Selvom vi nærmer os slutningen af året med hastige skridt, og langt de fleste nok har fokus på at lukke de sidste ting ned, er der en række folk i branchen, der allerede nu har øjnene rettede mod året, der kommer.
Som CEO skal man både evne at have fokus på dagen i dag og på den virkelighed, der rammer os lige om lidt, så de i tide kan nå at fokusere både virksomheden og dens kunder i den rigtige retning.
Derfor er det også helt naturligt, at vi her op til årsafslutningen har taget fat i fem fremtrædende CEO’s fra branchen for at høre dem, hvad der venter i det nye år.
Martin Nebelong Olsen, CEO i Charlie Tango:
”2023 var et gennembrudsår for AI. I 2024 tager vi næste skridt”
Mens 2023 for mange var et gennembrudsår for AI, bliver 2024 et år med fokus på virksomhedernes forretnings- og datastrategi, hvis man spørger Martin Nebelong Olsen.
”ChatGPT var reelt set mere en UX-revolution end en datarevolution. Den fik folks øjne op for, hvad der lå af muligheder i de store sprogmodeller og AI. Pludselig ville alle eksperimentere og lege med AI.”
Han er derfor heller ikke i tvivl om, at 2024 bliver året, hvor man for alvor får lagt sin datastrategi og begynder at levere nogle endnu mere værdiskabende og gennemarbejdede AI-løsninger.
Et andet hot topic for 2024 bliver ifølge Martin Nebelong Olsen Inclusive Design, der handler om at designe til mangfoldighed og gøre digitale løsninger brugervenlige og tilgængelige for alle.
”Tit viser det sig, at løsninger som f.eks. undertekster til video eller mulighed for oplæsning af tekst – ting der bliver lavet til de få, også er til glæde for majoriteten. Og den inkluderende designtilgang, tror jeg virkelig, får fart på i 2024,” fortæller Martin Nebelong Olsen.
Du kan læse hele interviewet med Martin Nebelong Olsen her.
Mikkel Stavnsbo, CEO i SAP Danmark:
” I 2024 udrulles forretningsdatabaseret generativ AI for alvor.”
Udfordringerne lurer flere steder i erhvervslivet, og med de ændrede markedsvilkår er det ikke alle, der i lige så høj grad vil være i stand til at kunne følge med. Til gengæld tror Mikkel Stavnsbo, at kunstige intelligens vil skabe nye muligheder for at bevare et forretningsmomentum.
”Jeg tror, at de hypede sprogmodeller som f.eks. ChatGPT er med til at gøre teknologien til allemandseje, og dermed tvinger virksomhederne til at forholde sig til og tænke dem ind i både nye og eksisterende produkter, for at kunne forblive relevante.”
Samtidig tror han, at bæredygtighed kommer tilbage på agendaen i 2024.
“Det er lidt som om, at al snakken om AI har fået os til at glemme at italesætte vigtigheden af at drive vores forretning på en ansvarlig og bæredygtig måde. Næste år tror jeg, det grønne fokus kommer tilbage, og at det i langt højere grad vil blive brugt som konkurrenceparameter,” siger han.
Du kan læse hele interviewet med Mikkel Stavnsbo her.
Cynthia Koetsier-Beerten, CEO i Cisco i Danmark:
”Den hybride verden vil dominere 2024”
En mere hybrid verden med fleksible arbejdspladser og sikkerhed vil præge 2024, hvis du spørger Ciscos danske adm. direktør Cynthia Koetsier-Beerten.
”Jeg er ikke i tvivl om, at den hybride arbejdsplads er kommet for at blive, og at det fremover vil være den altoverskyggende arbejdsform. Men nu handler det ikke længere bare om at få en netforbindelse og den basale adgang til virksomhedens systemer til at fungere. I 2024 vil vi derfor se flere virksomheder lægge en decideret strategi på området og stille langt skarpere krav til f.eks. professionelle videomødefaciliteter, systemadgange og ikke mindst sikkerhed.”
En anden trend, som Cynthia Koetsier-Beerten peger på, er cybersikkerheden. Historisk set er mange sikkerhedsløsninger endt som et patchwork, hvor man har set trusler og efterfølgende løst dem isoleret.
”Mange virksomheder har haft en form for tunnelsyn, når et kommer til sikkerhed. Har der været en webtrussel, så har de løst det isoleret. Var der tale om ransomware, så har de lavet en løsning mod dette. Og så er man over årene endt med et rent kludetæppe af små lukkede sikkerhedsløsninger, som ikke rigtigt spillede sammen, og hvor man i sidste ende har mistet overblikket,” forklarer Cynthia Koetsier-Beerten.
Det kommer i høj grad til at ændre sig i 2024, hvor der sikkerhedsmæssigt kommer til at være et langt større fokus på forenkling og integration af ens arkitektur og setup.
Du kan læse hele interviewet med Cynthia Koetsier-Beerten her.
Per Johansson, CEO i KMD:
“Det vil det offentlige (og erhvervslivet) prioritere i 2024”
Selvom mange taler om AI, så er det alligevel cybersikkerheden Per Johansson først og fremmest ser vil flytte sig næste år.
”Det kan godt være, at der lige nu investeres milliarder af kroner i AI, og der bliver helt sikkert også udviklet noget interessant for de penge. Men på den korte bane tror jeg nu, at cybersikkerheden faktisk har større betydning for den enkelte virksomhed og for samfundet.”
Per Johansson tror, at man i 2024 vil se et langt større krav fra kunderne om, at sikkerheden skal integreres i alle løsninger – både på hardware- og softwaresiden.
I 2024 tror han også, at det vil gå op for mange virksomheder, at investeringer i sol og vind ikke er nok, hvis man skal nå klimamålene.
”Klimarapport efter klimarapport slår igen og igen fast, at vi bliver nødt til at accelerere den grønne omstilling, hvis vi ikke skal nå den kritiske grænse for temperaturstigningerne. Derfor tror jeg også, at vi næste år vil se et langt større fokus på bæredygtighed og klima i både det offentlige og i erhvervslivet,” fortæller Per Johansson.
Især energisektoren og det offentlige vil ifølge Per Johansson flytte sig rigtigt meget i 2024 i forhold til den grønne omstilling.
Du kan læse hele interviewet med Per Johansson her.
Mikkel Bardram, CEO i EG:
”2024 kan blive året, hvor usikkerheden aftager”
2023 har været præget af usikkerhed på mange fronter – geopolitisk, makroøkonomisk og vejrmæssigt. Men der er måske en omstilling på vej i 2024. For den økonomiske optur, der har præget branchen de seneste mange år, fortsætter ikke nødvendigvis i 2024.
”Indenfor byggeriet, som vi leverer en del løsninger til, ser vi en opbremsning i forhold til nystartede byggeprojekter og lidt flere konkurser. Det plejer at betyde, at vi som land kommer til at se en mere afdæmpet økonomi lige om lidt. Samtidig kan det være et tegn på, at vi har nået bunden og kan se, noget af usikkerheden i økonomien aftager,” fortæller Mikkel Bardram.
Det behøver dog ikke at betyde en opbremsning i investeringerne i ny teknologi. Vi har set i tidlige økonomiske cyklusser, at når økonomien generelt bremser op, så kan innovation og brugen af ny teknologi godt accelerere samtidig.
Derudover tror han, at det i høj grad vil være it-branchen selv, der tager kunstig intelligens til sig i 2024, og især vil bruge det til kodning, it-udvikling og få det integreret i diverse softwareløsninger.
Netop de øgede krav fra kunderne vedr. cybersikkerheden inkl. den kommende NIS2-regulering, den grønne omstilling samt krav til at have styr på korrekt brug af AI, vil være med til at skubbe til en yderligere konsolidering i it-branchen.
”Det bliver mere og mere komplekst af være softwarevirksomhed, da der er så mange krav, man skal leve op til. Og det kan mindre it-virksomheder have svært ved at rumme, da de ikke har ressourcerne til det. Derfor tror jeg også, at vi vil se flere blive lagt sammen i 2024.”