Hanne Lund-Christensen, vicedirektør i Økonomistyrelsen og Michael Ørnø, direktør i Statens-IT, var inviteret forbi IT-Branchens bæredygtighedsudvalg for at løfte sløret for detaljerne i regeringens nye strategi for grønne indkøb ”Grønne indkøb for en grøn fremtid”.
På mødet stod det hurtigt klart, at regeringen vil have grøn handling nu, og at det grønne valg bliver obligatorisk, når det offentlige fremover skal købe ind.
Dermed er der heller ingen tvivl om, at grøn-it, Total Cost of Ownership (TCO) og bæredygtige teknologier bliver væsentlige udvælgelseskriterier i fremtidens udbud.
Ambitiøse klimamål bliver en mulighed for grønne it-leverandører
Regeringen har sat et en række ambitiøse klimamål, om bl.a. at nedsætte CO2-aftrykket med 70% allerede i 2030. Og her bliver de offentlige indkøb et værktøj, som regeringen vil bruge til at nå målene.
Alene indkøb af it-udstyr og services står for 0,7 tons CO2, svarende til 6% af det offentlige indkøbs samlede årlige klimaaftryk.
”Alt i alt må vi forvente, at det offentlige i de kommende år i langt højere grad en hidtil vil fokusere på klimavenlige indkøb – også når det gælder it-udstyr og services. Så der ligger en god vækstmulighed for de it-virksomheder, der er langt fremme med bæredygtige og grønne løsninger,” udtaler Martin Jensen Buch, chefkonsulent i IT-Branchen.
I første omgang vil det ramme indkøb af hardware, men så snart der er et metodeapparat klart til det, forventer man også en efterspørgsel efter klimavenlige it-services og software.
Fælles energimærke og måling af forbrug
IT-Branchen deltog i efteråret 2020 i et forskningsprojekt, finansieret af Infinit, hvor vi sammen med bl.a. DTU og Alexandrainstituttet gik i gang med at undersøgte, hvordan man kan måle energiforbruget ensartet på tværs af de forskellige løsninger – og hvordan man evt. vil kunne energimærke it-services og software.
Så der arbejdes på forskellige fronter for at skabe ensartede målemetoder og mærkningsordninger indenfor den grønne omstilling og it.
Bl.a. har det offentlige en ambition om at etablere et fælles digitalt TCO-værktøj til alle offentlige indkøbere.
Samtidig vil det offentlige også investere markant i at kompetenceudvikle alle statslige indkøbere, ligesom der vil blive udarbejdet en række digitale værktøjer, der skal hjælpe indkøberne med at fokusere på bæredygtighed og grønne løsninger.
IT-Branchen har tidligere skrevet om det offentliges fokus på grøn-it, hvilket du kan læse mere om her:
- Så stor betydning har data for miljøet
- Hvordan nedbringer vi energiforbruget fra it-services
- Skal vi energimærke it-services og software