2. Lige inden du skal levere dit budskab

Selvom præsentationen er lavet og hovedbudskaberne er skarpt formuleret, kan det nogle gange være svært at iscenesætte sig selv rigtigt, så pointerne kommer ud over scenekanten og bliver hørt.

Vi giver derfor et par gode råd til, hvad du kan gøre, lige inden du skal på scenen og levere dit budskab.

2.1 Test din præsentation

Når du er næsten færdig med din præsentation, bør du fremføre den for en kollega og bagefter bede om feedback.
Test din præsentation
Hvis din kollega klart kan huske budskabet og har forstået, hvad du gerne vil have tilhørerne til at gøre, så er du kommet langt.

Men det er også vigtigt at få noget feedback på, hvad han/hun husker bedst, så du får feedback på dine virkemidler samt om der var ting i præsentationen, der var uklare.

Alt sammen vigtig feedback, som du kan bruge til at finpudse de sidste ting.

2.2 Det skal du have styr på, inden du går på scenen

Vi har udarbejdet en lille nem tjekliste over de ting, du skal have styr på, inden du går på scenen og skal præsentere dig budskab.

At have styr på alle de små ting og detaljer hjælper med at øge din gennemslagskraft, når du skal stå foran en forsamling og kommunikere et vigtigt budskab. Så værd at bruge tid på.
Det skal du have styr på, inden du går på scenen
Få styr på det praktiske
De praktiske forberedelser til præsentationen kan have stor betydning for både dig og dine tilhørere.
Noget så simpelt som manglende kaffe, blokke og materialer kan ikke bare give en rodet start, men også få deltagerne til at miste fokus under præsentationen.

Kom derfor i god tid inden din præsentation, så du sikrer, at der er styr på lokalet, bordopstillingen, pc’en, projektoren, etc.

Den sidste forberedelse
Fem minutter inden du går på bør du lave de sidste mentale forberedelser. Gennemgå dine pointer en sidste gang og visualiser den forventede succes.

Tænk på dit kropssprog, din mimik og stemmebrug – især i starten af din præsentation.

Er du ikke en øvet taler, kan det betale sig at lave nogle simple stemmeøvelser lige inden, du skal på:

– Afspænding
Stil dig med vægten ligeligt fordelt på begge ben og rank ryggen, så du føler dig groundet. Stræk armene så højt du kan (og så lige 2 cm mere). Rul med skuldrene og træk vejret dybt.

– Få stemmen i gang
Slap af i kæben. Åbn og luk munden 8-10 gange i roligt tempo. Sig derefter ”Mmmm” ganske stille, og sig derefter lidt højere haa, håå, hoo, hyy, hii, huu et par gange.

– Øv vigtige sætninger
Læs et par sætninger fra præsentationen op med overdreven artikulation og mærk ordene. Gentag de vigtige budskaber. Lyder de, som du havde tænkt dig? Prøv at mærk den stemning, der knytter sig til, når du siger sætningerne.

Det er de samme øvelser nyhedsværterne på tv typisk laver, lige inden de går live. Så de virker – også selvom øvelser måske kan virke en smule fjollede første gang.

De små snydetricks
For at undgå at man glemmer pointer eller budskaber, når man først er i gang, kan man bruge en række støtteredskaber under præsentationen.

Et klassisk fif er at bruge billederne i præsentationen til at huske en selv på, at man netop dér skal fortælle en vigtig pointe, komme med en anekdote eller give et markant eksempel.

Men også ting som musik, fysiske remedier, lyssætning og video kan bruges til at huske en på ens pointer og understrege bestemte budskaber eller en følelse i ens præsentation.

Brug vores skabeloner

Her kan du downloade alle de skabeloner og værktøjer, som vi fortæller om vores kommunikationsunivers – Dig Selv.