Manglen på kapital er markant. Hver femte it-virksomhed ser kapitalmangel som den største barriere for vækst i branchen, og for de små iværksættere er det næsten hver 3., der efterspørger bedre kapitalmuligheder. Det viser dette års IT-Barometer.
Derfor gav det også god mening, da serieinvestor Louise Herping Ellegaard på IT-Branchens årsmøde henvendte sig direkte til digitaliseringsminister, Marie Bjerre, og opfordrede hende til at støtte et lovforslag, der gør equity crowdfunding lovligt i Danmark.
”I Danmark kan du ikke sælge ejerandele i din virksomhed til privatpersoner via crowdfunding, som man f.eks. kan i UK. Det betyder, at der er danske virksomheder, der rykker til UK i stedet for at blive her i Danmark. Og så går hr og fru Danmark glip af at kunne investere i gode danske vækstvirksomheder,” siger Louise Herping Ellegaard.
På baggrund af en EU’s crowdfundingforordning er der 17. marts udarbejdet et dansk lovforslag af Liberal Alliance, som snart skal igennem folketinget, og forhåbentligt bliver vedtaget.
Lovforslaget vil bl.a. gøre det muligt for privatpersoner at gå sammen via crowdfunding og investere i iværksættervirksomheder mod at få en ejerandel af den pågældende virksomhed.
”Det er vigtigt at skabe arbejdspladser her i Danmark, fordi vi har en masse samfundsmæssige problemer f.eks. inden for sundhedssektoren, som vi kan få løst. Og så får vi flere virksomheder til at blive i Danmark, så de også betaler deres selskabsskat her. Så der er kun Win, Win, Win,” udtaler Louise Herping Ellegaard.
Hvad er equity crowdfunding?
Med equity crowdfunding kan man finansiere et projekt eller en virksomhed ved at rejse kapital fra et stort antal personer, der hver især bidrager med relativt små investeringsbeløb, f.eks. gennem en crowdfundingplatform.
Det er ofte interessant for startups i de tidlige stadier af deres vækstrejse, hvor de har brug for kapital, men endnu ikke kan vise solide regnskaber, som bankerne ofte vil efterspørge, eller har lyst til at afgive ledelsesmagt, som professionelle investorer måske vil kræve.
Crowdfunding markedet rundede i 2022 globalt 11 mia. kr. og forventes at vokse med omkring 16,7% hvert år frem til 2030. Der findes allerede flere crowdfundingplatforme i Europa. Nogle af de største er Crowdcube, Companisto og danske Booomerang.