Bedste halvår nogensinde for it-branchen

Med en stigning på 13,2% i omsætningen og 20,2% i eksporten samt 4.685 flere ansatte på bare et år, har den danske it-branche haft sit bedste halvår nogensinde. Det viser nye e-indkomsttal fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv.

Bedste halvår nogensinde for it-branchen

Den danske it-branche omsatte samlet set for 138,9 mia. kr. i første halvår af 2021. Dermed fortsætter branchen med at slå omsætningsrekord efter omsætningsrekord.

”Digitaliseringen af ikke bare erhvervslivet men af hele samfundet har i den grad taget fart under coronaen, og it-leverandørerne har aldrig haft så travlt, som de har nu. Mere end hver 4. melder faktisk, at de bliver nødt til at sige nej til ordrer, fordi de ganske enkelt ikke kan skaffe folk nok til at løse de mange opgaver” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Det er da heller ikke blot danske virksomheder, der efterspørger løsninger fra danske it-virksomheder. Også udlandet har under coronaen fået øjnene op for dansk teknologi.

Eksporten er på blot et år steget med 20,2%, så vi nu eksporterer nu it-løsninger og ydelser for 48,2 mia. kr., hvilket svarer til, at 35,1% af branchens samlede omsætning nu kommer fra eksport.

”Danske it-virksomheder er med hastige skridt ved at gøre sit indtog på den globale scene, og det er et godt tegn for branchens fremtid, at flere og flere nu går internationalt med deres løsninger – og har succes med det,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

Tæt på 100.000 ansatte

Bortset fra en kort opbremsning under coronaen, er antallet af fuldtidsansatte steget uafbrudt siden 2013, og der er nu 98.558 ansat i branchen. På bare et år er der blevet ansat 4.685 flere it-folk, hvilket svarer til en stigning på 5,0%.

Det er især indenfor antallet af softwareudviklere (+12,6%), informationstjenester (+7,8%) og it-konsulenter (+5,6%), at man har set en stor medarbejdervækst. Dog har man indenfor en række underbrancher som f.eks. fremstilling af hardware (-4,4%) og engroshandel (-1,8%) desværre været nødt til at sige farvel til medarbejdere i samme periode.

”Selvom der har været afskedigelser enkelte steder i branchen, så har vi samlet set aldrig været flere ansatte. Og vi kunne ansætte endnu flere, hvis der blot fandtes flere it-folk at tage af. Manglen på kompetencer sætter ganske enkelt en stopper for vores udvikling som digitalt foregangsland og fremtidigt velfærdssamfund, så det er et stort problem, vi skal have løst mht. it-kompetencer,” fortæller Natasha Friis Saxberg.

Lige nu mangler der akut 7.600 it-specialister, og om blot ni år forudsiger IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA, at der vil mangle op mod 22.000 it-folk.

Netop på grund af den enorme efterspørgsel på it-kompetencer, er lønnen i branchen allerede høj, da der er rift om specialisterne. Gennemsnitligt tjener man i it-branchen nu 51.210 kr. om måneden, hvilket er en stigning på 2,3% på bare et år.

”Virksomhederne kan ganske enkelt ikke blive ved med at hæve lønnen, selvom kampen om medarbejdere aldrig har været større. Så vi ser flere og flere it-virksomheder begynde at gøre sig attraktive på andre parametre som f.eks. work/life balance, fire dages arbejdsuger og fleksible arbejdsdage,” fortæller Natasha Friis Saxberg.

Du kan læse alle de bagvedliggende tal her. Du kan også læse mere om it-branchens nøgletal på vores hjemmeside.

Berlingske Tidende har også skrevet om det “Den danske it-verden brager videre frem med det bedste halvår nogensinde“. Det samme har Computerworld “De seneste seks måneder har været de bedste nogensinde for den danske it-branche” og “Tårnhøj gennemsnitsløn får IT-Branchen til at advare: “Virksomhederne kan ikke blive ved med at hæve lønnen”” og ITWatch “2021 har været historisk godt for den danske it-branche”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *