Det viser it-fakturaerne til det offentlige

Kigger man på de tilgængelige it-fakturaer i det offentlige, blev der i 2022 købt it-ydelser ind for 11 mia. kr. fordelt på 2.500 it-leverandører. Men der er et stort mørketal.

Det viser it-fakturaerne til det offentlige

Seneste tal fra Mercell, der lever af at overvåge og analysere det offentlige marked, viser, at der i 2022 blev faktureret for 10.963.338.398,97 kr. indenfor it-løsninger i det offentlige.

I alt blev der sendt 18.044 fakturaer fordelt på 2.485 it-leverandører, hvilket er en stor del af it-branchens samlede 4.772 virksomheder, der dermed har leveret løsninger til det offentlige i 2022.

”Den offentlige sektor står for en væsentlig del af de danske it-indkøb, og derfor ser vi også mange it-leverandører, der specialiserer sig i at levere til det offentlige. Det er et utrolig konkurrencepræget marked med mange leverandører, der skaber en høj grad af innovation,” siger Martin Jensen Buch, chefkonsulent i IT-Branchen.

Tre underbrancher fakturerer mest

Med 10,5 mia. fakturerede kroner, står tre underbrancher for 95,5% af alle registrerede it-fakturaer til det offentlige i 2022.

”Store dele af de offentlige it-udgifter går til konsulentbistand. Det skyldes blandt andet, at udvikling af specialdesignede it-løsninger til det offentlige, ofte kategoriseres som it-konsulentydelser, på grund af den høje kompleksitet, der er forbundet med arbejdet. Men også indkøb af hardware og softwareudvikling fylder meget.” udtaler Martin Jensen Buch.

En gennemsnitlig faktura lyder på 4,3 mio. kr.

Kigger man på, hvad en it-leverandør i gennemsnit fakturerer det offentlige for, lyder fakturaen på 4,3 mio. kr.

“Vi hører ofte kun om de store offentlige it-projekter til mange millioner af kroner, men dem er der faktisk kun meget få af. Langt de fleste it-indkøb er på under 5 mio. kr. og det er bl.a. derfor, der er netop er plads til så mange it-leverandører til det offentlige,” fortæller Martin Jensen Buch.

Store mørketal omkring det reelle forbrug

Desværre er ovenstående tal ikke fuldstændig retvisende for det offentliges forbrug af it-ydelser og hardware. En række både statslige myndigheder og kommuner nægter nemlig at offentliggøre deres omkostninger.

En række af nedenstående offentlige institutioner er så store, at deres it-forbrug må forventes at kunne ændre væsentligt på markedsstørrelsen og fordelingen af it-omkostninger i det offentlige.

”Hvis offentligheden ikke får fuld indsigt i det offentlige forbrug, bliver det jo umuligt at vurdere dens arbejde og effektivitet. Så det er et stort demokratisk problem, at der i Danmark findes offentlige instanser, der nægter at være transparente omkring deres reelle forbrug,” siger Martin Jensen Buch.

Disse offentlige myndigheder og kommuner ønsker ikke at være transparente omkring deres omkostninger:

  • AFLD A/S
  • Energnist
  • Netselskabet Elværk
  • Amgros
  • Banedanmark
  • CBS
  • Familieretshuset
  • Finansministeriet (hele deres koncern)
  • Forsvarsministeriet (hele deres koncern)
  • Hjemrejsestyrelsen
  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug & Fiskeri
  • Skatteministeriet
  • Samt følgende kommuner: Esbjerg, Herning, Hjørring, Ikast-Brande, Kolding, Middelfart, Morsø, Odense, Silkeborg, Svendborg, Thisted, Vejle, Aalborg og Aarhus.

Hvis du vil vide mere

Du kan læse mere om vores mærkesag om offentlig digitalisering på vores hjemmeside, ligesom du altid kan tage fat i Martin Jensen Buch, hvis du f.eks. kunne være interesseret i at deltage i vores udvalg for offentlig digitalisering.

Udbudsoverblik

Du kan også allerede nu tilmelde dig IT-Branchen og Dansk Erhvervs konference Udbudsoverblik, hvor et bredt udsnit af offentlige indkøbere vil præsentere deres kommende udbud. Konferencen afholdes den 7. februar 2024 på Børsen.


    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *