Mens man hører om, at danskere og dansk erhvervsliv holder lidt igen med investeringerne og forbruget generelt pga. usikkerhed og krisestemning, så er det ikke noget man kan se på vores teleforbrug.
Antallet af danskere med fiberforbindelser er steget med 130.647 abonnementer på bare et år, hvilket svarer til stigning på 7,7 procent.
At interessen for fibernet er så stor blandt danskerne – og især dansk erhvervsliv, kommer ikke bag på Poul Noer, der telepolitisk fagchef i Dansk Erhverv. I en nylig analyse fra Dansk Erhverv viser nemlig, at kvalitet og adgang til internettet har højeste prioritet blandt danske virksomheder.
”Erhvervslivet peger meget klart på, at kvalitet og adgang til internet som det vigtigste for, at deres virksomhed kan fungere. Derfor er det også en hovedprioritet for Dansk Erhverv, at det danske samfund fortsætter rejsen mod at få verdens bedste digitale infrastruktur”, siger Poul Noer, telepolitisk fagchef i Dansk Erhverv.
Selvom stigningen i antallet af fiberabonnementer er stærkt stigende, er der generelt ikke kommet væsentligt flere danskere med en bredbåndsforbindelse. For i samme periode er antallet af danskere med en kobber-forbindelse (xDSL) faldet med 111.344 abonnementer.
”Vi er i høj grad vidne til et teknologskifte i hele Danmark, hvor de gamle kobberforbindelser bliver udskiftet med fiber, fordi den enkelte dansker gerne vil kunne bo og arbejde i alle dele af landet og samtidig have adgang til de lynhurtig og stabile bredbåndsforbindelser. Derfor er det også godt at se, at den nye regering vil sikre en stærk infrastruktur, der binder Danmark og danskernes hverdag sammen,” udtaler Martin Jensen Buch, chefkonsulent i IT-Branchen.
Den gennemsnitlige bredbåndshastighed er da også steget med årene, så medianhastigheden i dag ligger på 250 Mbit/s.
Datatrafikken på især mobilnettet fortsætter med at vokse
Med en vækst fra 5,7 mio. TB (terabyte = 1.024 GB) i første halvår 2021 til 6,1 mio. TB i første halvår 2022 er danskernes dataforbrug fortsat med at stige.
Det er især den mobile datatrafik, der er vokset i perioden. Fra første halvår 2021 til første halvår 2022 steg den mobildata med 18,9%. Dog er stigningen ikke længere lige så markant som i de forrige perioder, hvor væksten lå på hhv. 32,7% og 33,8%.
”Datatrafikken på især mobilnettet er stadig stigende. Vi bruger mobilen intensivt til nethandel, daglig kommunikation og streaming. Den fortsatte udbygning af mobilnettet med ikke mindst 5G-teknologien er derfor afgørende for samfundet.,” siger Poul Noer.
Det er stadig de faste internetforbindelser, der står for langt størstedelen af datatrafikken. Den gennemsnitlige mobile datatrafik (pr. abonnement pr. måned) ligger på 17,9 GB i første halvår 2022. Til sammenligning var den gennemsnitlige datatrafik via en fast bredbåndsforbindelse på 424,0 GB, hvilket er 23,7 gange større end den gennemsnitlige datatrafik fra mobilnettet.
”Vi bliver nødt til at se i øjnene, at der bag internettet også er et energiforbrug og dermed også et klimaaftryk, som vi skal forholde os til. Heldigvis investerer selskaberne både i mere grønne datacentre lige som de for fuld fart udruller mere energivenlige teknologier som f.eks. 5G i hele landet,” fortæller Martin Jensen Buch.
Her kan du læse hele Telestatistik 1. halvår 2022 fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.