Dogme 01 – Minimér belastningen af energisystemet

I en tid med rivende digital vækst har IT-Branchens Bureauledernetværk med fem dogmer forpligtet sig til at tage et vigtigt skridt i retningen hen imod en fremtid, hvor forbedrede brugeroplevelser går hånd i hånd med etisk softwareudvikling.

Digitalisering spiller i dag en stor rolle i verdens energiforbrug, hvor den nu udgør 4% af den samlede CO2-udledning.

Og det sker samtidig med, at vi lever i en tid, hvor der med næsten eksponentiel vækst produceres mere digitalt indhold på ét år end i hele den foregående historie.

Som et svar på udviklingen er branchens største spillere gået sammen i IT-Branchens Bureauledernetværk, hvor de har udviklet fem dogmer for etisk softwareudvikling, som de anbefaler alle digitale bureauer og udviklingshuse bruger.

Effektivitet rimer på bæredygtighed

Gennem ansvarlig implementering af bæredygtige løsninger kan den digitale branche gå fra at være en del af problemet til at være en del af løsningen, når det kommer til at minimere belastningen af energisystemet.

Noget der ifølge Laust Jørgensen, administrerende direktør hos Peytz og en af hovedarkitekterne bag IT-Branchens fem dogmer for etisk softwareudvikling, sagtens kan lade sig gøre uden, at man tilbyder kunderne dårligere eller dyrere løsninger.

Og det er netop essensen af Dogme 01 – Minimér belastningen af energisystemet. For gode brugeroplevelser og bæredygtige overvejelser går nemlig hånd i hånd.

Derudover bekræfter Laust Jørgensen også, at der blandt kunderne er en voksende bevidsthed om at prioritere leverandører, der integrerer bæredygtighed i deres projekter fra starten af.

Men han bemærker også, at kravene til bæredygtighed varierer betydeligt fra projekt til projekt, hvilket gør det udfordrende for leverandører at forudse og imødekomme kravene effektivt.

”Retningslinjerne vi har fundet frem til vil ikke alene facilitere en bedre dialog og læring, men også forbedre branchens evne til at håndtere det store ansvar, der følger med bæredygtig udvikling,” siger Laust Jørgensen og tilføjer:

”Ligesom brugervenlighed engang var et nyt felt, er bæredygtig webudvikling nu ved at blive et helt centralt fokusområde. Vi arbejder sammen om at etablere bæredygtighedsstandarder, da det ikke kun skaber forandring for leverandørerne, som kan finde inspiration i fælles standarder, men også kunderne, som får indsigt i, hvor og hvordan de kan bidrage til den bæredygtige omstilling inden for softwareudvikling.”

Få styr på fundamentet fra start

I udviklingen af et brugervenligt og energieffektivt website, er det afgørende, at man starter med at definere de grundlæggende rejser, som brugeren skal ud på. Og når opgaverne er identificeret, kan websitet struktureres og designes omkring dem.

Det fortæller adm. direktør i Knowit Experience Danmark (der bl.a. tæller designbureauet 1508), Mikkel Jespersen:

”At reducere kompleksiteten for brugeren er en opgave, der jo som udgangspunkt ikke handler om energibesparelser, men om at skabe værdi for brugeren og en god brugeroplevelse.”

”Men det har samtidig også en ret stor betydning, når man så skal begynde at se på energiforbrug. For jo flere sider, der er derude, som kræver serverkapacitet, når du laver et kald og skal indeksere siden i din søgning, jo mere energi kræver det. Så på den måde kommer det hele tilbage til, at det er det fundament, du bygger på.”

Derfor handler det I sidste ende om at tænke bæredygtighed ind i hver fase af design- og udviklingsprocessen. For hemmesider har det med tiden med at vokse, knopskyde og forgrene sig i alle mulige retninger.

Noget man ifølge Mikkel Jespersen bl.a. oplevede i et projekt med at redesigne og optimere brugeroplevelsen på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.

Her lagde man hos 1508 derfor fra start vægt på at forstå både brugerens behov og projektets formål. Og det resulterede helt konkret i, at man forenklede og optimerede hjemmesiden fra 2.013 sider til 300 sider.

Front-end optimering

En anden vigtig overvejelse er at huske sig selv på, at al data på et website kræver serverkapacitet – og servere bruger energi. Derfor har den måde websitet er opbygget på en stor indvirkning på dets samlede energiforbrug.

Og i den forbindelse er der flere ting, som gør sig gældende i opbygningen af siderne, hvor man også skal være bevidst om sine valg til alt fra baggrundsfarver og brugen af medier.

Her er et andet vigtigt aspekt i udviklingen af energieffektive websites at være opmærksom på størrelsen af de filer, der anvendes. Større filer, som billeder og videoer, kræver mere dataoverførsel og dermed mere energi.

Og så kan overgangen fra tungt videomateriale og store billeder til lettere illustrationer og animationer derfor også have en meget stor indflydelse.

”Det handler ikke om fuldstændigt at eliminere visuelle medier, som videoer og billeder, men snarere om at optimere og komprimere dem for at opnå større energieffektivitet. Teknikker som “lazy-load”, og ved at optimere indstillinger for autoplay og loop-indstillinger for videoer, bidrager faktisk betydeligt til at reducere et websites energiforbrug,” fortæller Mikkel Jespersen.

Udover at det er vigtigt at vælge de rette filformater, kan man også arbejde med at komprimere indholdet, så det bevarer samme kvalitet, men med en mindre filstørrelse.

Back-end optimering

Foruden at tænke de forskellige designelementer ind er det i lige så høj grad muligt at foretage aktive valg, når det kommer til at bygge platformen op.

Og derfor er det også en helt naturlig tilgang for Laust Jørgensen og Mikkel Jespersen at arbejde for at mindske websitets miljøpåvirkning gennem valg af grøn hosting, optimering af filer og energieffektive cachingstrategier.

Det forklarer Laust Jørgensen:

”Ved også at vælge hostingløsninger, der er understøttet af grøn energi, eller grønnere alternativer til eksterne plug-ins og tracking-værktøjer, er det faktisk muligt at integrere bæredygtighedselementer i hvert skridt af webudviklingsprocessen.”

”Og ved at implementere klare strategier for caching, kan man opnå en betydelig reduktion af belastningen på servere og samtidig forbedre brugeroplevelsen. Caching er en effektiv metode, hvor en udgave af data midlertidigt gemmes på en server, hvilket fremskynder adgangen til ofte anvendte oplysninger. Det mindsker dermed trækket på databasen og energiforbruget,” tilføjer han.

Her er de fem dogmer for ansvarlig softwareudvikling

Følgende bureauer har allerede skrevet under på de fem dogmer for ansvarlig softwareudvikling:

Hvis du vil vide mere

Den hurtige vækst i produktionen af digitalt indhold kalder på en omgående indsats for at vi som branche tager ansvar for udviklingen.

Bureauledernetværket i IT-Branchen har derfor udarbejdet fem dogmer for etisk softwareudvikling, som de anbefaler, alle digitale bureauer og udviklingshuse bruger.

Download de fem dogmer for ansvarlig softwareudvikling her.

Kunne du tænke dig at læse mere om arbejdet i bureauledernetværket, kan du gøre det her. Og har du spørgsmål til arbejdet, kan du altid kontakte Anne Sofie Josephsen, chef for forretningsudvikling i IT-Branchen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *