Pengekassen er lukket i for kvindelige iværksættere

Helt nye tal viser, at det stadig står skidt til med at skaffe kapital som kvindelig iværksætter. Selv om 27% af danske iværksættere er kvinder, er blot 0,1% af investeringerne i danske startups gået til nystiftede virksomheder med kun kvindelige stiftere.

Pengekassen er lukket i for kvindelige iværksættere

I første halvår af 2022 gik 0,1% af investeringer i danske startups til en nystiftet virksomhed med kun kvindelige stiftere. 10,8% af investeringerne gik til startups med både mænd og kvinder som stiftere og de resterende 89,1% af investeringerne gik til startups med mandlige stiftere. Det viser en ny analyse fra Unconventional Ventures.

Det har været billedet siden 2017, hvor startups med kvindelige stiftere i Danmark har tiltrukket mellem 0,1 og 1,7 procent af kapitalen.

”Reelt er pengekassen jo lukket i, hvis man er kvindelig iværksætter. Det er både overraskende og skuffende, at det er så svært for kvinder at skaffe kapital. Specielt fordi kvinder får langt mere ud af investeringerne end virksomheder med kun mandlige stiftere,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

En analyse fra Dansk Erhverv viser, at på trods af at kvinder kun får en lille del af kapitalen. 100 kr. investeret i en startup med kun kvindelige stiftere giver 25% større omsætning sammenlignet med virksomheder med kun mandlige stiftere.

Kvinderne mangler blandt iværksætterne

Blot 27% af danske iværksættere er i dag kvinder, og antallet af rene kvindeteams blandt startups ligger på 11%. Dermed er kvinderne betydeligt underrepræsenteret blandt iværksætterne.

Desværre ser det ikke ud til, at det kommer til at ændre sig markant de nærmeste år. Blot 7% af danske kvinder forventer ifølge Dansk Erhverv at starte virksomhed indenfor de næste tre år.

”Vi har et kæmpe samfundsmæssigt problem, hvis vi kun satser på mænd som et succeskriterie. Vi bliver nødt til at få mere diversitet i startup-miljøet, være bevidste om ubevidst bias og dermed sikre en bredere pallette produkter og muligheder, så Danmark ikke går glip af økonomiske gevinster og nye innovative løsninger,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

Flere studier har vist, at virksomheder med større diversitet har 35% større sandsynlighed for at have en bedre bundlinje. Også teams, der inkluderer forskellige køn og fagligheder, træffer bedre forretningsbeslutninger 87% af gangene, ligesom deres forretningsresultater er 60% bedre end gennemsnittet.

Brug for en målrettet indsats

IT-Branchen ser derfor et behov for, at man ser på strukturerne i iværksættermiljøet og mulighederne for at forbedre vilkårene for kvindelige iværksættere.

IT-Branchen foreslår:

  • Forpligtende partnerskaber mellem offentlige og private investeringsfonde og investorer om at sikre kønsdiversitet i investeringer, særligt når der investeres i startups og SMV’er.
  • Investorer skal fastlægge konkrete måltal for investeringer i kvindelige iværksættere. Alle offentligt støttede eller finansierede investeringsfonde skal forpligte sig til at sikre kønsbalance i deres investorteams, så det i fremtiden ikke kun er mænd, der vurderer og træffer beslutninger om investeringer i iværksættervirksomheder.
  • Regeringen bør fastsætte nationale måltal for investeringer i kvindelige iværksættere og årligt afgive status på opnåelsen af disse måltal.

Her kan du læse hele IT-Branchens iværksætterudspil eller se, hvad vi gør for at skabe flere rollemodeller i it-branchen.

Du kan også lige nå at tilmelde dig vores event om “Leadership & Inclusion at work“, der foregår på Statens Museum for Kunst torsdag d. 25. maj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *