Aftale på plads: Markant politisk rygstød til iværksættere

IT-Branchen hilser den netop vedtagne iværksætterpakke varmt velkommen, som imødekommer de danske iværksætteres udfordringer med talent, kapital og beskatning.

”En festdag” og ”Et opgør mod skattehelvede”. IT-Branchen havde mange rosende ord til regeringens iværksætterudspil, som blev præsenteret tidligere på måneden. Og heldigvis er udspillet nu en realitet, og festen kan begynde. Den endelige pakke er endog mere positiv end det tidligere udspil.

Regeringen og en række politiske partier har handlet hurtigt og har indgået aftale om en endelig iværksætterpakke, som blev præsenteret i Erhvervsministeriet i dag.

I IT-Branchen er vi glade for, at politikerne er kommet ud af startboksen og nu har landet en aftale:

”Vi er utrolig glade for, at iværksætterpakken tager fat på mange af de store udfordringer, som iværksættere kæmper med. Blandt andet beskatning, talenttiltrækning og mere kapital,” udtaler Charlotte Holm Billund, chefkonsulent i IT-Branchen, og fortsætter:

”Det er en ambitiøs iværksætteraftale, som politikerne har vedtaget. Nu skal vi hurtigst muligt få sat gang i de mange gode tiltag til gavn for danske iværksættere og startups. Iværksættere og startups har længe været sat på bænken, men nu får de et markant politisk rygstød – og det er på høje tide”.

Dansk erhvervsliv skal være på forkant

Med iværksætterpakken får iværksættere bl.a. bedre muligheder for at tiltrække udenlandske talenter, bedre muligheder for at aflønne via medarbejderaktier samt mere tilgængeligt vækstkapital fra bl.a. ATP og pensionskasser.

I pakken fremhæves det, at initiativerne er sat i søen, så dansk erhvervsliv kan være på forkant med den teknologiske udvikling, herunder brug af kvanteteknologi og kunstig intelligens.

En indsats, som IT-Branchen har efterspurgt gennem flere år blandt andet i vores seneste iværksætter-udspil. Du kan læse hele IT-Branchens iværksætterudspil her.

Fuld plade på IT-Branchens anbefalinger

I den nye iværksætterpakke er der sket en række justeringer fra regeringens oprindelige udspil. Fx har iværksætterpakken 46 initiativer mod tidligere 41. En af de meget positive justeringer er, at perioden med realisationsbeskatning af selskabers nynoterede portefølje-aktier er hævet fra 5 år til nu at gælde i 7 år.

Derudover er der også tilføjet et initiativ, der vil undersøge muligheden for, at iværksættervirksomheder bedre kan indgå i konkurrencen om offentlige udbud.

De nye tilføjelser udløser særligt begejstring i IT-Branchen:

”Vi er gået fra et udspil med stort set fuld plade i forhold til at opfylde alle vores anbefalinger til en endelig aftale, der opfylder alle vores anbefalinger, nu hvor også et initiativ om offentlige udbud er blevet tilføjet iværksætterpakken,” fortæller Charlotte Holm Billund og afslutter:

”Kan det gøres endnu mere? Ja, selvfølgelig, men aftalen er et stort skridt i den rigtige retning. Så det er en virkelig god dag for dansk iværksætteri”.

En virkelig god dag for dansk iværksætteri

Fakta om iværksætterpakken:

  • 46 initiativer bidrager aftalen bl.a. til, at det bliver lettere for danske iværksættere at tiltrække kapital, at der bliver færre byrder og mindre bøvl
  • Med aftalen afsættes ca. 2,2 mia. kr. i årene 2024-26 og ca. 1,2 mia. kr. om året fra 2027 og frem.
  • Regeringen har indgået aftalen med Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti
  • Ambitionen fra partierne bag er, at Danmark skal være et iværksætterland i verdensklasse.
  • Du kan se hele iværksætterpakken på Erhvervsministeriets hjemmeside.

Læs også

En festdag for danske iværksættere

Du er velkommen til at kontakte Charlotte Holm Billund, hvis du vil høre mere om Iværksætterudspillet eller deltage i vores Policy Board for Kapital og Iværksætteri.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *