Misinformation er den største globale trussel

Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel. Det slår over 11.000 ledere fra 113 lande fast i ny rapport.

Misinformation er den største globale trussel

Misinformation, AI og cybersikkerhed er hurtigt ved at blive de mest alvorlige globale risici, der truer med at forstyrre valgprocesser, forværre samfundsmæssige polariseringer og undergrave demokratiske institutioner.

Sådan lyder nogle af hovedkonklusionerne i The Global Risks Report 2024, der netop er offentliggjort af World Economic Forum. Her er ”Misinformation og desinformation” gået fra en 15. plads sidste år og direkte ind på førstepladsen i år.

”Efterhånden som kunstig intelligens bliver mere tilgængelig for alle, risikerer vi også, at mængden af misinformation stiger markant. For pludselig bliver det nemt for alle at bruge AI til at generere falske nyheder, billeder og avanceret stemmekloning. Og det kan have en stor global betydning for vores generelle tillid til samfundet,” udtaler Charlotte Holm Billund, chefkonsulent i IT-Branchen.

Negativ indflydelse på fremtidige valg

World Economic Forum nævner i rapporten, at der i løbet af de næste to år vil være næsten tre milliarder mennesker, der skal stemme i flere lande, herunder USA, Indien, Storbritannien, Mexico og Indonesien.

Her vurderer de adspurgte 11.000 ledere fra 113 lande, at misinformation kan være med til at destabilisere den reelle og opfattede legitimitet af nyvalgte regeringer, hvilket risikerer at øge den politiske uro, vold og terrorisme.

Samtidig frygter man også, at misinformation kan være med til at forværre den samfundsmæssige polarisering og erodere tilliden til f.eks. regeringer og medier.

”Mange frygter, at misinformation fører til en ond cirkel, hvor folk er mere tilbøjelige til at tro på information, der bekræfter deres eksisterende overbevisninger, selvom den er falsk. Derfor er det også vigtigt, at vi både globalt, nationalt og som enkeltpersoner bliver mere bevidste om risikoen og aktivt modarbejder falske nyheder. Bl.a. ved at få tydeligt markeret, når noget f.eks. er en deepfake,” siger Charlotte Holm Billund.

Anbefalinger fra World Economic Forum

For at imødegå den voksende trussel mod misinformation skal regeringer, virksomheder og enkeltpersoner ifølge World Economic Forum tage en række skridt:

  • Invester i forskning og udvikling for bedre at kunne opfange og flage falsk information.
  • Udvikle klare retningslinjer for sociale medier og andre platforme om, hvordan man håndterer misinformation.
  • Uddanne borgere om, hvordan man identificerer og undgår falske oplysninger.
  • Beskyt ytringsfrihed og borgerlige friheder, samtidig med at der også tages skridt til at bekæmpe spredning af skadelig misinformation.

Du kan læse hele rapporten her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *