En delegation af flere danske kvantevirksomheder, herunder Quantum Machines, MQS og Kvantify var taget med statsministeren til Japan for at styrke samarbejdet på kvanteområdet mellem de to lande.
Japan anses af mange for en af de førende lande indenfor fremtidens kvanteteknologi, og analytikere forventer, at kvantemarkedet i Japan får årlige vækstrater på omkring 35%.
Derudover er Japan førende indenfor superledende qubits til kvantecomputere og i forhold til kvantekryptografi, hvor de både i forhold til forskning og udvikling er langt fremme.
Den japanske regering lancerede af samme grund også en kvantestrategi i 2022, hvor de lovede at investere over 60 mia. kr. i kvante over de næste 10 år.
”Kvanteteknologien er en teknologisk revolution, der vil skubbe computerkraft, kunstig intelligens og ikke mindst sikkerhed til helt nye højder. Vi er et af de lande, der er længst fremme, men skal vi holde os helt i front, er det vigtigt, at vi styrker samarbejdet med andre førende teknologinationer. Det er derfor også et stærkt signal, når statsministeren prioriterer dette på sin rejse til Japan,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen og næstformand i Danish Quantum Community.
Stort kvantefokus fra den danske regering
Også i Danmark er der fra regeringens side stort fokus på kvanteteknologien.
I juni offentliggjorde regeringen første del af deres kvantestrategi, hvor de over de næste fire år afsætter 1 mia. kr. til forskning og innovation inden for kvanteområdet.
2. del af regeringens kvantestrategi blev lanceret i slutningen af september. Den er centreret om virksomheders kommercialisering, sikkerhed og internationalt samarbejde. Der er i alt afsat 200 mio. kr. til dette over de næste fire år.
”Det er altafgørende for vores førerposition, at vi opbygger et stærkt økosystem omkring, universiteter, startups og erhvervslivet. Derfor er det også positivt, at regeringen prioriterer kvanteområdet, da det kan være med til at skaffe mere kapital, øge talentmassen og styrke innovationskraften på området,” udtaler Natasha Friis Saxberg.
Kvante bliver mere end blot en revolution
Spørger man Hans Henrik Knudsen, Co-founder og CEO i danske Kvantify, giver det god mening, at både statsministeren og en række danske kvantevirksomheder tager til Japan med en kvanteagenda under armen.
”Der er meget få lande i verden, der er lige så langt fremme med kvanteteknologien og hele økosystemet omkring det, som man er i Danmark og i Japan. Så for os giver det god mening at arbejde sammen med andre globale frontløbere,” fortæller Hans Henrik Knudsen, da vi fanger ham på vej ud fra et oplæg på Tokyo Universitet.
Kvantify er da også først og fremmest taget med delegationen til Japan for at skabe netværk og forretningsforbindelser. Specielt inden for pharma og kemi, hvor de med deres kvanteløsninger, kan lave simuleringer, der ikke før var mulige for industrien.
Og netop kvanteteknologiens mange nye muligheder er grunden til, at man også viser stor interessere for området på regeringsniveau. For som statsminister Mette Frederiksen sagde i sin åbningstale i Japan, så bliver kvanteteknologien ikke bare en revolution. Det bliver en global magtfaktor.
”Kvanteteknologien gør, at vi kan lave nogle avancerede og specialiserede beregninger, som end ikke de største computere i verden har været i stand til før. Pludselig bliver vi i stand til at kunne udvikle medicin, kemi og ja også solceller og batterier, uden at skulle gennem dyre og langsommelige udviklings- og testfaser. Mestrer man kvanteteknologien, får man altså en helt enorm konkurrencefordel som virksomhed og nation,” fortæller Hans Henrik Knudsen.