84,5% af de danske it-virksomheder ser manglen på de rette it-kompetencer som den største barriere for vækst i branchen. Det er et kæmpe spring i forhold til sidste år, hvor ”kun” 60,2% så det som den største vækstbarriere. Det viser nye tal fra IT-Branchens årlige IT-Barometerundersøgelse.
”Det ser sort ud. Ikke bare for it-branchen, men for dansk erhvervsliv som helhed. Lige nu er virksomhederne i gang med et historisk digitalt skifte, men der er ganske enkelt ikke nok folk til at kunne løfte opgaverne. Og det kan gå ud over danske virksomheders ordrer og vækst,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.
Opgiver helt at besætte stillinger
Mere end halvdelen (54,5%) af it-virksomhederne har helt måtte opgive at besætte stillinger indenfor det seneste år, da der ganske enkelt ikke var ansøgere til jobbene. En kompetencemangel som har store konsekvenser for virksomhederne.
42,4% måtte sige nej til ordrer/opgaver, mens 44,7% måtte udskyde videreudvikling og innovation, fordi de ikke kunne besætte stillinger.
”Manglen på it-folk er så ekstrem, at det nu direkte rammer virksomhedernes bundlinje. Samtidig sætter det en effektiv stopper for vores samfundsudvikling bl.a. med hensyn til den grønne omstilling og muligheden for f.eks. at understøtte et presset sundhedsvæsen med bedre it-løsninger. Så det er også et stort samfundsmæssigt problem, at der mangler it-folk,” udtaler Natasha Friis Saxberg.
Alene i it-branchen mangler der lige nu omkring 4.600 it-folk, og generelt fortæller 89,9% af de danske virksomheder, at de står og mangler it-eksperter.
Der er brug for flere tiltag
Arbejdsmarkedet efterspørger især de tunge it-specialister som softwareudviklere, netværksfolk og it-konsulenter. Desværre er der alt for få, der bliver uddannet indenfor it i disse år.
Udfordringen er ikke de unges manglende lyst. Tværtimod. De unge strømmer faktisk til it-uddannelserne, men mødes ofte af en lukket dør. Forrige år fik 1.400 kvalificerede unge f.eks. nej til deres drømme it-studie, da der ganske enkelt ikke var sat penge af til deres studiepladser.
Så der er brug for, at der etableres flere it-uddannelser på universiteterne, da efterspørgslen i den grad er der.
Kompetenceløftet skal dog ikke kun ske igennem de videregående uddannelser. Det handler også om, at man skal skabe interessen allerede i folkeskolen. Her har IT-Branchen gennem flere år med Coding Class-initiativet arbejdet på at gøre Teknologiforståelse til et fast fag i folkeskolen.
Derudover er der et stort behov for at videreuddanne den eksisterende arbejdsstyrke.
”Vi skal naturligvis opkvalificere og efteruddanne stort set alle i den arbejdsdygtige alder, da grundlæggende it-kundskaber fremadrettet bliver lige så væsentlige som det at kunne skrive og regne. Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, og sørger vi ikke for, at vi har den rette arbejdskraft, vil vi sakke bagud på helt afgørende områder,” slutter Natasha Friis Saxberg.
På den korte bane ser IT-Branchen det som helt afgørende, at vi herhjemme lykkes bedre med at tiltrække og fastholde udenlandsk arbejdskraft.
Her kan du downloade og læse hele IT-Barometer 2022.
Berlingske Tidende har også skrevet om tallene “Historisk høj mangel på it-medarbejdere aflyser nye ordrer i stribevis” ligesom Computerworld har skrevet om dem “Mangel på it-kompetencer risikerer at sende væksten i bund: “Det ser sort ud. Ikke bare for it-branchen, men for dansk erhvervsliv som helhed“. ITWatch har skrevet “Mangel på it-folk truer væksten for over 80 pct. af danske it-virksomheder.“