Otte områder regeringen skal fokusere på, hvis Danmark skal blive på digitaliseringens tinde

Danmark har kurs mod det digitale Himmelbjerg. Men det nytter ikke, når resten af EU bevæger sig med hastige skridt mod toppen af Mount Everest.

Når det gælder den digitale udvikling, så taber vi tempo i Danmark. De andre EU-lande bevæger sig langt hurtigere end Danmark på den digitale agenda. Hvis vi fortsætter i samme sneglefart, risikerer vi at stå ensomme på toppen af det jyske Himmelbjerg, mens resten af Europa for længst har plantet flaget på Mount Everests tinde.

I IT-Branchen vurderer vi, at flere lande vil overhale Danmark i den nærmeste fremtid, hvis vi fortsætter med den nuværende hastighed.

Vi skal op i tempo

I IT-Branchen er vi yderst bekymrede for, hvor vi om bare få år vil befinde os i det digitale europæiske kapløb. I april kom Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet med deres årlige redegørelse om Danmarks Digitale Udvikling.

Redegørelsen konkluderer, at Danmark heldigvis stadig er langt fremme, når vi ser på de målsætninger, EU har opsat for digitalisering. Det kan vi nikke genkende til i IT-Branchen, men vi er desværre langt fra det land, der udvikler sig hurtigst i dag. EU har tidligere kaldt Danmarks digitale indsats for ”lagging ahead”, da mange andre lande bevæger sig hurtigere end Danmark på den digitale agenda.

Her skal vi have vores fokus

Hvis vi skal holde vores position, som et førende digitalt land, bør vi handle nu. Derfor har vi i IT-Branchen, med udgangspunkt i den nyeste redegørelse, otte forslag til områder, hvor man bør gøre mere fra offentlig side:

  • Hej,

    tak for jeres 8 fokusområder. Jeg synes dog at der mangler et punkt – nemlig et fokus lttere og mere sikker adgang til data. Hvis vi skal digitalisere, er der brug for data, og det er i dag en udfordring, at lange de fleste innovationsprojekter bruger alt for meget tid på at få adgang til data, validere data, strukturere og rense data.

    I dag ligger 70% af verdens data hos 5 store tech. giganter – 4 i USA og en i Kina – resten af data ligger spredt og gemt på mange forskellige servere og databaser, og hver gang man skal have adgang til data er det et kæmpe arbejde pga. juridike databehandleraftaler og frygt for ikke at overholde GDPR.

    EU satser lige nu ektremt meget på at udvikle såkaldte ‘Common European Data Spaces’ som skal skabe et sammenhængende datamarked i EU. Der oprettets data spaces indenfor en lang række forskellige domæner og de forskellgige domænespecifikke data spaces skal være interoperable på tværs. Ideen er at der vil opstå dataformidlingstjenester, som skaber foreretning ved at gøre meta data tilgængelig, så man ved hvor der kan hentes hvilken data, og sikre IT komponeter skal hjælpe med at validere, strukturere og forhandle data. så denne proces bliver langt hurtigere, sikrere og mindre omkostingstung.
    Der står i Regeringens Digitaliseringsstrategi at DK skal have et Gaia-X Hub. Dette er synonymt med et data space hub, og det er Digitaliseringsstyrelsen i fuld gang med at oprette.

    Jeg håber at i vil tage dette punkt med i fremtidige diskussioner om digitalisering og jeg kommer gerne ind og taler mere om emnet, hvis i skulle være nysgerrige.

    Mvh Lea Schick, Senior Research and Innovation Specialist ved Alexandra Instituttet.

  • Hej Lea
    Tak for et godt indspark. Vi er meget enige i dit budskab om værdien af data i den fortsatte digitalisering af Danmark, og lettere afgang til data er blandt vores helt store politiske fokusområder.
    IT-Branchen arbejder blandt andet for udstilling af flere og bedre offentlige data, samt lovgivning der understøtter sikker deling af data, herunder god og let forståelig vejledning og rådgivning. Vi har særligt fokus på hvordan den massive EU-regulering på data-området påvirker mulighederne for at udvikle nye databaserede digitale løsninger. Jeg ved at det også er noget i følger tæt hos Alexandra Instituttet.
    Vi holder hvert år en større konference om emnet “Danmarks Data”, hvor vi også uddeler en pris for innovativt genbrug af offentlige data. Læs evt. mere her
    https://itb.dk/event/danmarks-data-2024/

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *