”Med regeringsgrundlaget tager regeringen fat på at bruge digitalisering som et væsentligt værktøj til at løse de store samfundsmæssige udfordringer vi står overfor. Det viser, at regeringen har en forståelse for vigtigheden af at anvende digitale løsninger til at løfte regeringens væsentligste ambitioner, bl.a. indenfor vores fælles nationale forsvar og sundhedsområdet,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.
Her kan du læse hele regeringsgrundlaget “Ansvar for Danmark – Det politiske grundlag for Danmarks regering“.
Det bør være det første, den nye regering fokuserer på
Selvom regeringen først lige er blevet præsenteret og de nye ministre endnu ikke har nået at indtage deres kontorer, opfordrer IT-Branchen regeringen til hurtigt at komme i gang. For der er en række områder, hvor det haster med handling.
Forsvaret af Danmark er desværre igen blevet helt afgørende, og vi står overfor en alvorlig oprustning på denne front. For under en uge siden oplevede at hjemmesiderne for både Forsvaret, Forsvarsministeriet, Center for Cybersikkerhed og Forsvarets Efterretningstjeneste var nede pga. hackerangreb. Ligesom 16% af de observerede russiske cyberangreb under krigen i Ukraine været rettet mod Danmark og Norden.
Så der er ingen tvivl om, at det haster med at styrke vores nationale cyberforsvar.
For IT-Branchen er det yderst positivt at se, at den nye regering forholder sig til den nuværende, ustabile sikkerhedspolitiske situation og det skærpede, hybride trusselsbillede, vi står over for som land. Det er derfor betryggende, at man i regeringsgrundlaget kan se, at man vil prioritere at styrke Danmarks digitale forsvarsevne og robusthed.
”I regeringsgrundlaget tager regeringen helt rigtigt fat på, hvordan man styrker forsvarets digitalisering, så man ruster Danmark til at imødegå fremtidens trusler og udfordringer. Det er positivt, at regeringen vil være på forkant med den teknologiske udvikling på f.eks. kvanteområdet og beskytte os mod trusler fra cyberangreb,” siger Natasha Friis Saxberg.
Det bør en ny regering fokusere på i forhold til cybersikkerhed:
• Bedre offentlig-privat samarbejde
• Styrket cybersikkerhed i befolkningen og hos virksomhederne
• Styrke kompetenceudviklingen på cybersikkerhedsområdet
Digitale løsninger skal afhjælpe sundhedsvæsenets krise
Et andet sted, hvor det haster med en indsats, er indenfor sundhedsvæsenet, hvor der lige nu er over 5.000 ubesatte sygeplejestillinger. Dertil skal man lægge, at omkring 3.200 SOSU’er står til snart at gå på pension, og at antallet af deltidsansatte flere steder udgør 30-45% af arbejdsstyrken, mens sygefraværet pga. stress er markant højere end i resten af samfundet. En udfordring der kun kan løses ved brug af teknologi og digitalisering.
”Det er meget positivt, at den nye regering tænker digitalisering og teknologi ind i deres plan for sundhedsvæsenet. Vi har store forventninger til den nye fond, som regeringen lægger op til, der blandt andet skal hjælpe sygehusene med at implementere teknologi, der kan reducere arbejdskraftsudfordringen.”
Natasha Friis Saxberg understreger dog, at det er afgørende, at en sådan fond ikke bare bruges til udvikling af nye løsninger, men at det også er fokus på at sikre god implementering og skalering af det, vi allerede kan se virker.
Det bør en ny regering fokusere på i forhold til digital sundhed:
• Øget data- og teknologianvendelse i sundhedssektoren
• Skalering af løsninger der allerede har vist, at de virker
• Understøtte udviklingen af nye digitale løsninger til sundhedsvæsenet, blandt andet gennem nemmere adgang til sundhedsoplysninger
Det nødvendige digitale kompetenceløft
Et sidste sted, hvor det også haster med en indsats, er indenfor danskernes digitale kompetencer, hvor vi, på trods af at være en af de mest digitale lande i verden, halter bagud.
”Det er skuffende, at regeringen ikke tager fat på agendaen om, hvordan vi klæder vores børn på med fremtidens kompetencer. Som digitalt vidensamfund bliver vi nødt til hele tiden at investere i danskernes kompetencer samtidig med, at vi skal sikre, at ingen bliver tabt i den digitale transformation, som Danmark gennemgår lige nu.”
Til gengæld glæder IT-Branchen sig over, at vi er blevet hørt i forhold til internationale studerende på områder, som en løsning til at imødegå den store mangel på arbejdskraft bl.a. på it-området. Her ønsker regeringen, at der etableres 500-1.000 nye studiepladser på engelsksprogede erhvervskandidatuddannelser målrettet områder med høj efterspørgsel på arbejdskraft.
Samtidig vil regeringen overveje en dimensionering af udvalgte videregående uddannelser, så de bedre matcher efterspørgslen på arbejdsmarkedet.
”Vi har længe ønsket os en uddannelsespolitik, der sikrer bedre match mellem uddannelserne og erhvervslivets behov. Manglen på it-folk er den største udfordring for it-erhvervet. Her rummer regeringsgrundlaget en åbning, som vi vil holde den nye regering op på,” slutter Natasha Friis Saxberg.
Det bør en ny regering fokusere på i forhold til digitale kompetencer:
• Teknologiforståelse for alle i grundskolen, på de gymnasiale uddannelser og på erhvervsuddannelserne
• Flere pladser på efterspurgte it-uddannelser og bedre adgang for internationale it-studerende
• Styrket tiltrækning af og lettere adgang for udenlandske it-specialister, som der er mangel på
IT-Watch skriver “IT-branchen ser positive digitale tegn i nyt regeringsgrundlag.”
Computerworld skriver “Erhvervslivet glæder sig over den nye regerings digitaliserings-løfter: Men særligt et område skuffer.”