” siger Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

En etisk rettesnor fra EU

Med Ethics Guidelines for Trustworthy AI giver EU for første gang en pejling på, hvordan man som virksomhed bør udvikle og arbejde med kunstig intelligens.

EU’s guidelines inkluderer både en holdning til nogle helt overordnede etiske principper omkring respekten for menneskets frihed, retfærdighed og rettigheder, men også nogle mere konkrete råd til, hvordan man bør arbejde med kunstig intelligens.

Bl.a. kommer EU med nogle krav til udvikling, implementering og brug af AI-systemer, som virksomhederne bør overholde.

Privacy og it-sikkerhed spiller ikke overraskende en stor rolle her, men også sikkerheden for, at man ikke tilsigtet diskriminerer og leverer biased resultater, står højt på agendaen.

”Med EU’s guidelines får vi ikke bare en række overordnede spilleregler, men også forslag til, hvordan virksomhederne helt konkret bør arbejde med AI i hverdagen. Så det er bestemt et dokument, som virksomhederne bør kende til,” udtaler Birgitte Hass.

Vi kan konkurrere med Kina og USA

Kigger man på investeringerne i virksomheder, der arbejder med kunstig intelligens, er der ingen tvivl om, at USA og Kina sidder med førertrøjen.

Ifølge tal fra OECD står USA for 49% af alle AI-investeringer i verden, mens Kina nu står for 36%. I 2015 stod Kina blot for 3%, så de er det land, der rykker allermest på investeringssiden pt. Til sammenligning står Europa for blot 8% af de samlede investeringer i kunstig intelligens.

”Vi kan nok ikke være med i kapløbet om at være først med de nye teknologier, men vi kan bestemt konkurrere med USA og Kina, når det gælder den forretningsmæssige anvendelse dem. Og på udvalgte områder, som eksempelvis skole- og uddannelsesområdet, ligger vi i toppen både kommercielt og forskningsmæssigt,” udtaler Birgitte Hass.

Netop fordi Danmark og danskerne er så digitaliserede, som de er, og flere gange er blevet kåret som verdensmestre i digitalisering, har vi som samfund ifølge IT-Branchen en unik styrkeposition, når det handler om at bruge AI i hverdagen.

Hvis du vil vide mere

IT-Branchen er derfor også involveret i den danske AI-strategi på flere niveauer, og skal f.eks. snart have en dialog om dataetik med Erhvervsstyrelsen, der arbejder med den danske implementering af de dataetiske guides til virksomheder.

Vil du være med i dialogen om dataetik og AI, er du mere end velkommen til at kontakte Sif Neldeborg.

I vores Udvalg for den gode brugeroplevelse (UX/CX), Udvalg for it-sikkerhed, Udvalg for offentlig digitalisering og i vores Udvalg for digitalt erhverv, arbejder vi med AI og etik på forskellige niveauer.

Hvis du savner en begynderguide til AI kan du deltage via Googles Læringshus i København på Inspirational Talks om Machine Learning og Digitale Assistenter.