Det er efterhånden blevet til en vane, at it-branchen fortsætter med at slå nye rekorder. Trods lavere vækst end tidligere, viser tallene stadig en imponerende stigning i omsætningen for 1. kvartal 2023.
I 1. kvartal 2023 omsatte it-branchen for 75,4 mia. kr., hvilket er en forbedring på 3,3% i forhold til samme kvartal året før, hvor omsætningen lå på 73,5 mia. kr.
”Den lavere vækst betyder ikke, at det går tilbage for de danske it-virksomheder. Men det viser, at de globale konflikter, stigende renter og inflation påvirker erhvervslivets lyst til at investere i it-løsninger, og det er derfor, vi ser en lavere vækst end tidligere,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.
Eksportvæksten fortsætter med at stige
De danske it-virksomheder står stadigt stærkt og oplever en fortsat stigning af eksporten, som nu tegner sig for godt 35% af branchens samlede omsætning.
It-branchen eksporterede i 1. kvartal for 26,5 mia. kr., som er en stigning på 6,1% i forhold til samme periode sidste år.
Mest iøjnefaldende er det, at man indenfor softwareudvikling samt fremstilling af computer- og kommunikationsudstyr oplever, at en betydeligt større andel af omsætningen kommer fra salg til udlandet.
”Det er glædeligt at se, at eksporten fortsætter med at stige. Det viser meget om det store potentiale, der er at hente for de danske it-virksomheder i udlandet. Vi forventer da også, at der vil komme en ny eksportbølge på danske it-løsninger, når den globale usikkerhed falder mere til ro,” siger Natasha Friis Saxberg.
Beskæftigelse i it-branchen er stadig rekordhøj
I 1. kvartal 2023 var der 107.328 fuldtidsansatte i it-branchen, hvilket er en stigning på 3,9% eller 4.048 ansatte i forhold til samme periode sidste år. Branchen har dermed fulgt tendensen på det danske arbejdsmarked, hvor antallet af lønmodtagere det seneste år er steget på trods af usikkerheder, høj inflation og stigende renter.
”Beskæftigelsen i it-branchen er stadig på et rekordniveau, og der er stadig en kæmpe efterspørgsel efter it-eksperter i hele erhvervslivet. Også selvom vi så småt ser tegn på, at flere virksomheder stopper lidt op,” siger Natasha Friis Saxberg.
Tallene viser nemlig også, at it-virksomhederne – ligesom det øvrige erhvervsliv – tilpasser efterspørgslen efter medarbejdere i forhold til en mere usikker og afventende markedssituation.
Målt på antallet af jobannoncer, er presset på it-arbejdsmarkedet aftaget. I juni blev der lagt ca. 1.400 nye it-jobannoncer på nettet. Det kan sammenholdes med, at der i starten af 2022 blev lagt ca. 2.200 nye it-jobannoncer på nettet om måneden, hvilket svarer til et fald it-jobannoncer på 36%.
Det faldende antal nye it-jobannoncer betyder ikke, at beskæftigelsen er faldende. Men det kan være en indikation på, at beskæftigelsesfremgangen ikke vil fortsætte i samme tempo som tidligere.
”Selvom vi lige nu ser færre it-jobannoncer, er der stadig en langt større efterspørgsel, end der er it-eksperter til rådighed. Så der er stadig en intens kamp om at skaffe de rigtige medarbejdere. Det vi ser nu, er formentlig blot en normalisering af efterspørgslen. Og så snart vi ser mindre usikkerhed omkring de globale konflikter vil vi også se en ny bølge af it-investeringer og en endnu højere efterspørgsel efter eksperter,” siger Natasha Friis Saxberg.
Hvis du vil vide mere
Hvis du vil se flere branchetal, kan du altid gå ind på vores branchen i tal.
Berlingske skriver: “Rekordfremgangen i dansk it-verden er blevet mindre – men næste bølge venter forude.”
ITWatch skriver: “It-branchens vækst løjer af.”
Computerworld “Den danske it-branche runder 107.000 fuldtidsansatte.”
Version2: “Ny omsætningsrekord i den danske it-branche: Men væksten løjer af.”