Få styr på det praktiske
De praktiske forberedelser til præsentationen kan have stor betydning for både dig og dine tilhørere.
Noget så simpelt som manglende kaffe, blokke og materialer kan ikke bare give en rodet start, men også få deltagerne til at miste fokus under præsentationen.
Kom derfor i god tid inden din præsentation, så du sikrer, at der er styr på lokalet, bordopstillingen, pc’en, projektoren, etc.
Den sidste forberedelse
Fem minutter inden du går på bør du lave de sidste mentale forberedelser. Gennemgå dine pointer en sidste gang og visualiser den forventede succes.
Tænk på dit kropssprog, din mimik og stemmebrug – især i starten af din præsentation.
Er du ikke en øvet taler, kan det betale sig at lave nogle simple stemmeøvelser lige inden, du skal på:
– Afspænding
Stil dig med vægten ligeligt fordelt på begge ben og rank ryggen, så du føler dig groundet. Stræk armene så højt du kan (og så lige 2 cm mere). Rul med skuldrene og træk vejret dybt.
– Få stemmen i gang
Slap af i kæben. Åbn og luk munden 8-10 gange i roligt tempo. Sig derefter ”Mmmm” ganske stille, og sig derefter lidt højere haa, håå, hoo, hyy, hii, huu et par gange.
– Øv vigtige sætninger
Læs et par sætninger fra præsentationen op med overdreven artikulation og mærk ordene. Gentag de vigtige budskaber. Lyder de, som du havde tænkt dig? Prøv at mærk den stemning, der knytter sig til, når du siger sætningerne.
Det er de samme øvelser nyhedsværterne på tv typisk laver, lige inden de går live. Så de virker – også selvom øvelser måske kan virke en smule fjollede første gang.
De små snydetricks
For at undgå at man glemmer pointer eller budskaber, når man først er i gang, kan man bruge en række støtteredskaber under præsentationen.
Et klassisk fif er at bruge billederne i præsentationen til at huske en selv på, at man netop dér skal fortælle en vigtig pointe, komme med en anekdote eller give et markant eksempel.
Men også ting som musik, fysiske remedier, lyssætning og video kan bruges til at huske en på ens pointer og understrege bestemte budskaber eller en følelse i ens præsentation.