Coding Class

Det er vigtigt at vores børn har de rette kompetencer til at navigere i en digital verden. Derfor har IT-Branchen indført Coding Class i folkeskolen.

Coding Class i folkeskolen

Se med, når vi live-streamer Coding Class finalen 2020

Alle børn skal have kompetencer til at navigere i en stadig mere digital verden. De skal ikke bare være superbrugere af de digitale løsninger og devices, men selv kunne skabe og være innovative med teknologi. Derfor har IT-Branchen indført Coding Class i folkeskolen.

Mere end 7000 skoleelever har indtil videre været med i Coding Class. I det kommende skoleår 2019/2020 vil alle 6. klasser i Odense være med igen, ligesom 140 klasser i København vil være med.

Nye skoler og kommuner kommer løbende til og alle er velkommen til at deltage, ligesom vi også hele tiden er på udkig efter virksomheder, der vil tage imod eleverne.

Her kan du se hvad Coding Class bl.a. går ud på.


Coding Class i folkeskolen

IT-Branchen har i samarbejde med en række medlemsvirksomheder og kommuner landet over etableret Coding Class projektet, som kort fortalt går ud på at lære børn at være kreative og innovative med teknologi. Børnene koder en løsning, der typisk præsenteres ved et virksomhedsbesøg til sidst.  

Projektet blev etableret tilbage i 2016 og har siden hen oplevet stigende opbakning fra både erhvervslivet, kommuner og skoler landet over. Projektet har således inspireret til det nye forsøgsfag i Teknologiforståelse, der introducere en helt ny faglighed i folkeskolen.

De har været med til at indfører Coding Class i folkeskolen sammen med IT-Branchen: Unik, Siteimprove, ATEA, HPE, DXC, SAP, Microsoft, NNIT, TDC, KMD, Jobindex, Zibra, Netcompany, Dansk Erhverv og SimCorp.

Udover at forskellige virksomheder støtter op om projektet, har en række kommuner også meldt sig under fanerne, bl.a. Vejle KommuneFredericia KommuneFuresø KommuneHøje Taastrup KommuneKøbenhavns KommuneOdense Kommune og Aarhus Kommune.

Coding Class er altså i fuld gang, men vi søger flere kommuner og skoler, der deler vores vision, og som gerne vil være med til at give vores børn og unge den nødvendige, digitale ballast.

Hvis du som lærer er interesseret i at tage del i vores Coding Class lærernetværk, så kontakt Mette Lundberg på mel@itb.dk eller læs mere om projektet via vores Coding Class univers for lærere på codingclass.dk.

Få besøg af en Coding Class og se jeres løsninger fra børnenes perspektiv.

Coding Class tog kegler under Corona
Coronakrisen og lukningen af folkeskolerne har skabt et akut behov for fjernundervisningsmateriale for folkeskoler landet over. I den forbindelse har Sofaskolen i et samarbejde med IT-Branchen lavet en temauge om innovation og programmering. 

I uge 18 havde alle 6-7. klasser i hele Danmark mulighed for at være med til et Coding Class forløb, hvor eleverne bl.a. har prøvet kræfter med kreativ kodning og designprocesser, samt løst virkelige udfordringer udarbejdet af virksomhed

Du kan se Sofaskolens Coding Classforløb lige her

Med Uni-login kan du få gratis adgang til Alineas undervisningsmateriale

Byg dit helt eget Coding Class forløb

Som noget nyt har Coding Class Odense oprettet en “Gør det selv”- Coding Class side, så du selv eller dine børn kan prøve kræfter med Coding Class på egen hånd.

På fire dage vil du lære at programmere dit helt eget spil med dine helt egne karakterer, objekter og baggrunde.

Også Coding Class CPH har gjort det muligt for at tilgå det materiale, som de bruger til at undervise i Coding Class. Så kan du prøve kræfter med kodning lige præcis når du har tid og lyst.

IoT skal nu også på programmet

Grundet interessen og den store opbakning af Coding Class, har IT-Branchen, Skolelederforeningen og Aarhus kommune valgt at gå sammen om også at udvikle et specifikt IoT undervisningsforløb rettet mod folkeskoleklasser.

Samarbejdet ledte tidligere i 2019 til startskuddet på pilotprojektet “IoT i Folkeskolen”, som rettede sig mod udvalgte 7. klasser i Aarhus kommune. 

Elever laver IoT-løsninger i folkeskolen.

Det går IoT i Folkeskolen ud på.


En verden i digital forandring

Verden er ved at forandre sig radikalt og i en sådan grad, at man taler om en ny digital revolution, der grundlæggende vil ændre verden, som vi kender den i dag.

I en sådan verden er det altafgørende, at vi ruster vores børn til at kunne forstå, tænke og skabe i en digital økonomi. Danmark skal ikke ende som en nation af superbrugere, men være med til at skabe de digitale løsninger, der definerer fremtiden.

Derfor skal vi ruste vores børn og unge med færdigheder til det 21. århundrede – ikke mindst helt nye digitale kompetencer. Det er nemlig den generation, der skal sørge for, at Danmark også fremover er helt i front som videnssamfund og som frontløber i den globale konkurrence.

IT på linje med dansk og matematik

Alt fra termostater, til biler og hele fabrikker bliver intelligente og digitale. Men det er ikke længere nok blot at kunne betjene disse ting, hvis vi som samfund fortsat skal vise vækst og velstand.

Grundvilkårene ændrer sig, og det sker hurtigere end nogensinde før. Skal vi som samfund kunne udnytte mulighederne i den hastige digitalisering, er der også behov for helt nye færdigheder og et helt nyt grundfag i folkeskolen: IT.

Børn og unge skal med it som fag få redskaberne til at være kreative, skabende og problemløsende gennem teknologi. Vi vil med andre ord hjælpe børn og unge til at blive klar til at agere i den digitale verden, så de kan være en aktiv del af vores arbejdsstyrke og i vores samfund.

Vores vision er at få børn og unge til at tænde på teknologi og it – og at gøre it til en del af den almene dannelse i folkeskolen.

Vi skal skabe et engagement og en lyst hos børn og unge til at arbejde innovativt med it, og til at de forstår den bagvedliggende logik i de produkter, de bruger til dagligt, så de kan gribe de muligheder, der findes i digitaliseringen til glæde for dem selv og for Danmark som helhed.

Coding Class styregruppen

En række af IT-Branchens medlemmer er en del af styregruppen for Coding Class-initiativet.

 • Anders Thomsen, Microsoft Danmark
 • Ditte Haugaard, KMD
 • Henriette Gejsing, TDC
 • Louise Grosen, Netcompany
 • Janus Sandsgaard, Dansk Erhverv
 • Kaare Danielsen, Jobindex
 • Marianne Fink, SimCorp
 • Martin Exner, UCC
 • Lars Pedersen, NNIT
 • Søren Leth, SAP
 • Teresa Labriola, Zibra Digital Media Group
 • Mette Lundberg, ITB

Læs forskerrapporterne

Coding Class Hovedrapport

Coding Class Whitepaper

Ønsker du at høre nærmere? Så kontakt Mette.