Efterhånden som man kører ud af de snørklede og bakkede landeveje på Fyn, bliver internetforbindelsen også gradvist dårligere. For der kan pludselig være langt til nærmeste internetcentral og mobilmast.
Ikke et problem hvis man bare er på en søndagstur i det smukke landskab, men hvis man bor og arbejder i området, kan den manglende netforbindelse betyde alt.
Ingen dækning i dårligt vejr
På Højbjergvej i nærheden af Ubberud bor Lars Schødts Sølby, og han oplevede om nogen udfordringer med netforbindelsen.
Med maksimalt 4-5 Mbit/s via telefonstikket, skulle der ikke være mange hjemme, før Lars helt måtte opgive at være på nettet. Og det var ikke meget bedre med det mobile internet, hvor signalet var så ringe, at der ofte ikke var forbindelse, når det regnede eller sneede.
Et problem for Lars da han arbejdede som supportchef i en it-virksomhed, der lå i København, og han derfor ofte arbejdede hjemmefra.
Støtte til fiberudrulning
I forbindelse med at beboerne på undersøgte de forskellige muligheder, faldt de over Bredbåndspuljen, hvor man netop kan søge støtte til udrulning af bedre bredbåndsforbindelser.
Det krævede dog, at der var flere husstande, der ville have bredbånd, da det ellers ville være for dyrt at etablere internet.
Så Lars og de andre beboere på vejen måtte ud og stemme dørklokker på de omkringliggende veje.
84 husstande endte med at sætte sig sammen og stifte en forening, der skulle skaffe bedre dækning i området, og det lykkedes dem også at få støtte fra Bredbåndspuljen til projektet.
En ny verden
I dag har området fået lynhurtige fiberforbindelser, og Lars kan nemt arbejde hjemmefra og afholde videomøder samt styre virksomhedens backup og infrastrukturen virtuelt.
Det er også slut med hakkende tv og udfald på telefonen, da det hele kører via trådløst netværk i huset. Faktisk har de hos Lars helt fravalgt tv-pakker og streamer i stedet deres tv-indhold.
Fiberudrulningen og løsningen blev leveret af Energi Fyn.