AI’erne går efter din sorg

Hvis du havde muligheden for at tale med en, som var død, men som du elskede. Ville du så gøre det?

AI’erne går efter din sorg

Gennem tusinder af år og på tværs af religioner, lande og befolkninger har tanken om at kunne forlænge relationen med sin afdøde elskede været udgangspunkt for utallige sagn og historier.

En vision der er så umiddelbart fascinerende og skræmmende på samme tid.

Ved hjælp af kunstig intelligens, er det digitale efterliv faktisk ved at blive til virkelighed. For der er ingen tvivl om at sorg, ligesom vores opmærksomhed, en kommerciel vare, som flere virksomheder udvikler og investerer i.

Denne episode af Blinde Vinkler er er optaget LIVE på Stærekassen i København d. 21. marts 2024 i forbindelse med CPH:DOX – lige efter premieren på dokumentaren Eternal You, og er produceret af Ingeniørforeningen IDA og IT-Branchen – og i samarbejde med tech-journalist, Marie Høst.

En ny religion og moderne sorgbehandling

Majken Overgaard, der er digital ekspert og en del af det digitale kunstkollektiv, Korridor, samt kurator på den kommende udstilling på SMK mener, at AI på mange måder lover os det samme, som mange religioner gør: At du aldrig behøver at dø, men at du kan blive genfødt i en eller anden form.

”Mange af de her tech-virksomheder lover jo nærmest, at du kan uploade dig selv eller downloade nogen, der allerede er døde. Ja de påstår ligefrem, at det er den døde, du taler med,” fortæller Majken Overgaard i podcasten.

Der er som sådan heller ikke er noget nyt i, at vi gerne vil beholde en form for livslinje, til dem vi har elsket.

Men hvor man tidligere måske har beholdt en dagbog, en båndoptagelse eller stykke tøj med duften af dem, for ikke at glemme dem, så er der med AI kommet et nyt lag i ens sorgbehandling.

For nu kan man gennem data, digital tekst, lyd og billede genskabe oplevelser, stemmer og personen på et helt andet niveau.

Tal med en afdød kunstner

En anden måde at bringe folk ”tilbage fra de døde” på, og som også diskuteres i podcasten, er ved at genskabe for længst afdøde kunstnere gennem AI.

Noget man konkret vil gøre til udstillingen ”Against All Odds – Historiske kvinder og nye algoritmer”, der vil blive vist på Statens Museum for Kunst til efteråret.

Her vil man bl.a. udvikle en AI, baseret på kunstneren Anne Marie Carl-Nielsen, da man har nok data gennem breve, dagbøger, bøger og beskrivelser af hende til, at man kan bygge en digital kopi af hende. Og det giver god mening, hvis man spørger Majken Overgaard.

”Mange dygtige kvindelige kunstnere er blevet skrevet ud af den danske kunsthistorie. Og de bliver hurtigt glemt, selvom vi laver en enkelt udstilling med dem. Den eneste mulighed vi har, for at de bliver til et varigt minde, er, hvis de igen bliver en del af den datahistorik, vi har om dansk kunsthistorie,” siger Majken Overgaard i podcasten.

Men lyt til hele diskussionen mellem Majken Overgaard, Marie Høst og Nanna Bonde Thylstrup lektor ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet om de digitale efterliv i podcasten her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *