Overser vi fremtidens jobskabelse?

Midlertidigt, deltids og selvstændigt ansatte bliver i høj grad overset i samfundsanalyser og arbejdsmarkedspolitik. Også selvom det er her, der i stigende omgang skabes nye jobs.

Overser vi fremtidens jobskabelse?

Både globale og nationale arbejdsmarkedsstatistikker har en tendens til at glemme borgere, der har en midlertidig eller deltidsansættelse eller som arbejder som selvstændig. Det konkluderer World Economic Forum (WEF) i forhold til fremtidens arbejdsmarked.

Dermed efterlades en del af arbejdsstyrken i mørket, når fremtidens arbejdsmarkedspolitik skal besluttes. Og når jobskabelsen opgøres og vækstprognoserne lægges.

Det undrer WEF, da flere analyser faktisk indikerer, at en stor del af stigningen i nettobeskæftigelsen siden 2005 faktisk er skabt netop indenfor for denne kategori. En vækst der betyder, at de jobtyper der har været undtagelsen, er ved at blive både normalt og et vækstområde i sig selv.

Allerede nu anslås, at 11% af den amerikanske arbejdsstyrke arbejder indenfor The Gig Economy. Og om bare seks år forventes, at 58% af amerikanerne vil arbejde uden fast arbejdsgiver eller have erfaring hermed.

Der skal gøres plads til den nye dreng i klassen

Specielt platformsøkonomien med f.eks. Uber, Wolt og AirBnB har ligesom The Gig economy platforme som f.eks. Fiverr, TaskRabbit og Happy Helper skabt mulighed for langt mere fleksible arbejdsformer, end vi kender det med fastansættelser.

WEF beskriver bl.a. fire nye typer arbejdere, som ofte ikke inkluderes i arbejdsmarkedsanalyser, og hvor den eksisterende lovgivning ofte skal opdateres for at inkludere disse:

  • Free agents, for hvem platformsøkonomien er deres primære indkomst (30% af alle uafhængige arbejdere)
  • Casual earners, der bruger platformsøkonomien som et supplement til deres hovedindkomst (40%)
  • Provisionals, der er folk der har platformsøkonomien som deres primære indkomst, men som gerne vil have et mere traditionelt job (14%)
  • Financially trapped, som burger platformene til at få en nødvendig indtjening til at kunne klare sig, men helst ville være foruden (16%).

Når disse jobtyper glemmes i statistikkerne og ikke bliver analyseret, kommer de heller ikke på radaren hos politikerne.

Dermed ender borgere med disse jobtyper i et ingenmandsland, hvor de ikke defineres som havende et arbejde, og hvor arbejdslovgivningen ikke inkluderer dem.

World Economic Forum slår derfor fast, at der er akut behov for, at opdatere juraen og arbejdspolitikerne i de enkelte lande, så den også omfavner de nye arbejdsformer.

Flere platformsudbydere som Cabify, Deliveroo, Grab, MBO Partners, Postmates og Uber har da også allerede meldt sig under fanerne, og vil gerne give input til fremtidens arbejdsprincipper og regler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *