For mange virksomheder lander mellem to stole

Mens der fra det offentliges side er stort sikkerhedsfokus på den kritiske sektor og til dels også SMV-segmentet, halter indsatsen overfor resten af dansk erhvervsliv. Det var en af konklusionerne på CIO Transformation Boardets netop afholdte møde om it-sikkerhed.

For mange virksomheder lander mellem to stole

I en virkelighed, hvor 58% af de danske virksomheder har oplevet sikkerhedshændelser, hvor et cyberangreb i gennemsnit koster 1 mio. kr. for den enkelte virksomhed – og hvor enkelte angreb kan kostede trecifrede millionbeløb for bare én enkelt virksomhed, betyder manglende viden om konkrete cybertrusler et samlet tab på milliarder af kroner hvert år. Dertil skal påregnes betydelige samfundsmæssige tab som følge af fald i beskæftigelse, skattebetaling mv.

Cyberangreb som mange gange kunne været undgået, hvis virksomhederne havde haft et fælles sted, hvor de kunne søge information om cybertrusler og de it-kriminelles metoder.

”Medmindre man er en del af en kritisk dansk sektor, står man i dag meget alene som virksomhed, når det handler om at få et overblik og hjælp fra det offentlige til at håndtere cybertruslerne. Og så ender vi med at tage slaget på slagmarken hver for sig i stedet for i fælles formation,” udtaler Morten Holm Christiansen, formand for IT-Branchens CIO Transformation Board og CIO i Coop.

Fælles vidensdatabase vil styrke sikkerheden

Medlemmerne fra CIO Transformation Boardet ønskede på mødet, at man fra den offentliges side investerede i at opbygge en fælles vidensdatabase fra det offentlige.

Databasen skal ikke bare opbygges på baggrund af virksomhedernes egne indberetninger om sikkerhedshændelser, men også ved brug af de mange data og informationer, som f.eks. Datatilsynet, Politiet og Center for Cybersikkerhed allerede har liggende og løbende indsamler fra mange forskellige kilder.

Det offentlige bør ikke bare indsamle data, men sætte massive ressourcer af til at bearbejde denne data til ny viden som giver mulighed for at udarbejde øjeblikkelige varslinger om akutte sikkerhedstrusler, men også målrettet, skræddersyet og let anvendelige vejledninger og rådgivning til et samlet dansk erhvervsliv.

Masser af fagfolk samlet til diskussion

På CIO Transformation Boardets 2. møde var der denne gang fokus på it-sikkerheden i de danske virksomheder, og hvordan man kunne forbedre samarbejdet mellem erhvervslivet og det offentlige omkring dette.

I den forbindelse havde man bl.a. inviteret Katrine Winding, direktør i Erhvervsstyrelsen, Thomas Lund-Sørensen, direktør i Center for Cybersikkerhed, Jens Myrup Pedersen, landstræner for det danske cyberlandshold og Jens Christian Høy Monrad, head of Mandiant Intelligence hos FireEye.

På mødet var der bred enighed om, at der var godt fokus på at styrke cybersikkerheden indenfor de kritiske sektorer og efterhånden også i forhold til SMV-segmentet.

”De store virksomheder er stadig en overset målgruppe i den offentliges indsats for it-sikkerhed. Og det på trods af at ét tab for en af disse virksomheder ofte er større end det samlede beløb, der er afsat fra det offentlige til cybersikkerhed. Så det er vigtigt, at sikkerhedsindsatsen bredes mere ud,” siger Morten Holm Christiansen.

CIO Transformation Boardet anbefaler derfor også en øget indsats for de større virksomheder, så alle virksomhedsstørrelser fremadrettet kan få vejledning og information vedr. cybertrusler.

Om CIO Transformation Board

CIO’en står i dag med en ny og helt afgørende rolle, hvor man ikke blot har ansvaret for den fulde digitale transformationsrejse, men også har medansvaret for virksomhedens vækst, effektivisering, bæredygtighed, nye kundeoplevelser, mm.

Ledere der over de næste år kommer til at stå for nogle af dansk erhvervslivs største forretningstransformationer, og som bliver bannerførere for mange af de nye digitale forretningsmodeller, som vil se dagens lys lige om lidt.

Det er disse dygtige thought-leaders, som IT-Branchen nu samler i et CIO Transformation Board. Boardet er stiftet i juni 2021 og består lige nu af af Coop, GN, Rambøll, Lundbeck, ALK-Abelló, Tryg, NREP, Aller Media og Dansk Røde Kors.

Morten Holm Christiansen, CIO i Coop, er formand, og du kan læse mere om baggrunden for CIO Transformation Boardet her. Er du interesseret i at deltage, er du velkommen til at tage fat i Anne Sofie Josephsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *