Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organsation (PLO) har netop meldt ud, at det fra næste uge bliver muligt at konsultere sin praktiserende læge via videokonsultationer.
I første omgang bliver det frivilligt, om de praktiserende læger vil tilbyde videokonsultation, men begge parter forventer, at rigtig mange læger vil gøre brug af tilbuddet.
”Det giver rigtig god mening at bruge videokonsultationer til at mindske spredning af Corona-virus. Jeg håber, at rigtig mange læger vil tage videokonsultation til sig og fortsætte med at tilbyde det – også efter corona er lagt bag os,” udtaler Freddy Lykke, direktør for Sirenia og formand for IT-Branchens sundheds it-udvalg.
IT-Branchen kom sidste sommer med et konkret ønske om landsdækkende tilbud om videokonsultationer. Her efterlyste vi en fællesoffentlig målsætning om, at alle hospitaler, kommuner og praktiserende læger indenfor 3 år skal kunne tilbyde videokonsultationer.
Der er et stort potentiale i brugen af videokonsultationer i sundhedssektoren, både i disse corona-tider men også generelt, da det kan være med til at effektivisere arbejdsgangene og være til gavn for både patienter og læger landet over.
“Video-kommunikation er langt fra noget nyt. Teknologien har eksisteret i mange år, og vi danskere bruger den flittigt til at kommunikere både i det private og i erhvervslivet. Vi taler altså om en moden teknologi, der er klar til også at kunne blive brugt i udbredt grad i sundhedssektoren,” siger Freddy Lykke.
Danskerne vil helst se lægen online
Danskerne er klar til at benytte videokonsultationer. En analyse fra sidste år udarbejdet af YouGov for Atea viser, at halvdelen af danskerne foretrækker videokonsultationer fremfor fysisk fremmøde, når de skal til lægen eller andre sundhedsrelaterede aftaler.
Videokonsultationer og andre digitale værktøjer gør det muligt at pleje, genoptræne og behandle borgere i deres eget hjem. Og videokonsultationer vil også kunne effektivisere hverdagen for mange, som bor i Danmarks udkantsområder, samt dem som ikke har mulighed for at forlade deres hjem.
At indføre videokonsultationer vil ikke blot effektivisere lægernes og borgernes hverdag, men vil også skabe et stort samfundsøkonomisk potentiale.
Det viser bl.a. en analyse fra Digitaliseringsstyrelsen fra december 2018. Analysen peger på et nettopotentiale på 250 mio. kr. over fem år for fire konkrete områder.
“Videokonsultationer er et rigtigt skridt for sundhedsvæsenet, og IT-Branchen opfordrer, til at man i kølvandet på Corona-krisen får lagt en plan for, hvordan vi sikrer, at alle sundhedsfaglige medarbejdere indenfor få år kan tilbyde videokonsultationer,” slutter Freddy Lykke.