Til trods for coronaens begrænsninger kunne Folkemødet endelig igen afholdes efter sidste års aflysning. IT-Branchen har været fast inventar på Bornholm siden begyndelsen og i år var ingen undtagelse.
Under overskriften ’tech-stase eller tech-fobi’ satte årets debat fokus på den digitale fremtid og om, hvorvidt denne vækker frygt eller begejstring. Til at gøre os klogere på dette, fik IT-Branchen besøg af Nana Bule, CEO for Microsoft i Danmark og Island, og Ulrik Vestergaard Knudsen, vicegeneralsekretær i OECD.
Var du ikke med på Folkemødet, kan du her se livestreamingen af debatten:
Digital dannelse fra fødsel til grav
Digitaliseringen har i høj grad været afgørende for, at Danmark er kommet godt gennem coronakrisen og både virksomheder og politikere sætter i stigende grad deres lid til at teknologien skal bringe fremtidig vækst til Danmark. Men bakker den danske befolkning egentlig også op om et mere digitaliseret samfund?
Ifølge Nana Bule er danskerne både vant til og parate til at begå sig digitalt. Men danskerne har også en sund skepsis og det handler derfor om at opbygge en tillid i samfundet gennem digital dannelse fra vi bliver født og helt indtil vi går i graven.
Denne pointe tog også Ulrik Vestergaard Knudsen op som mener, at vi skal vænne os til at dygtiggøre os fagligt gennem hele livet. Ifølge OECD står vi nemlig nu overfor det største økonomiske opsving i et halvt århundrede og det kan vi simpelthen ikke udnytte fra dansk side, hvis ikke vi har en arbejdskraft der kan tilpasse sig den digitale udvikling.
Teknologi er løftestangen for grøn omstilling
I debatten blev der også rettet fokus mod teknologiens rolle i klimakrisen. Ifølge Nanna Bule har it-branchen et stort ansvar for at imødekomme det enorme negative aftryk, som den stigende digitalisering potentielt vil efterlade fremover. Men hun mener samtidig, at teknologien er den største løftestang for den grønne omstilling.
Det er dog vigtigt, at vi ikke falder i den fælde at tro, at teknologien alene redder klimaet, mener Ulrik Vestergaard Knudsen. Vi kommer ikke i mål uden teknologi, men vi er også nødt til at ændre vores adfærd og politik.
Nana Bule er af samme overbevisning og pointerer, at for at vi kan lykkedes med at bruge teknologien i kampen for klimaet, kræver det investeringer og politiske støttetiltag. På denne måde sikrer vi nemlig, at grøn teknologi bliver konkurrencedygtigt og at der dermed kan blive skabt et marked og en efterspørgsel.
Skal du med til Folkemødet 2022?
Hvis du allerede nu ved at du ønsker at deltage til Folkemødet 2022, så er du velkommen til at kontakte IT-Branchens Mette Lundberg.