Høringssvar fra IT-Branchen om fremtidens sundhedsvæsen

I juni kom Sundhedsstrukturkommissionen med deres anbefalinger til, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud. Det har IT-Branchen en række bemærkninger til.

Høringssvar fra IT-Branchens om fremtidens sundhedsvæsen

Helt overordnet er IT-Branchen positiv i forhold til kommissionens anbefalinger, da de bl.a. indeholder et øget fokus på digitalisering af sundhedsvæsenet.

”Kommissionen fastslår, at bedre brug af data og digitalisering er en forudsætning for at skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen, hvilket vi er glade for. Og så er det også godt, at de anbefaler hurtigere udbredelse af gode sundhedsløsninger,” udtaler Freddy Lykke, direktør for Sirenia og forperson for IT-Branchens Policy Board for Digital Sundhed.

IT-Branchen ser dog også nogle udfordringer i kommissions anbefalinger i forhold til organisering af den digitale indsats.

Det handler primært om den meget centrale styring af it-udvikling og indkøb, som kommissionen lægger op til. Her har IT-Branchen en bekymring for, at en meget topstyret tilgang kan svække de dynamikker, som er med til at skabe en høj grad af markedsdrevet innovation og udvikling.

Derfor har vi sendt et høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionen, som du kan læse den fulde tekst af her.

Bedre skalering af gode sundhedsløsninger

En af de store udfordringer i dag er, at de gode og veldokumenterede løsninger ikke udbredes hurtigt nok på tværs af sundhedsvæsenet.

I en nylig analyse påviser vi, at man blot ved at udbrede modne velafprøvede løsninger, hurtigt kan frigive tid, der svarer til mindst 10.000 fuldtids administrative – og velfærdsmedarbejdere. Så det giver mening at udbrede de gode sundhedsløsninger mere bredt.

Derfor er det også glædeligt, at Sundhedsstrukturkommissionen lægger op til en organisering af sundhedsvæsenet, der understøtter hurtigere udbredelse og optag af gode løsninger med påvist effekt i sundhedssektoren.

God ide med en national dataplatform

Sundhedsdata er en af hjørnestene i det danske sundhedsvæsen, og Danmark har nogle af de mest omfattende sundhedsregistre i verden.

Vi støtter derfor også kommissionens forslag om en national dataplatform, der kan understøtte sundhedspersonalet i deres samarbejde om og med borgerne på tværs af sundhedsvæsenet.

Dog anbefaler vi, at der bygges videre på de gode dataplatforme, der allerede findes i dag, frem for at starte helt forfra.

Fælles juridisk udgangspunkt

IT-Branchen kan også tilslutte sig forslaget om en central styring og en fokuseret indsats ift. de juridiske forudsætninger og teknologivalg i sundhedsvæsnet.

Situationen i dag, hvor særligt den juridiske vurdering af f.eks. GDPR og AI-Act overlades til de enkelte myndigheder, skaber store udfordringer for leverandører, der udvikler it-løsninger på tværs af sundhedsvæsenet.

”Lovgivningen begrænser desværre flere steder, at data og teknologier nemt kan deles og dermed udnyttes fuldt ud. Skal de digitale ambitioner for sundhedsvæsenet realiseres er det derfor nødvendigt, at vi opdaterer lovgivningen, så sundhedsdata og -løsninger kan bruges mere bredt,” fortæller Freddy Lykke.

Ikke alt skal centraliseres

Selvom IT-Branchen på mange områder hilser en mere central styring velkommen, har vi samtidig en bekymring for, at en for stram central styring svækker innovationen hos sundhedsvæsenets mange it-leverandører.

Det samlede sundhedsvæsen består af mange medarbejdere og enheder fordelt på stat, region, kommune og private virksomheder, der tilsammen anvender tusindvis af forskellige former for teknisk udstyr og it-løsninger.

Den struktur mener vi bedst understøttes med mange små og store leverandører, der tilsammen vil være i stand til at understøttet det samlede sundhedsvæsen.

Når kommissionen anbefaler at samle drift af større it-fagsystemer, samt at det fra centralt hold skal fastsættes, hvilke digitale løsninger der udvikles og udbredes nationalt, og hvilke løsninger der kan udvikles lokalt, er der en væsentlig risiko for, at det vil have betydelige konsekvenser for det økosystem, der leverer digitale løsninger til sundhedsvæsenet.

”En centralisering kan fremme datadeling, skalering og sammenhæng på tværs af sektorer, hvilket er godt. Men det er vigtigt, at vi samtidig sikrer gode betingelser for lokal innovation og har et dynamisk leverandørmarked. Det handler om at finde den rette balance mellem central styring og lokal tilpasning, så vi sikrer et godt og fremtidssikret sundhedsvæsen,” slutter Freddy Lykke.

Det har IT-Branchen anbefalet kommissionen

Kommissionen har fra starten ønsket at åbne op for en bred debat om sundhedsvæsenets fremtid, og derfor har IT-Branchens Policy Board for Digital Sundhed tidligere givet seks anbefalinger i vores indspil Fremtidens Sundhedsvæsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *