Fyn og især Odense har været dygtige til at markedsføre sig som en af verdens førende robotklynger, hvilket har givet masser af vækst og arbejdspladser til området. I dag er der således 175 robotvirksomheder på Fyn, der beskæftiger 3.900 medarbejdere og med stor eksport til udlandet.
Men der er også en anden teknologibranche, der i den grad har succes på Fyn.
Med 670 it-virksomheder og 4.800 ansatte, står it-branchen i dag for 4,2% af alle beskæftigede på Fyn. En branche der årligt bidrager med ca. 700 mio. kr. til kommunekasserne alene via indkomstskatter.
”Især i løbet af de seneste fem år, er vi lykkedes med at skabe omkring 800 nye jobs på Fyn, hvilket er fantastisk. Men det betyder også, at det er blevet sværere at finde de it-specialister, vi står og mangler, og det øger kravene til at fastholde de dygtige medarbejdere. Tilsammen kan gå ud over branchens vækstmuligheder,” siger Claus Winther, partner i it-virksomheden Oxygen og forperson for IT-Branchen Fyn.
77,8% af de fynske it-virksomheder fortæller, at manglen på it-kompetencer er den største barriere for vækst hos dem. 44,4% måtte faktisk helt opgive at besætte stillinger, fordi de ikke kunne skaffe ansøgere.
En medarbejdermangel der har direkte konsekvenser for deres forretning. Over halvdelen (57,1%) måtte sige nej til ordrer og opgaver, mens 42,8% måtte udskyde innovation og videreudvikling pga. manglen på specialister.
Det viser seneste tal fra IT-Branchens årlige IT-Barometerundersøgelse for 2023.
Fyn skal blive bedre til at hjælp it-iværksættere
Selvom Fyn kan virke som et attraktivt sted at starte som it-iværksætter, så er det desværre ikke mange, der overlever efter de første fem år.
Blot 45% af de it-virksomheder, der blev stiftet i 2018 på Fyn, er stadig aktive i 2023. Det vil sige, at mere end halvdelen af de fynske it-iværksætterne ikke overlever fem år efter deres etablering.
”Det er bekymrende, at så mange dygtige iværksættere må dreje nøglen om efter så kort tid her på Fyn. Der er behov for, at vi sætter os ned sammen og finder ud af, hvordan vi både som region, i kommunerne og som brancheforening kan blive bedre til at hjælpe dem. Det er jo dem, der er fundamentet for det fremtidige erhvervsliv på Fyn, så vi kan ikke tillade os at kigge den anden vej,” udtaler Claus Winther.
I slutningen af 2022 kom IT-Branchen med et iværksætterudspil, der netop sætter fokus på, hvordan vi skaber bedre rammer for nystartede it-virksomheder.
Her blev der bl.a. slået på behovet for mere vækstkapital, bedre muligheder for at tilbyde medarbejderaktier og styrkede vilkår for kvindelige iværksættere.
Årsmøde i IT-Branchen Fyn
I dag er der årsmøde for IT-Branchen Fyn, hvor der netop er fokus på medarbejderne i en branche, der de seneste år kun har oplevet vækst.
For hvordan inspirerer og motiverer vi vores medarbejdere, når væksten måske stagnerer og et til tider overophedet marked måske taber pusten?
Det kan gøres og gøres på vidt forskellige måder. IT-Branchen Fyn har derfor inviteret nogle inspirerende og modige oplægsholdere fra branchen, som har valgt hver deres måde at organisere sig på.
F.eks. vil Bo Kønskov fra Abtion, fortælle om deres 4-dages arbejdsuge, mens Ali Cevik fra HR-ON, har udviklet et manifest sammen med sine medarbejdere og sluppet det hele fri. Og så kan Christian Tvede fra Umbraco fortælle om deres erfaringer med warrants og medarbejderaktier.