Allerede på vej op af elevatoren i Ciscos danske hovedkvarter i Nordhavnen, er vi blevet passeret af flere medarbejdere på vej ind og ud af kontoret.
Ikke bare fordi, der er masser af aktivitet, men fordi Cisco i høj grad er en hybrid arbejdsplads, hvor medarbejderne frit kan vælge at arbejde på hovedkontoret, ude hos kunderne eller derhjemme. Alt efter hvad der passer bedst for den enkelte.
Det er da heller ikke et lille halvmørkt mødelokale med plads til fire mennesker, som vi bliver lukket ind i, da vi er forbi Cynthia Koetsier-Beerten for at høre, hvad der kommer til at præge 2024, men et moderne lyst mødelokale, hvor der er plads til både projektarbejde og ikke mindst mødedeltagere, der kobler på online via de nyeste teknologier og videoløsninger.
I det hele taget er man ikke i tvivl om, at teknologien fylder utroligt meget hos Cisco, og vi når da også at passere to serverum, der stolt vises frem bag glasruder, inden vi når ind i mødelokalet.
Historisk er Cisco da også tungt forankret i teknologien.
Som nogle af de første i verden, byggede de en multiprotokol router, The Blue Box, som kunne få de forskellige it-systemer på Stanford University til at kommunikere med internettet på samme tid. En teknologisk landvinding, der her snart 40 år efter sin oprindelse stadig er fundamentet for næsten al internettrafik i verden – ”Den digitale bro der får dig hen til det, du drømmer om”, som de skriver på deres hjemmeside – og som i den grad har defineret Ciscos globale succes.
Det giver derfor god mening, at vi tager forbi netop Cisco for at høre, hvilke trends og tendenser vi skal være opmærksomme på i 2024.
For hvem ved mere om det, end dem der forbinder den fysiske og digitale verden via internettet?
Den hybride arbejdsplads bliver voksen
Som en salgs- og kundevendt organisation, hvor medarbejderne altid er på farten, er det ikke nyt for Cisco at tænke hele deres interne setup hybridt, så man kan arbejde lige godt, uanset hvor man befinder sig.
Cynthia Koetsier-Beerten oplever dog mange virksomheder, der langt fra er kommet lige så langt med at få den hybride arbejdsplads til at fungere optimalt, som man er i Cisco.
”Jeg er ikke i tvivl om, at den hybride arbejdsplads er kommet for at blive, og at det fremover vil være den altoverskyggende arbejdsform. Men mange virksomheder kæmper stadig med at finde det helt rigtige format i forhold til arbejdsprocesserne, kulturen og ikke mindst det tekniske setup,” fortæller hun.
I forbindelse med coronaen, hvor alle pludselig blev tvunget til at arbejde hjemmefra, oplevede Cisco da også en enorm efterspørgsel, da alle virksomheder var nødt til at udvidede infrastrukturen på ekstremt kort tid for at hjælpe med at skabe ordentlige hjemmekontorer.
Den tid er heldigvis for langt de fleste ovre, og Cynthia Koetsier-Beerten ser i dag en langt mere moden og voksen tilgang til det at arbejde digitalt og på tværs af lokationer.
”Nu handler det ikke længere bare om at få en netforbindelse og den basale adgang til virksomhedens systemer til at fungere. I 2024 vil vi derfor se flere virksomheder lægge en decideret strategi på området og stille langt skarpere krav til f.eks. professionelle videomødefaciliteter, systemadgange og ikke mindst sikkerhed.”
”I Danmark kan man ikke undgå at tale om bæredygtighed”
Efter lidt over et år i Danmark, er Cynthia Koetsier-Beerten ikke i tvivl om, at den grønne omstilling står højt på agendaen i de danske virksomheder.
”Hvis jeg ikke siger noget om bæredygtighed, når jeg er ude og tale med vores danske kunder, så vil det være helt galt. For det er helt klart top of mind alle steder, og jeg kan mærke, at virksomhederne virkelig arbejder med, hvad bæredygtighed betyder for dem,” siger Cynthia Koetsier-Beerten.
For Cisco handler det derfor om, hvordan de kan støtte kunderne i at være mere bæredygtige, og at vise, at Cisco tænker bæredygtigheden ind i alle faser. Her handler det især om at kunne dokumentere en grøn tilgang på alt fra udvikling af software og hardwareproduktion til logistik og genanvendelse.
For kunderne handler det også om, hvordan de prioriterer deres it-investeringer – og hvordan man f.eks. måler CO2-aftrykket over den samlede livstid, så man bedre kan vurdere ens investeringer i forhold til den grønne omstilling.
”I 2024 tror jeg, at vi kommer til at opleve en øget interesse for automatiserede strømbesparende løsninger. F.eks. hvordan man kan ændre kølingen på sit datacenter i weekenden eller bruge intelligente sensorer til at beslutte, hvor varmt eller koldt et rum skal være.”
AI vil betyde øgede it-investeringer
Selvom stort set enhver dialog og tech-artikel lige nu handler om kunstig intelligens, så er der stadig mange virksomheder, som ikke helt er gået i gang med at benytte AI endnu. Men det kommer til at ændre sig markant i 2024.
Ifølge Cynthia Koetsier-Beerten vil virksomhederne især investere i platforme og løsninger, der kan forudsige adfærd, mønstre og potentielle problemer, så man kan handle på det i tide.
Et eksempel på dette kunne være Ciscos AI-baserede sikkerhedsløsning, Talos, der live overvåger al den trafik der globalt går gennem Ciscos løsninger, identificerer trusler og kommer med skræddersyede forslag til den enkelte virksomhed om, hvordan de skal forholde sig til de forskellige cybertrusler.
Hun oplever også en stigende interesse for generative AI-modeller, der f.eks. analyserer og kommer med forslag til, hvordan man skal optimere sit netværk og ens digitale infrastruktur, så man bl.a. kan eliminere nogle af de mange menneskelige fejl, der typisk findes i systemkonfigurationer og opsætninger.
”Jeg tror, at AI grundlæggende vil forandre den måde, vi bygger netværk, infrastruktur og sikkerhed på. Det betyder, at mange virksomheder er nødt til at geninvestere i deres systemarkitektur. For måden, man fremover udvikler, implementerer og drifter det hele på, bliver markant anderledes i forhold til, hvad vi plejer at gøre.”
Sikkerhed bliver ikke længere et kludetæppe
En sidste trend, som Cynthia Koetsier-Beerten peger på, er sikkerhed. Historisk set er mange sikkerhedsløsninger endt som et patchwork, hvor man har set trusler og efterfølgende løst dem isoleret.
”Mange virksomheder har haft en form for tunnelsyn, når et kommer til sikkerhed. Har der været en webtrussel, så har de løst det isoleret. Var der tale om ransomware, så har de lavet en løsning mod dette. Og så er man over årene endt med et rent kludetæppe af små lukkede sikkerhedsløsninger, som ikke rigtigt spillede sammen, og hvor man i sidste ende har mistet overblikket,” forklarer Cynthia Koetsier-Beerten.
Det kommer i høj grad til at ændre sig i 2024, hvor der sikkerhedsmæssigt kommer til at være et langt større fokus på forenkling og integration af ens arkitektur og setup.
Derudover tror hun, at man vil se et øget cybersikkerhedssamarbejde mellem både it-leverandører og virksomheder.
”Hackerne arbejder allerede sammen globalt og er utroligt effektive til at dele sårbarheder og værktøjer med hinanden. Derfor bliver vi også nødt til at arbejde langt mere sammen og dele vores viden hurtigt og effektivt med hinanden, hvis vi skal vinde over de cyberkriminelle.”
Alle skal forholde sig til den hybride virkelighed
Vores møde med Cisco er ved at nå sin ende, men lige inden vi bliver nødt til at sige farvel, konkluderer Cynthia Koetsier-Beerten på den bærende trend for 2024.
Uanset om man taler om fremtidens arbejdsplads, grøn omstilling, AI eller sikkerhed, er hun ikke i tvivl om, at de hybride løsninger, hvor det fysiske og digitale skal spille sammen, bliver den helt store trend i 2024.
”Vi lever ikke i en ren analog eller digital verden, men skal vænne os til at leve i en hybrid verden, hvor det fysiske og digitale skal fungere side om side. Det har de fleste virksomheder også indset, og derfor tror jeg også, at 2024 i høj grad handler om, hvordan man vil løse de mange udfordringer og muligheder det giver,” slutter hun.