Hvordan får vi flere data i spil til at skabe nye grønne og bæredygtige løsninger? Og hvordan kan erhvervslivet gå forrest og drive markedet for både digitale og grønne løsninger?
Det var nogle af de spørgsmål som IT-Branchens udvalg for digitalt erhverv diskuterede med Venstres nye klimaordfører, Marie Bjerre. Hun er særligt optaget af at føre en klimapolitik, der er markedsdrevet og uden detailstyring. Og med fokus på investeringer og et internationalt udsyn.
Offentlige indkøbere skal tænke mere grønt
I dag har digitale og grønne produkter og løsninger det svært, når det offentlige køber ind.
Udvalget understregede, at én af de største barrierer er, at vi ikke kan måle på det grønne aftryk. Der er derfor behov for at skabe fælles grønne standarder, og ikke mindst at der tænkes grønt i hele produktets livscyklus.
Marie Bjerre støttede op om behovet for et klimamærke og tanken om at borgere, virksomheder og myndigheder selv kan være med til at tage ejerskab i forhold til valget af grønne digitale produkter.
Digital førerposition må ikke blive en sovepude
Udvalget bød også ind med perspektiver i forhold til nye banebrydende teknologier og deres aftryk på klimaet. F.eks. kan kvanteteknologi være en gamechanger inden for udregning af klimaløsninger med et lavt energiaftryk.
Modsat er det måske lidt overset, at energiforbruget ved handel med kryptovaluta er tårnhøjt og at der her er brug for regulering.
Udvalget opfordrede Christiansborg og politikerne generelt til at deltage mere aktivt i debatten om data – ikke mindst på det grønne område. For vores stærke position inden for dataområdet skal bringes meget mere i spil til innovation og nye grønne forretningsmodeller. Og det kræver en national indsats.
Marie Bjerre konkluderede efter et møde med stor spørgelyst, at det aldrig må blive en sovepude, at Danmark ligger i topfeltet inden for offentlig digitalisering. Vi skal også om 10 år ligge i top – på både det grønne og digitale område.
Er du interesseret i at høre mere om udvalget?
På mødet hørte udvalget også nyt fra regeringens digitaliseringspartnerskab fra IT-Branchens adm. direktør Natasha Friis Saxberg. Et hurtigt arbejdende partnerskab med stærke erhvervskræfter, som præsenterer deres anbefalinger til konkrete digitale løsninger i oktober.
Derudover fortalte udvalgsmedlem, Anette Vainer, CEO i Fortinet Denmark, om arbejdet i regeringens SMV:Board, hvor hun er udpeget på vegne af IT-Branchen.
Boardet er sat i verden for at styrke de små og mellemstore virksomhedernes mulighed for digital omstilling, og lige nu er der flere puljer åbne for at søge tilskud om støtte under SMV:Digital ordningen.
Er du interesseret i at høre mere om udvalget for digitalt erhverv, så læs med her eller kontakt chefkonsulent Charlotte Holm Billund.