Intimitet er den nye frontlinje inden for kunstig intelligens. Hereafter AI, Storyfile og You, Only Virtual er blandt de virksomheder, som lader dig bringe dine kære eller dig selv digitalt til live igen.
De forskellige tjenester tilbyder at skabe en virtual version af en person – en ‘conversational AI’ – i form af tekst, lyd eller video, som er trænet af afdøde selv eller på afdødes data efter de døde – og som de efterladte kan tale med.
Der er måske ikke noget tidspunkt, vi har mere behov for at blive hørt og dykke ned i vores følelser, end når vi mister en vi har kær. Men hvad gør det ved os og vores sorg, at vi har denne mulighed? Det spørgsmål stiller techjournalist Marie Høst i den nyeste episode af IT-Branchens og IDA’s podcast Blinde Vinkler.
Med i studiet er Lisbeth Klastrup, lektor i digital kultur og sociale medier ved IT-Universitet i København. Hun har forsket i, hvordan død designes i multiplayer-spil, og hvordan folk forholder sig til død på sociale medier.
Lisbeth Klastrup forklarer, at de nye teknologiske muligheder i nogle tilfælde kan have en positiv og lindrende effekt på sorgen:
”Man har muligheden for at få taget det sidste farvel, hvis man ikke havde det, mens vedkommende levede”.
Kan forlænge sorgprocessen
Men udødelighed i form af en maskine og kunstig nærhed kan også i komplicere sorgforløbet:
”De mere negative aspekter er, hvis der kommer kommercielle interesser i det, så der er nogen, der har interesse i, at vi bliver ved med at have en relation til afdøde, selvom vi måske ikke behøver det” fortæller Lisbeth Klastrup og fortsætter:
Det kan i værste fald være med til at forlænge en sorgproces, hvor det faktisk bliver en slags sorglidelse, som man ikke kun skal behandle gennem digitale medier.”
De afdødes rettigheder
Derfor opfordrer Lisbeth Klastrup også til, at vi forholder os kritisk og reflekteret til de nye muligheder. Det gælder også i forhold til de afdødes rettigheder. Eksempelvis skal vi overveje grundigt, hvilken version af vores kære, vi genopliver. Lisbeth Klastrup giver et tænkt eksempelvis med en afdød ægtemand:
Er det i 60’erne lidt småfed med hentehår? Eller siger man, at jeg gerne vil mindes ham som den lækre mand, jeg havde, da han var midt i 30’erne? Det er jo også rigtig interessant, om man så også har ret til at sige, at det er et meget bestemt billede af personen, man fastholder”
Digitalt efterliv er stadig et up-and-coming-område, som kan udvikle sig i mange retninger. En af de store muligheder for udvikling opstår, hvis metaverserne bliver en realitet. Lisbeth Klarlund forklarer, at det åbner op for mange nye spørgsmål:
Så har vi en fremtid, hvor vi tilbringer en del af vores tid online i form af nogle ret realistiske avatars. Så er det interessant at tænke på netop, hvordan vil de døde være til stede der? Og hvor meget kommer de til at fylde? Hvordan skal vi være sammen med dem? Hvordan skal vi leve med dem?”
Lyt til Blinde Vinkler hver måned
Podcasten Blinde Vinkler kigger ind i teknologier og videnskab, som forsøger at rette op på skævheder i samfund & teknologi. Nye episoder bliver publiceret på månedlig basis i løbet af 2023. Du finder alle sæsoner af Blinde Vinkler her.
Podcasten er produceret af IT-Branchen og Ingeniørforeningen IDA.
1 svar
Har I nogen statistik på, hvor udbredt fænomenet er?