Fra snak til handling: Her er vores seks nytårsønsker til cybersikkerheden

I takt med at vores afhængighed af digitale løsninger stiger dag for dag, bliver cybersikkerhedens rolle stadig mere kritisk. Jacob Herbst, forperson for IT-Branchens Cybersikkerhedsboard, slår alarm.

Af Jacob Herbst, CTO i Dubex A/S og forperson for IT-Branchens Policy Board for Cybersikkerhed

Her ved starten af et ny år konstaterer jeg endnu engang, at vi befinder os i en verden, hvor teknologien og truslerne konstant udvikler sig og fortsætter med at ændre karakter i et stadig stigende tempo.

Cybersikkerhed er ikke længere noget, der kun bekymrer it-specialister – det er med tiden blevet et emne, som de fleste af os er opmærksomme på, fordi det påvirker os alle, når det går galt.

Her strækker cybersikkerhedsbekymringer sig fra den enkelte borger, som er bekymret for beskyttelsen af sine personlige data, til virksomheder, der anstrenger sig for at beskytte deres produktion og intellektuelle ejendom, og videre til den offentlige sektor, der har til opgave at sikre kritisk infrastruktur. Spændvidden af udfordringen er enorm.

Samarbejde er nøglen til at knække koden

Bekymringerne er velbegrundede og bør tages alvorligt. Noget vi igen blev mindet om i det forgangne år, da flere cyberangreb forårsagede alvorlige skader både for enkeltpersoner, virksomheder og samfundskritisk infrastruktur i Danmark såvel som i udlandet.

Det har betydet, at vi i løbet af 2023 har haft mange spændende og relevante emner på agendaen i IT-Branchens Policyboard for Cybersikkerhed.

Men til trods for vores bestræbelser, må vi erkende, at vores indsats for at forbedre cybersikkerheden i Danmark ikke har flyttet tingene helt så langt, som vi havde håbet.

Det vidner om, at de fleste af de områder, vi har, og fortsætter med at fokusere på, ikke er noget vi kan lykkes med alene. Det kræver samarbejde og involvering på tværs af sektorer for at fremme en agenda, så vi sikrer de helt rigtige rammevilkår til gavn for både borgere og erhvervsliv.

Ved starten af et nyt år er det altid en god anledning til både at evaluere, men også sætte nye mål for det kommende år. Her er nogle af de punkter, vi i IT-Branchens Policyboard for Cybersikkerhed synes er vigtige og har ønsker til i 2024:

Disse seks områder repræsenterer både store udfordringer og spændende muligheder inden for cybersikkerhedsområdet i det kommende år.

Hvis vi kan gøre fremskridt på disse områder, vil vi være godt på vej til at skabe et mere sikkert og robust digitalt Danmark.

Men det kræver handling, ikke bare flere ord. Og det kræver ikke mindst samarbejde – både på tværs af sektorer, mellem det offentlige og det private og ikke mindst landegrænser. Vi er klar!

Lad os håbe, at 2024 bliver året, hvor vi får vores ønsker opfyldt. Godt nytår! Lad os gøre 2024 til året for bedre cybersikkerhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *