Det her optager danske CIO’s og CTO’s lige nu

På IT-Branchens topledermøde var tre CIO’s/CTO’s fra Coop, Aller Media og Dansk Røde Kors inviteret på scenen for at give et indblik i, hvad der optager danske CIO’s lige nu og her. To temaer gik igen: Cybersikkerhed og den hybride arbejdsplads.

Det her optager danske CIO’s lige nu

Det er ikke kun antallet af hjemmearbejdende, der steg voldsomt under coronaen. Det gjorde antallet af cyberangreb også.

Ifølge PurpleSec steg antallet af angreb og hackerforsøg med hele 600% under coronaen, hvoraf 43% ramte små og mellemstore virksomheder. Derfor er det måske heller ikke den store overraskelse, at netop it-sikkerheden står højt på CIO’ens agenda.

Cybersikkerhed er mere end et enkeltmandsproblem

”Vi ser en voldsom stigning i angrebene, da det desværre er en særdeles lukrativ forretning for de it-kriminelle. Cybertruslen er ganske enkelt en af de mest alvorlige ting, som vi står overfor lige nu. Både som samfund, som virksomhed og i forhold til det offentlige,” siger Morten Holm Christiansen, formand for IT-Branchens CIO Transformation Board og CIO i Coop.

Han har personligt oplevet to af de helt store angreb. Dels som en del af it-ledelsen i Mærsk, da de blev ramt af NotPatay, og dels i Coop da de for nogle måneder siden i den svenske afdeling måtte lukke 800 butikker i nogle dage pga. cyberangreb.

”Selvom vi har investeret massivt i sikkerheden de seneste år, kunne vi lige så godt være blevet ramt i Danmark. Faktisk havde vi Kaseya-virussen liggende på en dansk testserver, som heldigvis ikke var aktiveret på det tidspunkt. Så på trods af en stor indsats og omhyggelighed, så er realiteten bare, at alle må regne med at blive ramt på et eller andet tidspunkt,” udtaler Morten Holm Christiansen.

Samme oplevelse har man hos Aller Media, hvor man også oplever udfordringer med ældre systemer, der ikke 100% kan understøtte den rette sikkerhedsarkitektur, og hvor man løbende opdaterer og styrker sin it-arkitektur.

Men også hele medarbejderdelen fylder meget i CIO’ens hverdag.

”Både ved on- og off-boarding af medarbejdere, er det vigtigt at tænke sikkerheden ind, ligesom man hele tiden skal uddanne medarbejderne i den rette sikkerhedskultur, så det bliver klart, hvornår man f.eks. ikke skal klikke på et link,” fortæller Lars Kroløkke, der er direktør for Aller Medias digitale transformation.

De var dog enige om, at uanset virksomhedens gode indsats, så kan vi ikke klare cybertruslen alene.

Vi bliver nødt til at stille en agenda i det offentlige i Danmark, hvor det offentlige går mere massivt ind og hjælper med at beskytte vores erhvervsliv og øvrige offentlige institutioner. Ellers kommer vi til hver for sig at bruge alt for mange penge og alt for meget tid på blot at sikre os selv.

Deres opfordring er derfor, at vi samler og systematisere sikkerhedsindsatsen på et nationalt plan.

Vi skal stadig turde at kunne stille krav og være innovative

Den anden store ting, der optager CIO’erne, nu hvor medarbejderne er kommet tilbage efter coronaen, er den hybride arbejdsplads.

For selvom langt de fleste virksomheder har fået det tekniske setup til at fungere, så medarbejderne kan arbejde remote og fleksibelt, så er der stadig udfordringer i det daglige.

Specielt med hensyn til ambitionerne om at medarbejderne frit skulle kunne vælge, hvor og hvornår de arbejder.

”I Aller Media arbejder rigtigt meget projektstyret, og der har vi tydeligt kunne mærke, at vi på innovationsdelen er blevet pressede og manglede fremdrift under coronaen, fordi folk arbejdede væk fra hinanden. Så der ligger helt klart et behov for, at vi også fysisk er sammen,” siger Lars Kroløkke.

Især de små detaljer og retningsbestemte gnidninger, som man normalt løser ved kaffemaskinen, har været vanskeligere at håndtere nemt under coronaen, da de færreste booker et decideret telefonmøde for at justere de små ting og alignments.

CIO’erne oplever også, at flere ledere er blevet lidt berøringsangste i forhold til at stille krav til medarbejderne, nu hvor folk har vænnet sig til fleksibiliteten. Specielt fordi mange måske også er bange for, at man ikke kan tiltrække de bedste medarbejdere, hvis man ikke viser stor arbejdsfleksibilitet.

Her mener CIO Transformation Boardet dog, at man stadig skal kunne forvente faste mødedage fra medarbejderne.

”Man skal ikke være bange for at stille krav til medarbejderne. Det kan godt være, at den enkelte er mere effektiv ved at være væk fra kontoret, men hvis helheden ikke kan være effektiv af netop den grund, så nytter det ikke. Her er det vigtigt, at man holder fast ved virksomhedens samlede produktivitet, kreativitet og udvikling,” slutter Morten Holm Christiansen.

Om CIO Transformation Board

CIO’en står i dag med en ny og helt afgørende rolle, hvor man ikke blot har ansvaret for den fulde digitale transformationsrejse, men også har medansvaret for virksomhedens vækst, effektivisering, bæredygtighed, nye kundeoplevelser, mm.

Ledere der over de næste år kommer til at stå for nogle af dansk erhvervslivs største forretningstransformationer, og som bliver bannerførere for mange af de nye digitale forretningsmodeller, som vil se dagens lys lige om lidt.

Det er disse dygtige thought-leaders, som IT-Branchen nu samler i et CIO Transformation Board. Boardet er stiftet i juni 2021 og består lige nu af af Coop, GN, Rambøll, Lundbeck, ALK-Abelló, Tryg, NREP, Aller Media og Dansk Røde Kors.

Morten Holm Christiansen, CIO i Coop, er formand, og du kan læse mere om baggrunden for CIO Transformation Boardet her. Er du interesseret i at deltage, er du velkommen til at tage fat i Anne Sofie Josephsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *