Genopretningsplan skal understøtte den grønne og digitale omstilling

Danmark har netop offentliggjort sin plan for, hvordan vi vil bruge de 11,6 mia. kr., som Danmark står til at modtage fra EU’s genopretningsfond, så man kan komme tilbage på sporet efter COVID-19. Til glæde for IT-Branchen kommer en stor del af midlerne til at gå til den grønne og digitale omstilling.

Genopretningsplan skal understøtte den grønne og digitale omstilling

Hele 60% af de 11,6 mia. kr. kommer til at gå til grøn omstilling, mens 25% vil gå til digitalisingen af samfundet.

Pengene fra EU går især til investeringer i klima og grøn omstilling samt digitalisering. Den danske plan er væsentlig mere grøn, end EU stiller krav om. Og med 2,9 mia. kr. afsat til digitalisering, er der også sat væsentligt flere penge af end minimumskravet på 20%.

Planen bygger bl.a. på input fra erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter i form af regeringens genstartsteams og klimapartnerskaber, hvor IT-Branchen også aktivt har bidraget med input.

”Der er ingen tvivl om, at den digitale transformation og et større fokus på bæredygtige løsninger et det, der kan kickstarte Danmark efter corona. Så det er fantastisk at se den brede politiske opbakning til løsninger, hvor det grønne og digitale går hånd i hånd og kan styrke hinanden” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Flere lovende tiltag

Ifølge regeringen, vil en stor del af de digitale investeringer omhandle en grøn skattereform på 3,9 mia. kr. (hvoraf 1,7 mia. kr. skal gå til digitalisering) samt øgede midler til grøn forskning og udvikling på 1,8 mia. kr. (hvoraf 440 mio. kr. skal gå til digitalisering), og det glæder IT-Branchen.

”Det er meget lovende, at den grønne skattereform lægger op til både et investeringsvindue samt mulighed for straksafskrivninger på digitale løsninger, da det er noget, vi har efterspurgt længe samt flere penge til SMV:Digital-programmet. Nu håber vi bare på en hurtig godkendelse i EU, så pengene kan komme ud og arbejde og give Danmark det reboot, vi har brug for,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

Kommissionen har nu to måneder til at vurdere EU-landenes genopretningsplaner. Herefter skal de drøftes og godkendes af EU-Rådet. Genopretningsplanerne forventes endeligt godkendt i løbet af sommeren.

Du kan læse mere om genopretningsplanen på Finansministeriets hjemmeside.

Er du nysgerrig på, hvordan man ellers kan genstarte Danmark efter COVID-19, så deltag på IT-Branchens årsmøde 4. juni, vor du også får mulighed for at genetablere dit branchenetværk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *