Vi tager temperaturen på IoT

Hvad er potentialerne og forretningsmulighederne i IoT-markedet lige nu? Og hvad skal man være opmærksom på, hvis man som virksomhed, vil anvende teknologierne? Vi har taget en status på IoT sammen med to eksperter.

I flere år har IoT været på manges læber, som teknologien, der kan forandre vores verden. Nu står vi en begyndende recession, der også påvirker IoT-sektoreren.

Så hvad er status i dag, og hvor bevæger markedet sig hen de næste par år? Vi har taget temperaturen på IoT sammen med Michael Karlsen, CEO fra Onomondo, og Kristina Maria Madsen, Assistant Professor og Ph.D,.fra Aalborg University Business School.

Hvad er IoT?

Helt simpelt sagt kan vi med IoT, Internet of Things, koble fysiske enheder, altså ting, op til internettet. Dermed kan vi eksempelvis indsamle data fra tingene og sende videre – eller omvendt modtage data.

Det er næsten kun fantasien der sætter grænser for, hvad vi med IoT kan måle og indsamle af data og information. Du kan koble en skraldespand op på IoT, så den selv kan fortælle dig, når den skal tømmes. Eller registrere et glas vand til en dement patient, der kan fortælle, om det er blevet drukket.

Recessionens betydning

Den københavnske virksomhed Onomondo har udviklet en løsning, der giver IoT-enheder adgang til internettet på tværs af 700 mobiloperatører i 180 lande. CEO Michael Karlsen var med til at stifte Taastrup-virksomhed tilbage i 2011 og har mange års indsigt i markedet. Han fortæller:

”Konjunkturmæssigt, så bevæger vi os ind i nedgangsperiode. Det betyder ikke nødvendigvis en afmatning af vores sektor, men mere at vindene kommer til at blæse hen imod effektivisering fremfor innovation. Man vil se, at virksomhederne vender mere tilbage til det, de kender – og gør de ting endnu bedre.”

Assisterende professor ved Aalborg University Business School, Kristina Maria Madsen, har i samarbejdet med Nordic IoT Centre og FORCE Technology udviklet kortspillet ”CARDS FOR IoT”. Et spil, der skal introducere virksomheder for til IoT-tekologier. Hun er enig med Michael Karlsen og supplerer:

”Det næste stykke tid vil man forsøge at optimere sine ressourcer ved at bruge IoT. Man vil ikke spare ressourcer, men derimod optimere processer og bruge sine medarbejdere bedre.”

Kristina Maria Madsen forklarer, at vi også på andre punkter vil se konsekvenserne af konjekturændringerne:

”Vi vil også se et ryk mod mere sustainability. Det gælder både bæredygtighed i forretningen og selvfølgelig i den grønne omstilling. Vi vil se, at virksomhederne bruger de devices, de allerede har, til at optimere ”

Markedet rykker sig

Michael Karlsen fortæller, at det øgede fokus på effektivisering og optimering af den eksisterende forretning vil betyde, at IoT-udviklingen i stedet rykker mod udvalgte områder.

Michael Karlsen uddyber, at områderne der nu vil være i udvikling, vil blive ”logistik, det vil sige ting, der flytter på ting. Mobility, altså ting, der flytter mennesker. Og inden for infrastruktur og industrial automation – hvordan man får mere ud af det smart grid, der allerede findes”.

Det er altså de områder, der har betydning for den nære forretning, der vil være i centrum:

”Der vil være fokus på at sikre mindre down time i produktionen, fokus på supply chains og på asset location. Det er de steder, hvor markedet de næste par år formentlig flytter sig mest,” afslutter Michael Karlsen.

­­Eksperternes gode råd

Mange virksomheder og organisationer arbejder allerede med brug af smart devices og tracking til at optimere forretningen. Men der er potentiale for mange flere. Og Kristina Maria Madsen forklarer, at man som leder ofte kan mærke et pres fra bestyrelser og direktionen for at anvende nye teknologiske løsninger.

Kristina Maria Madsen har derfor flere gode råd til de ledere, der vil være med på IoT-rejsen:

”Det er vigtigt, at man som leder forholder sig til nye teknologier, men også konstant at forholde sig til sin forretningsmodel,” forklarer hun og fortsætter:

”Det vi ser er, at nye teknologier har en ripple effect – de påvirker hele virksomheden. Lederen skal derfor undersøge, hvad er det for en værdiskabelse virksomheden har, og hvilken konsekvens teknologien får for den værdiskabelse.”

Michael Karlsen har draget samme erfaring og uddyber:

”Som leder skal man finde den rette balance mellem risiko og afkast. Det handler om at sikre, at man gør sit grundlæggende design ordentligt og kortlægger de afhængigheder, man har.”

Michael Karlsen konkluderer: ”Særligt når det gælder hardware, skal man gøre sig selv den tjeneste at gå dybt ned i, hvordan man mindsker sin afhængighed. Det er utrolig vigtigt at have foretningscasen for øje, og dernæst designet af din arkitektur. Og den dyreste måde at tage fejl på – det er på hardware.”

Vil du møde eksperterne og lære mere?

Du kan møde både Michael Karlsen og Kristina Maria Madsen til CopenX Tech For Ledere Forum. Som medlem af IT-Branchen kan du spare 20 % på forummet. Forummet har til formål at styrke lederes teknologiske og strategiske kompetencer og give dem et stærkt beslutningsgrundlag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *