Undgå at blive fanget i skatteklemmen

Berlingske har over den sidste tid sat fokus på, hvordan nogle helt almindelige lønmodtagere er endt med kæmpe skattegæld pga. medarbejderaktier.

Undgå at blive fanget i skatteklemmen

Flere virksomheder tilbyder i dag warrants, medarbejderaktier og andre incitamentsprogrammer for at tiltrække nye talenter og holde på de bedste medarbejdere. Dét oplever vi også i stigende grad i IT-Branchen.

Det giver god mening, især for mindre iværksættere og vækstvirksomheder, der ikke kan konkurrere på de høje lønninger, som dygtige specialister kan få hos de mere veletablerede virksomheder.

Samtidig er det også er en måde for virksomhederne at dele deres fremtidige succes med deres ansatte.

Desværre viser det sig, at medarbejderne kan ende i en alvorlig skatteklemme, hvor de kan risikere at betale skat af penge, de aldrig har tjent.

Et helt skævt skattesystem

To artikler i Berlingske udstiller et skattesystem med nogle alvorlige bivirkninger. Bivirkninger der er ødelæggende for især startups og vækstvirksomheder og som kalder på akut handling fra politisk hold i forhold til at få ændret skattereglerne som del af de kommende iværksætterforhandlinger.

Den ene artikel handler om it-specialisten, Claus Petersen, der som en del af sin løn i Unity Technologies fik mulighed for modtage medarbejderaktier som en del af lønpakken.

Aktier han købte til en høj aktieværdi, men som i dag kun er halvanden million kroner værd, og som han endte med at skulle betale knap tre millioner kroner for i skat.

Den anden artikel har et lignende forløb. Her fik Ditte Buch, der arbejder i HR-afdelingen i Vivino, i marts måned fik en skatteregning på over en halv million kroner.

Penge hun aldrig har haft i hånden, men blot har ligget bundet i medarbejderaktier, og som nu truer hende med inkasso, da hun ikke kan betale skattegælden.

”Skattesystemet er helt skævt skruet sammen, hvis man som almindelig lønmodtager kan risikere at skulle gå fra hus og hjem, fordi man har nogle medarbejderaktier liggende, som man aldrig har solgt. Det kan jo skræmme enhver lønmodtager fra at modtage medarbejderaktier, og for iværksættere betyder det, at de ikke kan dele deres succes med deres medarbejdere,” udtaler Stig Myken, forperson for IT-Branchens policy board for kapital og iværksætteri samt stifter af Fullrate og Hiper og fortsætter:

“Iværksættere er typisk mennesker med en masse positiv energi, en kæmpe trang til at skabe noget nyt, og et udtalt ønske om at dele succes med de medarbejdere der tror på missionen. Derfor er det ren gift for dansk iværksætteri, at vi har alle disse skattesager, som vi ser pible frem i nyhederne på det seneste. Min klare opfordring til det politiske system er, at det skal ændres – og at det kun kan gå for langsomt.”

IT-Branchen har i sit iværksætterudspil udformet et forslag til, hvordan vi skaber rammerne for at gøre medarbejderaktier attraktive både at give og modtage for hhv. iværksættervirksomheder og som lønmodtagere.

Bliv klogere på muligheder og faldgruber

Indtil vi får ændret skattereglerne, kan du heldigvis blive meget klogere på reglerne for medarbejderaktier og warrants på IT-Branchens event sammen med DAHL Advokatpartnerselskab.

Torsdag d. 16. nov. afholder vi ”Kom godt i gang med medarbejderaktier og warrants” i Aarhus, hvor it-advokat Frederik Bruhn og skatteadvokat Simon Clark, fortæller om de praktiske og juridiske forhold vedrørende warrants og medarbejderaktier, særligt i forhold til:

  • Fordele ved warrants i forhold til andre incitamentsordninger
  • Hvilke forhold er særligt vigtige at tage stilling til?
  • Hvordan implementeres et warrantprogram?
  • Warrants – Hvad kan lovligt aftales i forhold til ansættelsesretten?
  • Medarbejderaktier – Forskel fra warrantprogrammer
  • Medarbejderaktionær eller almindelig aktionær?
  • Medarbejderaktier – Hvad kan lovligt aftales i forhold til ansættelsesretten?
  • Hvordan håndteres warrants og medarbejderaktier skattemæssigt?

Du kan læse mere og tilmelde dig eventet her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *