Digital Copenhagen løb for nylig af staben, hvor temaet i år var bæredygtighed, innovation og vækst.
Undervejs gæstede Kell Møller, Head of IT & Digitalisation i NREP, Bjørn Borup, Director for Digital Transformation i Røde Kors, Morten Holm Christiansen, CIO hos Haldor Topsøe og Lars Kroløkke, CTO hos Aller Media scenen for at tale om, hvordan de i deres virksomhed arbejder agilt.
Her kunne Bjørn Borup forklare, at det agile og det traditionelle også beskriver de to forretningsben i Røde Kors.
”I Røde Kors står vi på to ben. Det ene ben er det kommercielle, hvor vi skaffer penge til at gøre det, vi er sat i verden for – nemlig at hjælpe udsatte mennesker i Danmark og i verden. Vi har fx over 150 genbrugsbutikker. Vi har vores store institutionelle donorer, og så har vi vores kampagner, hvor private og virksomheder donerer. Så er der det andet ben, det vi er sat i verden for, og der hvor vi er agile by heart, og det er, at vi er en beredskabsorganisation, der lynhurtigt skal kunne flytte os derhen, hvor de humanitære behov er både nationalt og internationalt,” udtaler Bjørn Borup.
Hvad er den agile arbejdsform?
At arbejde agilt er det seneste år blevet mere populært. Over 50% af alle adspurgte virksomheder svarer, at de i det seneste år har gjort brug af agile metoder i deres virksomheder. Den agile arbejdsform står i modsætning til den corporate arbejdsform. Hvor corporate er den traditionelle måde at arbejde på, hvor arbejdet udspringer af afdelinger med en chef, der leder arbejdet. Så bryder man det op, når man arbejder agilt, hvor arbejdet i stedet er baseret på mere fleksible arbejdsprocesser med tværgående teams.
Hos NREP har man altid arbejdet agilt, men nu er det nødvendigt at tilføje nogle corporate dyder, som fx overvejelser om skalerbarhed, genbrug, integrationer, BI osv.
”I vores forretning har mange afdelinger været vant til, at gøre tingene selv. De har selv stået for indkøb af forskellige digitale løsninger, og det fungerede godt dengang, vi ikke var så store. Men nu har NREP en størrelse og kompleksitet, der gør det nødvendigt at tilføje, hvad man kunne kalde corporate dyder. Så vi kombinerer alle fordelene ved at arbejde agilt, med nødvendighederne fra et corporate setup,” udtaler Kell Møller, Head of IT & Digitalisation i NREP.
Hvordan balancerer man det agile og det traditionelle?
”Det, vi prædiker meget, er, at vores ledere i fremtiden skal kunne lede med to kasketter. En, hvor du kigger på proces, KPI’er og traditionelle afdelinger. Det skal det agile ikke udfordre. Den anden kasket er det agile, hvor du skal evne at sætte de optimale rammer for selvledende teams, der har autonomi til at være fleksible i forhold til at skabe digitale produkter og services efter brugernes/kundernes behov. Her skal du have tiltro til medarbejderne og skabe rammerne for at de kan lykkedes. I Røde Kors er vi langtfra i mål med denne transformation, som både omfatter et ændret mindset og ændrede organisatoriske rammer” udtaler Bjørn Borup.
Undersøgelse foretaget af Rambøll i samarbejde med Dansk IT viser, at det i høj grad også er de virksomheder, der arbejder mere agilt, der formår at skabe produktivitetsstigninger. Forklaringen på det hænger i høj grad sammen med, at det agile gør op med den traditionelle måde at arbejde på, og dermed åbner op for nye muligheder. Samtidig ser man, at agile projekter oplever færre juridiske konflikter end ikke-agile projekter.
”Udfordringen, når man som os forsøger at kombinere det agile med det traditionelle, er, at nogle kan opleve, at arbejdsprocessen bliver mere træg. Men det er ikke noget vores kunder kan mærke, og vi lykkedes i høj grad med at skabe forståelse for, at det er en nødvending forandring. Det er altså ikke et valg mellem agil og corporate. Det handler om at tage det bedste fra begge verdener, og kombinere det – så får man det bedste resultat,” udtaler Kell Møller.
Vil du læse mere om, hvad der optager disse CIO’s eller CTO’s, så læs artiklen fra dette års topledermøde, hvor de gæstede scenen.