”Hvis man drømmer om at finde universets mysterier, skal man ikke være i en startup”, griner Jonatan Kutchinsky.
Medstifteren af QDevil og nu vicepræsident hos Quantum Machines ved, hvad han taler om. Kvanteteknologi kan være nøglen til at undersøge universets gåder, og dem, der står med nøglen, er de universiteter, som gør sig inden for feltet.
For imens vi er blevet vant til fortællingen om, at tech-startups har deres spæde start i en lille garage, langt væk fra de etablerede institutioners rammer, så gælder der helt andre spilleregler, når det kommer til kvanteteknologi.
Her fungerer universiteterne som en vigtig katalysator for kvanteteknologi-miljøet. Og nu begynder vi at se, at flere vælger at springe ud som kvanteiværksættere fra universiteterne, for selvom karriereskiftet medfører meget mere usikkerhed, giver det også en enorm stor tilfredshed, både fagligt og personligt.
Det essentielle samarbejde
Det kender Mark Jones, medstifter og CEO/CTO hos Molecular Quantum Solutions alt til. Efter sin PhD følte han et voksende behov for at udvikle sig endnu mere for at kunne indfri sine egne ambitioner:
Personligt prøver jeg altid at komme til næste faglige niveau, og her kunne jeg ikke se mig selv tage det næste skridt. I det akademiske domæne er der ikke så meget fokus på produkt- og forretningsudvikling, og det ville jeg gerne have erfaring med. Jeg går virkelig til grænsen, det er min stædighed.”
Mens nogle af overvejelserne om at blive iværksætter bunder i det personlige drive, tilføjer Kutchinsky også, at der er et socialt element:
Det, du får ud af at arbejde i industrien, frem for på et universitet, er meget mere teamwork. Det kan godt være ensomt på universiteterne.”
Begejstringen ved at samarbejde om at starte noget op helt fra bunden bliver bestemt ikke mindre af, at man må tage flere hatte på, for at få det hele til at gå op i en højere enhed. Det nytter ikke – i hvert fald ikke i firmaets spæde start – at man kun finder glæde i ét område.
”Når du kun er ti personer, laver alle jo alting,” siger Kutchinsky og tilføjer, at han er typen, der finder alle aspekter af en startup – fra regnskab og salg til marketing og selve teknologien – spændende, hvilket også var en af grundene til, at han valgte livet som iværksætter.
Struktureret kaos
Der er mange ting at tage højde for, og det kan blive en af faldgruberne for en startup, påpeger Mark Jones. Som stifter skal man nemlig være påpasselig med, at man ikke fortaber sig i det kaos, som en startup kan føles som:
Mange gode startup-stiftere kan leve i kaos, fordi de har lært at filtrere, hvad der er vigtigt.”
Hvis man overvejer at blive iværksætter, så er det vigtigste at have styr på sine prioriteringer, mener begge iværksættere. ”Hold dig til planen,” understreger Kutchinsky. For du har ikke kun ansvaret for dig selv – du har også ansvaret for et firma, dets produkt og ikke mindst de ansatte, der får det hele til at løbe rundt.
Jones stemmer i: “Det er altid en balance mellem innovation, forskning, produkt, virksomhed og projekter med kunder. Det er et kunststykke at håndtere i en startup,” siger han.
Derfor duer det heller ikke, hvis grænserne begynder at skride. Lad være med at stille urealistiske krav til dine medarbejdere eller dig selv, for det gør mere skade end gavn.
”Du kan aldrig lave alting perfekt. Hvis du er perfektionist, kan du få et problem. Hvis du føler, at alle emails kræver nøje udarbejdede svar, kan du arbejde dig selv ihjel alene ved at svare på emails,” understreger Kutchinsky.
Samtidig kan der også være en tendens til, at håbefulde iværksættere bliver lokkede af den hypede verden, der lige nu er omkring især kvante-startups med drømme om millionstore investeringer.
Men, siger Mark Jones, man skal passe på, at man ikke lader sig rive med eufori, der opstår på LinkedIn, hvor buzzwords, marketinghype og drømmene guld og grønne venture capital-skove løber løbsk. ”Få gode eksperter med ombord”, fx som mentor lyder hans råd: ”Folk, der selv har erfaring med at være i en startup.”
Når man er godt inde i processen, må man desuden ikke hvile på laurbærrene og tro, at selv de mindste udfordringer løser sig selv. “Hvis der opstår et problem, så skal man agere hurtigt og prøve at løse det i stedet for at skubbe det til siden,” advarer Jones.
Først startup, så salg… eller?
Én ting er at stable en startup på benene. Men hvad gør man egentlig, når firmaet kører, som man har håbet på, og ens produkt begynder at skabe så meget opmærksomhed, at snakken måske ligefrem går på et opkøb?
Det kan være nemt at blive blændet af udsigten til en ordentlig sum penge for sit livsværk, men der er god grund til at tænke sig om én ekstra gang, hvis de store kapitalfonde eller investorer banker på.
Kutchinsky har selv været igennem møllen ad flere omgange, og som endte med at QDevil blev opkøbt af Quantum Machines, var der et stort behov for at kunne fortsætte startuppens vækst, hvilket en kapitalfond ikke kunne hjælpe med.
QDevil så netop ind i en kraftig vækst, og skulle det forblive en del af strategien, var valget klart: ”Hvis du skal sælge til en kapitalfond, er det noget, du gør, når du er stoppet med at vokse,” siger han.
Det betyder dog ikke, at kapitalfonde straks skal afskrives til fordel for investorer, som ligeledes har fordele og ulemper: ”Hvis du har en startup, og du rejser penge, skal man huske, at investorerne skal have deres penge tilbage. Og de skal have dem tilbage først,” tilføjer han.
Dette var også en af årsagerne til, at Kutchinsky så et match hos Quantum Machines, som ligeledes var en startup i massiv vækst.
MQS udvikler kvantekemiske beregninger med kvantecomputere inden for pharma, bioteknologi og kemiske applikationer til at reducere behovet for trivielle laboratorieeksperimenter. Læs mere på https://mqs.dk/
Quantum Machines (QDevil) har udviklet styre- og kontrolsystemer til kvantecomputere i form af elektronik og low-level software. Læs mere på https://www.quantum-machines.co/
Vil du vide mere om IT-Branchens arbejde med kvanteteknologi?
Læs med på vores temaside om kvanteteknologi
Læs også:
To fonde skyder 2,5 mia. kr. i dansk kvanteteknologi
IT-Branchen med i nyt Nationalt Forum for Kvanteteknologi
Statsministeren promoverer dansk kvanteteknologi i Japan