2023 blev et år med fokus på teknologi – på godt og ondt

2023 har været et år hvor teknologiens påvirkning af samfundet i den grad har været på agendaen. Både i medierne og politisk.

2023 blev et år med fokus på teknologi – på godt og ondt

2023 var et år, hvor fronterne til tider har været trukket hårdt op. Men også et år, hvor vi har set, at vi kan bevæge os fra initial fascination eller forskrækkelse til et mere nuanceret syn på teknologiens rolle.

Fra en debat, hvor man enten var teknologioptimist eller maskinstormer, og til mere nuancerede dialoger om, hvornår og hvordan teknologien kan bruges til gavn for os som borgere, virksomheder og samfund.

I foråret havde vi en heftig og til tider unuanceret debat om, hvorvidt skærme skulle helt ud af skolen. Nu er der kommet vejledninger, der giver skolerne en stor grad af frihed til selv at sætte de rammer, der fungerer for dem. Til at give teknologien plads, hvor den giver gavn og slukke, hvor den forstyrrer.

Perspektiverne i kunstig intelligens har også fyldt både politisk og i pressen.

Også her er det vigtigt, at den fra tid til anden noget dystopisk prægede fokus viger pladsen og giver rum til en større dialog om mulighederne ved brug af AI.

En del adresseres nu med rammer i form af ny EU-regulering, og vi kan og skal nu sætte turbo på arbejdet for at sikre, at vi i Danmark får gavn af teknologien og får skabt vores egne nationale AI-succeser.

Konstruktiv tilgang skaber stærke resultater

Den nuancerede og konstruktive tilgang til teknologien har vi som branche et stort ansvar for at bidrag til. For ingen kender eller forstår den bedre.

I foråret var IT-Branchen på en regulær tourné på Christiansborg for at sætte fokus på, hvor vigtig cybersikkerhed er for vores fælles forsvar. Vi lykkedes og fik sat markante fingeraftryk på forsvarsforliget.

Og så fik vi et regulært gennembrud, da regeringen meldte ud, at teknologiforståelse skal på skoleskemaet. En agenda, som vi med solid medlemsopbakning til Coding Class har kæmpet for i mange år.

En anden agenda som vi har pioneret, er Danmarks unikke mulighed for at gøre sig gældende på kvanteteknologi. Her fik vi i 2023 en ambitiøs kvantestrategi fra regeringen og den nødvendige finansiering.

Gennem året har vi også gjort os gældende både i medierne og politisk i forhold til bl.a. bæredygtighed og ikke mindst muligheden for at bruge teknologien der, hvor vi mangler hænder.

Med tre solide analyser har vi presset på for at øge de politiske ambitioner og helt konkrete peget på, hvordan man ved at skalere udrulningen af allerede velafprøvet teknologi kan imødegå den store mangel på arbejdskraft blandt andet på sundhedsområdet.

Derfor var det også med glæde, at vi i november læste regeringens 2030-plan, hvor netop digitalisering igen og igen fremhæves som et væsentlige svar på samfundets centrale udfordringer – ikke mindst i velfærden.

Jeres engagement er afgørende

Når vi i den grad lykkes med at sætte agendaen, så skyldes det vores medlemmers store engagement.

Som brancheforening taler vi entydigt på vegne af it-virksomhederne. Men altid med et bredere perspektiv og med en dybde og faglighed, der bunder i vores medlemmers bidrag, bl.a. i vores policy boards. I 2023 har 314 af vores medlemmer været aktive i vores policy boards.

Over alt i landet, fra Jylland, Fyn og Sjælland, har vi i 2023 haft stor aktivitet blandt medlemmerne, og vi ser de regionale fællesskaber bygges op og supplere det store fællesskab.

Til vores lederdøgn i september, hvor vi satte fokus på empati i ledelse og delte erfaringer med implementering af AI, kunne vi byde velkommen til så mange deltagere som aldrig før og stemningen var helt i top.

Vi kan se tilbage på 2023 som et godt og meget aktivt år i IT-Branchen. Nye medlemmer, store som små, er kommet til.

De seneste fem år har vi øget foreningens indtægter med 33 procent og antallet af medarbejdere, vores medlemsvirksomheder repræsenterer, er næsten tredoblet. Det giver ballast og et stærkt mandat, når vi taler it-branchens sag.

Det er også med et øje for, hvordan det står til i branchen, at vi nu løbende udgiver nye branchetal.

Med et lille afsluttende kig fremad kan vi som branche efter et udfordrende år med høj inflation og global usikkerhed nu kigge ind i et 2024, med en inflation der er aftaget, renter der ventes at bevæge sig nedad og et mindsket men fortsat højt pres på at skaffe den fornødne arbejdskraft.

Her i årets sidste nyhedsbrev vil jeg benytte lejligheden til at takke jer for med jeres medlemskab at vise os tillid og opbakning.

Tak for at være der for hinanden i netværk og mentorordninger. Tak for at dele jeres indsigt og erfaring ved events. Tak for sammen med det passionerede sekretariat at kæmpe for vores branches fælles rammer gennem policy boards og i vores bestyrelse.

Sammen lykkes vi med at løfte Danmarks digitale ambitioner.

God jul og godt nytår,

Anja Monrad
bestyrelsesleder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *