2024 kan blive året, hvor usikkerheden aftager

2023 har været præget af usikkerhed på mange fronter – geopolitisk, makroøkonomisk og vejrmæssigt. Men der er måske en omstilling på vej i 2024. Det konkluderer en håbefuld Mikkel Bardram, CEO i EG.

2024 kan blive året hvor usikkerheden aftager

Snefnuggene dalede ned fra himlen og lagde sig blidt på tøjet, da vi steg ud af bilen foran EG’s hovedkvarter i Ballerup.

En stille vejrlig påmindelse om at julen er nær, og som måske var medvirkende til, at flere af EG’s medarbejdere havde reageret og iklædt sig juletrøjer (og en enkelt nissehue), da vi kiggede rundt i kantinen og tankede op med god kaffe, inden vi skulle mødes med Mikkel Bardram, der er CEO i EG.

Og netop det med først at reagere på ting, til efter de har ramt os, var et af de temaer vi kom igennem, da en veloplagt Mikkel Bardram satte sig ned ved bordet for at give sit syn på, hvad der kommer til at præge 2024.

2024 byder måske på en lille recession

Selvom Mikkel Bardram og EG med en gennemsnitlig årlig omsætningsvækst på 17% over de seneste år og en nylig succesfuld fundingrunde på 400 mio. Euro har god grund til at smile, så startede han interviewet i den mere alvorlige ende.

For den økonomiske optur, der har præget branchen de seneste mange år, fortsætter ikke nødvendigvis i 2024.

”I de fleste brancher ser vi fortsat en god vækst i efterspørgslen efter standard branche software til at afhjælpe behovet for arbejdskraft og skabe bedre kundeoplevelser. Vi ser dog indenfor byggeriet, som vi leverer en del løsninger til, en opbremsning i forhold til nystartede byggeprojekter og lidt flere konkurser. Det plejer at betyde, at vi som land kommer til at se en mere afdæmpet økonomi lige om lidt. Samtidig kan det være et tegn på at vi har nået bunden og kan se noget af usikkerheden i økonomien aftager,” fortæller Mikkel Bardram.

Han mener dog ikke, at renten falder mærkbart i nær fremtid, men at vi måske ligefrem kan blive ramt af en blød recession i Danmark i 2024.

Det behøver dog ikke at betyde en opbremsning i investeringerne i ny teknologi. Vi har set i tidlige økonomiske cyklusser, at når økonomien generelt bremser op, så kan innovation og brugen af ny teknologi godt accelerere samtidig.

Mikkel Bardram forventer derfor, at vi kommer til at se en fortsat vækst i den nordiske softwaresektor drevet af teknologiske forandringer, så som AI, og investeringer i forhold til cybersecurity og den grønne omstilling.

Vi vil se 1-2 store cyberangreb næste år

En af de store trends i øjeblikket, er fokuseringen på cybersikkerhed. Der går ikke langt imellem, at vi kan læse om endnu et hackerangreb på en dansk virksomhed, hvor it-kriminelle har fået fat i eller låst data.

De historier burde i sig selv få virksomhederne til at øge investeringerne i cybersikkerhed.

Alligevel tror Mikkel Bardram, at der skal et eller to store angreb til, hvor det virkelig kan mærkes på økonomien i de pågældende virksomheder, før det går op for det brede erhvervsliv, hvor forretningskritisk cybersikkerhed egentligt er blevet.

”Det er nok svært at forstå, hvad risikoen reelt er, før man selv har stået helt tæt på katastrofen. Så jeg tror desværre, der skal nogle store forretningskritiske cyberangreb til, før flere virksomheder begynder at rykke på det her. Til gengæld tror jeg, at de angreb kommer i 2024, og at vi derfor vil se øgede krav til og investeringer i cybersikkerhed,” udtaler Mikkel Bardram.

Helt konkret tror han, at vi vil se et øget fokus indenfor applikationsverdenen, hvor der er et behov for at opdatere eller investere i platforme. Han tror også, at man vil se endnu flere virksomheder flytte deres setup fra on-premises til cloud-løsninger, så deres it-leverandør kan tage et større medansvar for sikkerheden.

Grønne krav vil ændre virksomhedernes adfærd

Selvom området omkring EG’s hovedkvarter under interviewet så småt er blevet dækket af et tyndt lag sne, er det alligevel den grønne agenda, som Mikkel Bardram taler om, som den næste store trend i 2024. Også her ser han nemlig et større ryk.

Både fordi mange virksomheder har brugt de seneste par år på at blive klogere på, hvordan de skal indsamle data og rapportere på bæredygtighed, men også fordi der med EU’s The European Green Deal kommer en række nye rapporteringskrav for større virksomheder.

Regler der stiller krav til, at de store virksomheder skal kunne dokumentere bl.a. klimaaftrykket i hele deres værdikæde, og som dermed også rammer de små virksomheder, der ofte fungerer som leverandører til de store.

”Jeg tror, at EU-kravene er med til at få virksomhederne til at gå endnu mere op i den grønne omstilling, så det ikke længere bare handler om, hvordan man rapporterer på det, men hvordan man reelt ændrer adfærd og får gjort en forskel. Så der bliver et helt andet fokus på bæredygtighedsagendaen i det nye år,” siger Mikkel Bardram.

AI og konsolidering vil præge it-branchen

Under samtalen med Mikkel Bardram har han flere gange nævnt AI som eksempel på en fremtidig løsning til en bred pallette af ting. Spurgt direkte ind til det som en decideret trend for 2024, er han dog ret skarp:

”Hypen er i år. Med ChatGPT blev AI for første gang åbnet for alle på en intuitiv måde, og derfor ser vi også en helt ekstremt hurtig udvikling indenfor kunstig intelligens lige nu. Men vi mangler altså stadig at se værdien ude i forretningen. Det kommer vi til at se i 2024.”

Først og fremmest tror han, at den kommende AI-regulering fra EU vil sætte gang i virksomhedernes interne politikker for, hvad man må og ikke må bruge AI til.

Og så tror han, at det i høj grad vil være it-branchen selv, der tager kunstig intelligens til sig, og især vil bruge det til kodning, it-udvikling og få det integreret i diverse softwareløsninger.

Netop de øgede krav fra kunderne vedr. hele cybersikkerheden inkl. den kommende NIS2-regulering, den grønne omstilling og krav til at have styr på korrekt brug af AI, vil være med til at skubbe til en yderligere konsolidering i it-branchen.

”Det bliver mere og mere komplekst af være softwarevirksomhed, da der er så mange krav, man skal leve op til. Og det kan mindre it-virksomheder have svært ved at rumme, da de ikke har ressourcerne til det. Derfor tror jeg også, at vi vil se flere blive lagt sammen i 2024,” fortæller Mikkel Bardram.

Jeg vil være med til at skabe vores fælles fremtid

Sneen er så småt stoppet igen, og interviewet er ved at nå til ende, selvom man ikke er i tvivl om, at Mikkel Bardram har langt mere på hjerte, end han når at komme ud med i denne omgang.

En sidste ting, vi får spurgt ham om, er, om han har et personligt mål for næste år. Og det har han.

Der er ingen tvivl om, at den succesfulde investorrunde har givet kapital til den fortsatte vækstrejse for EG, og det kommer naturligvis til at fylde i 2024 ligesom en kommende børsintroduktion så småt også skal planlægges.

Først og fremmest handler 2024 for Mikkel Bardram om at være med til at skabe en fælles fremtid for alle medarbejdere i EG. At skabe en virksomhed, hvor alle medarbejdere kan se sig selv og med en fremtid, som de har lyst til at være en del af.

”Vi har over de seneste år købt over 30 virksomheder, så der ligger for mig personligt en vigtig ledelsesopgave i at få skabt en fælles retning og kultur, så alle ved, hvor vi skal hen, og hvordan vi i fællesskab skal forsætte med at skabe den bedste software indenfor hver af vores brancher,” slutter Mikkel Bardram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *