Kernen af internettet er truet

Det er ikke bare den enkelte virksomhed eller borger, der dagligt må forholde sig til cybertrusler. Selve internettets backbone er også truet af cyberangreb.

Kernen af internettet er truet

På det nyligt afholdte TechBBQ, var vi så heldige at få fat i legendariske Tom Leighton, til en snak om it-sikkerheden på internettet.

Hans firma, Akamai Technologies, står for at håndtere ca. 1/3 af hele verdens internettrafik, og han er selv kendt som en af pionererne inden for udvikling af algoritmer til at håndtere trafikken på netop internettets backbone.

Sikkerheden bliver udfordret

Selvom datatrafikken eksploderer og antallet af enheder, der kobles til internettet hver dag, stiger voldsomt, så er Tom Leighton ikke kun begejstret for den ellers åbenlyse succes med en tilkoblet verden.

Faktisk er han ret bekymret for internettets sikkerhed.

”Sikkerhedsproblemerne stiger lige så hurtigt som trafikken stiger, og efterhånden som flere enheder bliver tilkoblet internettet. Faktisk er mange af enhederne slet ikke sikre, og det gør det nemt for hackerne at overtage dem og skabe bots,” siger Tom Leighton.

For ham er cyberangreb derfor heller ikke noget, der kun vedrører den enkelte bruger eller virksomhed, men noget som berører selve kernen af internettet.

Angrebene fra bots er nemlig for længst blevet store nok til at kunne udslette ethvert datacenter i internettets kerne – og sofistikerede nok til at kunne slå ethvert land ud.

”I dag kan man afkoble de fleste lande fra resten af internettet via relativt simple DDoS-angreb. Det er fordi der er så mange flere bots og meget mere kapacitet ved kanten af internettet end i selve kernen. Angrebene, der kommer fra de mange bots, kan derfor nemt overvælde den grundlæggende infrastruktur på internettet,” udtaler Tom Leighton.

Sikkerhedsløsningen

Nøglen til sikkerhed er ifølge ham, at man først og fremmest skal have en omkransende platform i god størrelse, så man kan modvirke evt. bot-angreb.

For det andet handler sikkerhed om at monitorere alt og have en nul-tolerance i forhold til tillid.

”I dag kan alle devices blive angrebet med skadelig software. Du kan besøge en kendt hjemmeside og få skadelig software, og derfor bliver man nødt til at have en nul-tolerance tankegang. Du bliver simpelthen nødt til at antage, at alt hvad du foretager dig på internettet, kan være skadeligt,” slutter Tom Leighton.

Han opfordrer samtidig både lande til individuelt men også i samarbejde at lave planer for, hvordan man fremover kan sikre internettets backbone.

Hvis du vil vide mere

Du kan altid læse mere om vores mærkesag Tillid gennem etik, privacy og sikkerhed på vores hjemmeside eller tage kontakt til vores udvalg for it-sikkerhed, hvis du har spørgsmål eller gerne vil tage del i udvalget.

Du er også velkommen til at tage kontakt til chefkonsulent, Martin Jensen Buch.