Cybersikkerhed

Find rundt på vores talunivers via nedenstående navigationsbar.

Som et af de mest digitaliserede lande i verden er virksomhedernes, det offentliges og den enkelte borgers it-sikkerhed af stigende betydning. Men hvordan ser det så ud med cybersikkerheden i Danmark?

Vi har samlet de vigtigste nøgletal, analyser og rapporter om cybersikkerheden i erhvervslivet, hos myndighederne og den enkelte dansker.

Danmark ligger nr. 32 på Global Cybersecurity Index, hvad angår national cybersikkerhed – én placering efter Kasakhstan.

Hver eneste danske virksomhed bliver i gennemsnit ramt af 2.521 cyberangreb om ugen

  • Virksomheder verden over oplevede en markant stigning i antallet af ransomware-angreb i 2023.
  • Helt konkret oplevede hver tiende virksomhed et ransomware-angreb sidste år.
  • Det svarer til en stigning på 33% i forhold til 2022, hvor kun hver trettende virksomhed der blev ramt af et ransomwareangreb.
  • Antallet af cyberangreb, der var rettet mod danske virksomheder, steg i 2023 med hele 49% sammenlignet med 2022.
  • På globalt plan steg antallet af cyberangreb rettet mod virksomheder med 1%.
  • I både 2022 og 2023 var det især indenfor uddannelse, forskning og i det offentlige, man oplevede cyberangreb

Antallet af cyberangreb mod globale virksomheder og organisationer stiger, og der er næppe udsigt til, at antallet eller udviklingen vender.

26% af de danske virksomheder registrerede sikkerhedsbrud

Hver 6. virksomhed melder, at de er klar over, at de har haft et sikkerhedsbrud. Men de reelle tal er sandsynligvis langt større.

SMV’er halter bagud på it-sikkerheden

I Danmark er det især de små og mellemstore virksomheder, der halter bagud med it-sikkerheden, og som ikke har installeret helt basale sikkerhedsforanstaltninger.

Der er store konsekvenser ved cyberangreb

Brud på sikkerheden koster virksomhederne millioner af kroner hvert år. Og selvom man betaler løsesum, er der stor risiko for, at man alligevel ikke kan gendanne sine data.

Hvad gør danske virksomheder for at sikre sig?

Næsten alle danske virksomheder har mindst én sikkerhedsforanstaltning installeret, og langt de fleste har også en forsikring mod it-relaterede hændelser.

Cybersikkerheden i det offentlige halter

Næsten hver 3. af de mest kritiske offentlige systemer, er ikke sikret godt nok, og der er ofte ikke udarbejdet en plan for, hvad man gør, hvis det går galt.

Større sandsynlighed for hacking end indbrud i danske hjem

Antallet af hackerangreb mod borgere er massivt. Desværre er der for få danskere, der er dygtige nok til at kunne genkende f.eks. netsvindel.

  • I 2023 modtog politiet over 35.000 anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet. Det er en stigning på 30 procent i forhold til året før.
  • Samtidig er det blevet sværere at gennemskue, om det er en ægte mail eller sms, man modtager fra eksempelvis PostNord eller SKAT. Særligt sms-svindel har været i kraftig stigning – sidste år modtog Nationalt Center for IT-kriminalitet 130 procent flere anmeldelser om sms-svindel end i 2022.

IT-Branchen foreslår:

  • Der er behov for at skabe øget opmærksomhed om cybersikkerhed hos både myndigheder, borgere og virksomheder.
  • Borgerne og medarbejderne er ofte “first line of defense”, og der er derfor brug for markant styrket opmærksomhed om cybersikkerhedsindsatser, -trusler og -løsninger.
  • Arbejde for at øge samarbejdet og videndelingen om sikkerhedstrusler og -hændelser både internt i det offentlige og i offentlig-privat samarbejde er derfor afgørende for, at vi kan stå stærkt i kampen mod it-kriminelle.

Derudover har vi samlet en række relevante rapporter og analyser om cybersikkerhed.

Troels Johansen - Chefkonsulent

Hvis du vil vide mere

IT-Branchens Policy Board for Cybersikkerhed arbejder for at italesætte behovet for at højne it-sikkerheden i Danmark og skabe opmærksomhed om it-sikkerhedsindsatser, -trusler og -løsninger.

Herunder at understøtte medlemmernes forretningsmæssige muligheder ved at tydeliggøre vigtigheden af cybersikkerhed i det offentlige, i virksomheder og i samfundet generelt over for centrale beslutningstagere og interessenter.

Kontakt chefkonsulent, Troels Johansen, tjoh@itb.dk hvis du vil vide mere om policy boardets arbejde.