Brexit-sagaen fortsætter

Brexit har indtil videre krævet både flere forlængelser, mange forhandlinger samt et skift af præmiereminister, og nu er Brexit for endnu en gang udsat.

Brexit

Det er allerede mere end tre år siden, at 51,9% af den britiske befolkning stemte for at UK skulle træde officielt ud af EU. Men hvorvidt UK skal træde ud via soft Brexit eller hard Brexit har siden hen resulteret i mange forhandlinger og diskussioner, både imellem EU og UK, men også internt i det britiske parlament.

Måske Brexit den 31. januar

Egentlig skulle UK have trådt ud af EU-samarbejdet den 29. marts i år, men da den daværende premierminister, Theresa May, ikke kunne finde opbakning til hendes Brexit-aftale, blev det udsat til 12. april, og efterfølgende den 31. oktober.

Nuværende premierminister, Boris Johnson, har flere gange gennem hans korte tid som premierminister udtrykt, at han på ingen måde vil forlænge Brexit længere end til den 31. oktober 2019.

Denne holdning har han dog måtte genoverveje, da det britiske underhus i sidste uge stemte ja for selve Brexit-aftalen, men nej til tidsplanen herfor. Dette fordi underhuset mener at det ikke vil være muligt at kunne vedtage al følgelovgivningen inden den 31. oktober.

EU vedtog derfor den 28. oktober at forlænge Brexit til 31. januar 2020, med mulighed for at UK kan træde ud før denne deadline, hvis det britiske parlament altså bliver enige om selve Brexit-aftalen.

Briterne skal igen til stemmeurnerne

Tirsdag aften forlagde Boris Johnson for fjerde gang en forespørgsel i underhuset om at afholde nyvalg i midten af december, så man i UK kan sammensætte en ny regering der kan tage stilling til Brexit.

Forespørgslen blev vedtaget i underhuset med et stort flertal, og der er derfor nu stor chance for at briterne skal til valg den 12. december, hvis forespørgslen også bliver vedtaget i overhuset.

Et parlamentsvalg i december kan dog betyde at man endnu engang bliver nød til at udskyde skilsmissedatoen mellem EU og UK. Så hvornår et reelt Brexit kommer til at indtræffe er endnu en gang uvist.

Vil du vide mere om Brexit?

Hvis du vil vide mere om, hvordan du som it-virksomhed skal håndtere situationen, kan du læse mere i vores tidligere Brexit-artikel, hvor vi belyser hvilke områder du skal være opmærksom på som it-virksomhed.

Du kan også læse mere på Dansk Erhvervs Brexit-univers, EU Parlamentets Brexit preparedness univers, eller på Erhvervsstyrelsens informationssite omkring Brexit.

IT-Branchen har også et internationaliseringsnetværk, hvor man kan få adgang til eksperter og lære af andres erfaringer med at gøre forretning i udlandet.

Tag fat i Sif Neldeborg, hvis du vil vide mere om, hvad vi kan hjælpe med mht. internationale markeder.