Manifest skal løfte Danmark

200 af it-branchens spidser har udviklet et manifest, der skal skabe et Danmark som digital samfundsmodel.

Forestil dig en nation af digitale skabere. Et samfund af innovative entreprenører. Generationer af virksomheder med globale ambitioner. Forestil dig et Danmark med en digital samfundsmodel, der både kan og vil vinde verden.

Det er den fremtid, vi gerne vil bygge.”

Sådan starter manifestet: Danmark som Digital Samfundsmodel. Et manifest, der ikke bare er en vision for et digitalt samfund, men som konkret skal bruges til at kickstarte og løfte Danmark ind i en ny tidsalder.

”Danmark skal være en digital rollemodel, og vi skal gøre digitaliseringen til fundamentet for vores fremtidige vækst og velfærd. På den måde kan vi skabe et samfund, hvor alle danskere får gavn af den digitale omstilling. Men det kræver at vi handler nu,” siger Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

Over 200 topledere fra IT-Branchen og #CPHFTW definerede på årsmødet fire hovedområder, hvor vi som nation bør gå forrest.

En nation af digitale skabere

Manglen på talent og folk med de rigtige it-kompetencer er suverænt den største udfordring for vores fælles fremtid. Prognoserne siger, at vi i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister, men allerede nu har mere end hver 4. it-virksomhed måtte sige nej til ordrer, fordi de simpelthen ikke har kunnet finde de rette kompetencer til at løse opgaverne.

”Vi skal være en nation af digitale skabere. Alle børn skal lære at være kreative og skabende med teknologi gennem et obligatorisk fag i folkeskolen. Samtidig skal it-uddannelserne matche det højeste internationale niveau ved bl.a. at få et langt tættere samspil med succesfulde start-ups og it-virksomheder,” udtaler Birgitte Hass.

Et samfund af medejere

Tilstrækkelig adgang til kapital, når man skal videreudvikle sin virksomhed og vokse, er en udfordring i Danmark. Mere end hver 5. virksomhed oplever i dag, at mangel på kapital er en barriere for væksten.

”Vi skal have ændret kulturen, så vi får en folkelig dansk investeringskultur, hvor alle danskere investerer i danske vækstvirksomheder, og hvor pensionsmidlerne i langt højere grad bruges til at støtte de små- og mellemstore virksomheder. Samtidig skal de danske virksomheder være de bedste til at dele værdiskabelsen med medarbejderne gennem medarbejderaktier,” siger Michael Bak, direktør for #CPHFTW.

En generation af digitale flagskibe

I Danmark har vi en række succeshistorier inden for it, men generelt er vi ikke, som man f.eks. er i USA, lykkedes med at gøre it-virksomheder til de nye danske flagskibe. Faktisk halter it-sektoren bagud i forhold til resten af erhvervslivet, når det gælder eksport og internationalisering.

De 200 topleder slog på mødet fast, at der bl.a. var behov for at genopfinde den danske eksportmodel og bringe erfarne forretningsfolk i spil, så vi kunne blive de bedste i verden til digital eksport.

At skabe en generation af digitale flagskibe kræver dog også adgang til talent, og derfor bør Danmark have en ambition om at være blandt de fem bedste til at tiltrække verdens største digitale talenter.

Digitale talenter der løfter dansk erhvervsliv

Danske virksomheder tøver overfor den digitale omstilling. Det går for langsomt og især kniber det med at bruge digitaliseringen innovativt til nye digitalt funderede forretningsmodeller, produkter og services. Virksomhederne tøver. De mangler overblik, kompetencer og finansiering til digitaliseringen.

”Danmark har en lang række ekstremt dygtige digitale talenter, men vi skal blive langt bedre til at bringe dem i spil gennem bestyrelsesposter og nye samarbejdsformer. Samtidig er der behov for at give et massivt digitalt kompetenceløft i dansk erhvervsliv, så den enkelte virksomhed bliver langt bedre rustet til fremtiden,” forklarer Michael Bak.

Manifest som igangsætter

Branchens manifest er sendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen, der selv var forbi på Årsmødet for at tale om regeringens digitale ambitioner, og til erhvervsminister Brian Mikkelsen, der senere på året skal stå i spidsen for lanceringen af regeringens digitale vækstplan.

”Vi står midt i en digital revolution, der for altid vil ændre vores samfund, men vi skal handle nu. For vi har en helt unik mulighed for at komme ud som den førende digitale nation, hvis vi sammen omsætter manifestet til handling. Hvis vi gør det til en del af vores fælles digitale DNA,” slutter Birgitte Hass, der samtidig lover, at vi vil komme med en række helt konkrete forslag til, hvordan vi skal flytte os som mennesker og samfund, så vi når målet i manifestet.

Her kan du læse manifestet: Danmark som Digital Samfundsmodel.