Coronakrisen satte gang i en arbejdsmarkedsrevolution. Sådan beskriver Gry Egstrup corona-pandemiens permanente aftryk på vores arbejdsmarked.
Inden pandemien slog til, var hjemmearbejde en sjældenhed, viser en analyse fra Dansk Industri. Her arbejdede 70.000 danskere hjemme minimum en arbejdsdag ugentligt. Et tal de forventer at være mere end fordoblet nu på den anden side af krisen.
”Når jeg siger, at der ingen vej er tilbage, og at der er sket en revolution, så er det fordi, at vi alle sammen har fundet ud af, at der findes en anden måde at arbejde på. Vi kan arbejde effektivt og samarbejde, selvom vi ikke mødes fysisk på kontoret hver dag,” siger Gry Egstrup.
I TDC har man valgt at sætte medarbejderne 100% fri til selv at beslutte, hvor meget eller lidt de vil arbejde hjemme. Det skete, fordi man efter første nedlukningsperiode undersøgte, hvad hjemmearbejdet havde betydet for medarbejdere og ledere i virksomheden.
Her var resultatet klart: Over 80% af medarbejderne oplevede mere fleksibilitet, mere arbejdsglæde og større effektivitet. For lederne var det over 85%, der oplevede deres afdeling klare sig bedre eller lige så godt som før nedlukningen.
”På den baggrund tog vi en modig beslutning om at gentænke hele vores arbejdsplads og lave fuld fleksibilitet til alle. Det har vi nu kaldt New Ways of Working,” fortæller Gry Egstrup.
Fremtidens arbejdsplads bliver mere hybrid
Coronakrisen var også med til at give medarbejdere og ledere nogle nye behov. Hvor fysisk fremmøde tidligere havde været normen, viser der sig nu et stigende behov for fleksibilitet i arbejdslivet.
Mulighed for fleksibilitet i arbejdslivet kan også være det, der tiltrækker fremtidens talenter.
”Min påstand er, at fremtidens arbejdsplads bliver meget mere hybrid. De arbejdspladser, der formår at tilbyde de fleksible arbejdsformer, vil også være dem, der vinder talenterne. For talenterne vil vælge arbejdsplads efter, hvor de kan få det, de søger. Nemlig den fleksibilitet, hvor de både kan få fællesskabet på arbejdspladsen, men også arbejde hjemmefra,” udtaler Gry Egstrup.
Den påstand bliver bakket op af en ny undersøgelse fra Computerworld it-jobbank foretaget blandt 2.500 it-professionelle, der viser, at 90% foretrækker muligheden for at arbejde hjemme. Dertil oplever medarbejdere med mulighed for at arbejde hjemme mere arbejdsglæde, færre sygedage og større balance i deres dagligdag.
Det fleksible arbejdes paradoks
Den fleksible arbejdsform har givet medarbejderne markant mere frihed, men det stiller også større krav til ledelse.
”Fuld fleksibilitet stiller også nogle krav til ledelse. Det stiller nogle krav til at være mere nærværende. Vi siger, at jo mere remote arbejde og fleksibilitet, desto mere struktur og ledelse kræver det også. Det er jo egentlig et paradoks. Jo mere vi sætter os selv fri, jo mere har vi brug for retning og styring,” siger Gry Egstrup.
Ledelse har været en høj prioritet for TDC efter, man indførte fuld fleksibilitet. For at kunne håndtere den frie fleksibilitet, så arbejder TDC ud fra 7 codes of conducts, der er retningslinjer til lederne, der skal få dem til at tænke ledelse på en ny måde.
Topledermødet
Gry Egstrup gæstede den 23. september 2021 IT-Branchens topledermøde. Flere andre talere gæstede mødet, bl.a. Morten Holm Christiansen, formand for IT-Branchens CIO Transformation Board og CIO i COOP og Lars Kroløkke, direktør for Aller Mediers digitale transformation.
Dagen gav tid til både fordybelse, netværk og inspiration. Hvis du synes, at det lyder spændende, kan du allerede nu tilmelde dig topledermødet næste år.