Fundamentet gyngede let under deltagerne, da en række af Danmarks førende CIO’s fra bl.a. Haldor Topsøe, Aller Media, Rambøll, Røde Kors, ALK-Abelló og Blue Water Shipping, havde sat hinanden stævne på Fyrskibet.
Ikke blot fordi mødelokalet lå for anker i Københavns kanaler, men også fordi der på mødet skulle drøftes en række emner, der i den grad vil forandre de forretningsmæssige fundamenter, som virksomhederne traditionelt er bygget på.
Forandringer indenfor cloud, AI og data der kan få koldsveden frem hos de fleste CIO’s.
Af samme grund var der tændt op i pejsen, og inviteret en række eksperter forbi for at sætte fokus på nogle af de teknologier og juridiske rammer, som især vil påvirke virksomhederne og dermed også CIO’ens fremadrettede strategiske beslutninger.
Cloud og GDPR er en udfordring
65% af de danske virksomhed benytter sig ifølge Danmarks Statistik i dag af cloud-services og man forventer tocifrede vækstrater indenfor cloud-computing de næste mange år. Så der går ikke lang tid, før stort set alle i større eller mindre grad benytter cloud.
Men det er også et område, der har givet anledning til mange spørgsmål og usikkerhed. Specielt mht. hvilke data man f.eks. må opbevare i USA.
CIO Transformation Boardet havde derfor inviteret Tim Krarup Nielsen, advokat og partner i DAHL Advokatpartnerselskab og Allan Frank, it-sikkerhedsspecialist fra Datatilsynet forbi til en snak om den netop offentliggjorte cloudvejledning fra Datatilsynet.
Vejledningen om cloud fortæller bl.a., hvordan du skal vurdere databehandlere, hvilke krav du skal stille, og hvordan du kontrollerer, at behandlingerne sker i tråd med din instruks.
I vejledningen er der et særligt afsnit, der handler om overførsler til tredjelande, og en gennemgang af det mest benyttede tredjeland – USA – og de særlige problemstillinger, som EU-domstolens afgørelse i den såkaldte Schrems II-sag har affødt.
Det medførte en god og livlig diskussion om, hvad der er og burde være lovligt på dette område for at sikre de bedst mulige arbejdsbetingelser for danske virksomheder.
EU’s AI regulering bliver en ny udfordring
De næste, der var inviteret forbi pejsen, var Tim Daniel Hansen, CEO & Co-founder i Droids Agenc og Anders Kofod-Petersen, professor i anvendt kunstig Intelligens fra Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet.
EU er ved at lægge sidste hånd på en regulering af kunstig intelligens, og da flere og flere virksomheder arbejder med både machine learning og AI, var det relevant at få en opdatering på, hvad den kommende lovgivning kommer til at betyde.
AI-reguleringen kommer i høj grad til at fungere som en forlængelse af den eksisterende GDPR-lovgivning. Så der bliver masser at sætte sig ind i, hvis man vil benytte AI i forhold til persondata.
En forskel mellem de to lovgivninger er dog, at AI-reguleringen i højere grad bliver risikobaseret. Det vil sige, at jo flere persondata AI’en behandler, og jo større effekt databehandlingen kan få i forhold til beslutninger og afgørelser om den enkelte borger (f.eks. ved at bruge AI i forhold til sygdomsforløb), jo flere regler skal man overholde.
Selvom man først forventer, at reguleringen vil træde i kraft om nogle år, så var anbefalingen fra eksperterne, at man allerede nu satte sig ind i den foreslåede lovtekst, og sørgede for, at man overholdte disse.
Samtidig blev man i CIO Transformation Boardet enig om, at brugen af AI krævede en meget metodisk tilgang, så man kunne argumentere og dokumentere sine valg – bl.a. for at sikre sig mod utilsigtet bias.
Strategisk brug af data
På den sidste del af mødet skulle CIO’erne selv i aktion i de forskellige mødelokaler på skibet.
Data er ikke bare en potentiel guldgrube for mange virksomheder. Det er også blevet et buzzword, som bestyrelser og topchefer i den grad har taget til sig. Lidt ligesom alle for nogle år siden bare skulle have udviklet en app til stort set al ting.
På direktions- og bestyrelsesniveau er der dog stadig en stor mangel på indsigt og viden om, hvad data reelt kan og bør bruges til.
I den sidste del af mødet blev deltagerne derfor delt op i mindre grupper, hvor de så sammen skulle udarbejde et pitch til bestyrelsen, der fortalte, hvorfor og hvordan man kunne anvende data strategisk i virksomheden.
En workshop der blev faciliteret af Christian Gabe, CEO i BCG Platinion, og som medførte mange gode diskussioner på tværs af virksomhederne omkring forretningspotentialet i brugen af data.
Alt i alt et godt board møde, hvor man i nye og varme omgivelser fik tørret koldsveden af panden og drøftet pillerne for fremtidens datafundament i de forskellige virksomheder.
Næste møde i CIO Transformation Boardet er den 9. juni 2022. Du kan læse mere om IT-Branchens CIO-netværk på vores hjemmeside.