Her er branchens største vækstbarrierer for 2024

Manglen på it-kompetencer er den absolut største barriere for vækst i it-branchen.
Men to andre faktorer gør sig også gældende.

Næsten to ud af tre ser manglen på kompetencer, som den største vækstbarriere for it-branchen i Danmark. Det viser helt nye tal fra IT-Branchens IT-Barometer undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort.

”Virksomhederne leder desperat efter kvalificerede medarbejdere. Manglen er ikke bare et problem i forhold til de opgaver, der allerede ligger og venter, men også i forhold til virksomhedernes evne til at udvikle sig på sigt. Så vi står med en kæmpe udfordring som branche,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Lige nu anslås det, at der akut mangler over 7.000 it-specialister i it-branchen, og om blot seks år forudsiger IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA, at der vil mangle op mod 22.000 it-folk.

32% af virksomhederne oplyser da også, at de helt har måtte opgive at besætte it-stillinger, da der slet ikke var ansøgere til dem. Et medarbejderhul der kan mærkes direkte på bundlinjen og i forhold til den fremtidige vækst.

Mere end hver tredje virksomhed fortæller, at de måtte sige nej til ordrer og opgaver, mens 40% måtte udskyde videreudvikling og innovation, fordi de ikke kunne finde de rette kompetencer til det.

Stigende omkostninger og mangel på kapital udfordrer branchen

Mangel på kompetencer er ikke den eneste barriere for vækst i it-branchen. Øgede omkostninger og mangel på kapital er også store udfordringer ude hos de danske it-virksomheder.

Næsten hver 3. siger, at omkostningerne er med til at stoppe væksten, mens hver 4. siger, at manglen på kapital er en udfordring for it-erhvervet.

Mens de stigende omkostninger har holdt sig på samme niveau siden 2023, så er jagten på kapital blevet et mere udtalt problem i 2024. Hvor det sidste år var 19,9% af virksomhederne, der så manglen på kapital som en barriere for vækst, er det nu 23,8%.

Allerede i 2022 så man de første tegn på, at investeringerne i danske tech-virksomheder tog et dyk. Her faldt fintech-investeringerne fra 9,5 mia. kr. til 3,1 mia. kr. på bare et år. Og det fald ser ikke ud til at være stoppet i 2024, hvilket bekymrer IT-Branchen.


”Vores branche er fyldt med små innovative virksomheder, som især de første år af deres levetid har brug for kapital på deres vækstrejse. Så vi risikerer at ødelægge hele økosystemet omkring vores iværksættere, og dermed vores fremtidige vækst, hvis vi ikke får investeringerne tilbage på sporet,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

Måske en afmatning før næste boom

Generelt oplever IT-Branchen, at væksttempoet er sat ned i dansk økonomi, hvilket også kan mærkes blandt it-leverandørerne.

Efter flere års uafbrudt vækst, kunne man i 2023 for første gang se begrænsede vækstkurver for it-branchen. Hvor der i 2021 og 2022 var tale om vækstrater på hhv. 13,7% og 7,5%, så var omsætningsvæksten i 2023 faldet til blot 2,6%.

”Selvom der stadig er mange ordrer og mangel på kompetencer, kan vi også se, at der holdes lidt igen med masseansættelserne og på de langsigtede udviklingsprojekter. Det kunne tyde på, at virksomhederne forventer, at afmatningen varer et godt stykke ind i 2024,” fortæller Natasha Friis Saxberg.

At vækstpausen bliver kort, skyldes ifølge IT-Branchen, at mange virksomheder står til at investere massivt i kunstig intelligens, cybersikkerhed og nye teknologier, som skal bruges i den grønne omstilling.

Helt konkret forventer Dansk Industri, at erhvervslivet investerer ca. 9 mia. kr. mere i it i 2024 end sidste år, mens PwC fortæller, at syv ud af ti danske virksomheder vil øge budgettet til cybersikkerhed. For halvdelen af disse virksomheder er der tale om en vækst i investeringerne på mere end ti procent.

Om IT-Barometer 2024

IT-Barometer 2024 er IT-Branchens årlige brancheanalyse, som er blevet gennemført siden 2013. I år deltog 201 it-virksomheder via et onlinespørgeskema, der blev udsendt i februar-marts 2024. Du kan se flere tal fra de forskellige IT-Barometer analyser på vores tema-univers.

Computerworld skriver “Mangel på medarbejdere bremser danske it-selskaber: En tredjedel måtte sige nej til opgaver i 2023.”

Berlingske skriver “Danmarks it-branche kommer med et nødråb: Ordrer må opgives.”

  • 25.549 – husk tallet!

    Endnu et år, endnu en undersøgelse af IT branchens udfordringer, endnu engang mangel på kvalificeret arbejdskraft som den største udfordring. Alt er som det plejer at være og har været det i de snart 20 år jeg har fulgt med i netop dette emne.

    Særligt fordi der er et meget ensidigt fokus på at vi så hellere må uddanne nogle flere – det kommer aldrig til at løse problemet med manglende arbejdskraft. Ikke mindst fordi der bag tallene for ansøgere og uddannelsespladser gemmer sig en virkelighed af, at alt for mange af IT-uddannelserne ikke er ”hårde” nok. Uanset den teknologiske udvikling, har det altid været tunge matematiske hjerner der reelt gør en forskel og dem er der desværre alt for få af på IT-uddannelserne.

    Der er 4 mulige løsninger;
    Uddannelse
    Omskoling
    Import af udenlandsk arbejdskraft
    IT Nearshore/IT Offshore

    Lad os endelig blive ved med de 3 første, men det løser aldrig problemerne, lad os få branche fokus på den sidste og eneste reelle løsning – en løsning som samtidigt sikre indholdsrige stillinger til danske IT folk og forbedre danske IT virksomheders konkurrence evne.

    En stille opfordring, lad os nu som branche begynde at løse problemerne fremfor at fortsætte med at tale om dem.

    Og så var der lige det med tallet – de 25.549 er dagens tal for hvor mange IT folk CrossWorkers har i sin egen database med CV’er, telefonnummer, mail etc – det sætter jo lidt vores hjemlige mangel på anslået 7.000 – voksende til 22.000 i relief.

  • IT-branchen kunne også begynde at tage del i ansvaret for at få uddannet nogle flere.

    Rigtig mange IT virksomheder tager Datatekniker lærlinge og det er fantastisk, men det kunne være flere der gjorde det, og hvis IT-branchen ville bakke aktivt op om den mulighed i stedet for kun at snakke om kandidater eller som hans Henrik her over betegner dem “Dem med de tunge matematiske hjerner”, for det er ikke så meget dem vi mangler, vi mangler også I høj grad drift folk, det er det der gør at alle MSP virksomhederne m.v. ikke skal sige nej til ordre.

  • Mig som er færdig uddannet som software ingeniør fra DTU og 4 andre sidder hjemme uden arbejder… så ved jeg ik hvor ser I mangel

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *