I dagens digitaliserede verden bruger vi i stigende grad data til at løse problemer og opgaver på tværs af vores samfund på en bedre og mere effektiv måde.
Men for at opbevare al den data, som vi i tidens løb har akkumuleret, kræver det datacentre der kan opbevare vore data på servere.
For at undgå, at serverne overopheder bruger man i dag en del energi på at nedkøle datacentrene. Og et betydeligt spildprodukt for at gøre netop dette er overskudsvarme.
I dag går det meste af overskudsvarmen dog blot til at fyre for spurvene, da afgifterne og lovkravene for at udnytte overskudsvarmen er komplekse og gør det for dyrt at anvende varmen.
Og det er ærgerligt, for overskudsvarmen kan potentielt set bruges til at varme både virksomheden selv eller hele byer op, og derved hjælpe Danmark til at indløse Regeringens ambitiøse klimamål om 70% CO2 reduktion i 2030.
Derfor har IT-Branchen i årevis arbejdet for, at afgiftssystemet blev ændret, så overskudsvarmen fra blandt andet datacentre kunne gøre nytte.
Med klimaaftalen fra forleden er vi endeligt kommet i mål.
”Det er rigtigt gode nyheder, at en aftale endelig er i hus. Vores alle sammens store appetit på at forbruge data har gjort datacentre til en af it-branchens helt store CO2-syndere, men med den nye mulighed for at udnytte overskudsvarmen kan datacentrene blive meget grønnere, ” siger Mette Lundberg.
At udnytte overskudsvarmen fra datacentre på bedre vis er blandt et af de forslag, som IT-Branchen har været med til at udarbejde til Regeringens klimapartnerskaber.