Det vil det offentlige (og erhvervslivet) prioritere i 2024

Især to store områder vil præge 2024, hvis du spørger Per Johansson, CEO i KMD.

Det vil det offentlige (og erhvervslivet) prioritere i 2024

Forbi de arkitektonisk flotte runde parkeringspladser og inde bag de lidt anonyme bygninger i det ellers rolige Ballerup, ligger der en af de største og vildeste forandringsmotorer, der nogensinde har eksisteret i Danmark.

En it-virksomhed, der som ingen anden og i over 50 år har været med til at digitalisere og modernisere det danske samfund, så vi i dag står som det mest digitaliserede land i verden.

For uanset om der er tale om barsel, børnepenge, sagsbehandling, løn, sundhedssystemer eller folkepension, så har KMD sandsynligvis været inde over dit liv på et eller andet tidspunkt, da deres it-løsninger i høj grad ligger til grund for de forskellige bærende søjler i vores velfærdssamfund.

Det giver derfor også god mening, at vi har taget fat i Per Johansson, CEO i KMD, for at høre, hvilke it-trends der kommet til at præge især det offentlige i 2024.

To store områder vil præge 2024

Spørger man Per Johansson, er han ikke i tvivl om, hvad der først og fremmest kommer til at præge 2024 i både det offentlige og i det private erhvervsliv. Cybersikkerhed og AI.

Selvom mange taler om AI, og Per Johansson da heller ikke er i tvivl om, at det kommer til at betyde enormt meget på sigt, så er det alligevel cybersikkerheden han først adresserer, da vi sætter os ned i det lille mødelokale lige ved siden af KMD’s velfungerende kaffebar.

”Det kan godt være, at der lige nu investeres milliarder af kroner i AI, og der bliver helt sikkert også udviklet noget interessant for de penge. Men på den korte bane tror jeg nu, at cybersikkerheden faktisk har større betydning for den enkelte virksomhed og for samfundet,” udtaler Per Johansson.

En forudsigelse der ikke er taget ud af den blå luft. Danske virksomheder blev i gennemsnit udsat for 2.521 cyberangreb om ugen i 1. halvår af 2023, og alene i 2. kvartal så man en stigning på 83% i antallet af cyberangreb i forhold til samme kvartal året før.

Per Johansson tror derfor også, at man i 2024 vil se et langt større krav fra kunderne om, at sikkerheden skal integreres i alle løsninger – både på hardware- og softwaresiden.

Derudover tror han, at NIS2-direktivet, der skal være implementeret senest i oktober 2024, vil medføre yderligere investeringer i cybersikkerheden pga. de nye hårdere krav fra EU.

I forhold til kunstig intelligens oplever Per Johansson verden lidt todelt.

Tidligere på året var han i USA, hvor han bl.a. deltog i et stort AI-møde hos Microsoft. . Blandt de tech-guruer, internationale topchefer og eksperter, der deltog på mødet, var der ingen tvivl om, at der var helt enorme – ja næsten uanede muligheder i AI, som bare ventede på at blive udrullet.

Ude hos de danske kunder oplever han dog en lidt mere pragmatisk tilgang til teknologien. Her vil man først og fremmest se og forstå, hvad man reelt kan bruge AI til, før der investeres mange penge i det.

”Det er ikke de højtflyvende ideer eller strategier, vi ser blomstre ude hos kunderne, men den helt forretningsnære tilgang til, hvordan AI f.eks. kan hjælpe med gældstyrring, låntagning eller fakturaer. Og det bliver også det man skal kunne vise som it-leverandør, hvis man vil vinde AI-ordrer fremover,” siger Per Johansson.

2024 bliver derfor heller ikke året, hvor virksomheder investerer i AI for teknologiens skyld, hvis man spørger Per Johansson. I stedet vil man have fokus på, hvor man kan integrere AI i eksisterende løsninger, og hvordan kunstig intelligens helt konkret kan hjælpe dem i hverdagen.

Investeringer i sol og vind er ikke nok

KMD har selv arbejdet målrettet med bæredygtighed i over 10 år, og har siden 2021 kørt på 100% grøn energi overalt i virksomheden. Men det er ikke længere nok blot at kigge på grøn energi, hvis man vil rykke på den grønne agenda.

”Klimarapport efter klimarapport slår igen og igen fast, at vi bliver nødt til at accelerere den grønne omstilling, hvis vi ikke skal nå den kritiske grænse for temperaturstigningerne. Derfor tror jeg også, at vi næste år vil se et langt større fokus på bæredygtighed og klima i både det offentlige og i erhvervslivet,” fortæller Per Johansson.

Især energisektoren og det offentlige vil ifølge Per Johansson flytte sig rigtigt meget i 2024 i forhold til den grønne omstilling.

I energisektoren oplever han allerede nu et stort fokus på at strukturere data og bl.a. bruge AI til at udnytte deres dataindsigter til at skabe klimaoptimeringer i hele værdikæden.

Også i det offentlige er der fokus på den grønne omstilling. En ny analyse fra Rambøll og Dansk IT viser, at 44% af kommunerne allerede bruger digitale løsninger og IoT til at energioptimere, mens 27% bruger digitale løsninger som f.eks. asset management til at reducere miljøpåvirkningen.

Tal som Per Johansson tror vil stige markant i fremtiden, og hvor it-leverandørerne skal være klar med grønne løsninger for at understøtte ambitionerne i det offentlige.

Ledelsen sidder ikke med svaret

Det hele handler dog ikke om kunderne, selvom Per Johansson understreger, at der naturligvis altid er et behov for at kunne levere på nøgletallene hvert kvartal.

En af de store interne udfordringer i KMDs og derfor også en af hans personlige fokusområder for 2024 er, hvordan man kan øge virksomhedens talent- og diversitetspool.

”Nogle har måske et billede af KMD som en lidt gammel og støvet virksomhed, men det image er langt fra virkeligheden. Så vi har en opgave i at få opbygget et mere moderne image og samtidig fastholde den stærke og varme kultur, vi har i KMD. Men det er ikke ledelsen, der alene sidder med svaret på dette. Det er noget, alle medarbejdere skal bidrage til,” fortæller Per Johansson.

For ham er det en fælles rejse, man internt er på, og hvor medarbejderne også får et ansvar for at udvikle sig og være med til at tage beslutningerne – både forretningsmæssigt og kulturelt.

Skal man fortsat være Danmarks helt store forandringsmotor kræver det nemlig, at alle tandhjulene i maskinen drejer og fungerer optimalt. Og det sker kun, hvis man tager hensyn til den enkelte og fællesskabet på samme tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *