Tag med techjournalist Marie Høst på rejse ind i NFT’ernes verden i første afsnit af den tredje sæson af vores podcast Blinde Vinkler.
”Digital art is here to stay”
69 millioner dollars. Så meget sælger auktionshuset Christie’s i 2021 deres første udelukkende digitale værk, en såkaldt NFT, for. Det er kunsteren Beeple, hvis værk bliver solgt. Med den enorme salgssum er NFT-hypen sat i gang.
Siden 2021 er hypen fortsat med blandt andet tårnhøje salgssummer, talrige NFT-salgsplatforme og NFT-kendis-profilbilleder. Men selvom omtalen af NFT’er er stigende, så dømmer mange kunsteksperter NFT’er ude som en forbigående dille.
Hvad er en NFT?
Men lad os lige træde et par skridt tilbage og starte helt fra bunden. For hvad er en NFT egentlig? Non fungible tokens (NFT) betyder direkte oversat en ikke-ombyttelig genstand. En NFT er en unik genstand, og der findes altså ikke to ens NFT’er.
NFT’er kan kun være unikke, fordi de eksisterer på en blockchain. Det vil sige en art database, hvor information bliver opbevaret i blokke, som er forbundet i én lang kæde. Du kan ikke ændre i kæden, uden det bliver opdaget – og derfor er NFT’er beskyttet mod eksempelvis kopiering. NFT’er køber og sælger du med kryptovaluta, som fx Bitcoin.
Vi forbinder tit NFT’er med digital kunst, men en NFT kan i princippet være alt. Eksempelvis blev den legendariske Nyan Cat GIF solgt for næsten $600.000.
Hvem har patent på den gode smag?
Men NFT’er er meget mere end hypede salgssummer. Mange mener, at NFT’er kan skabe et brud med den etablerede og vestligt dominerede kunstverden.
En af de personer er Majken Overgaard. Hun er partner i virksomheden Korridor, der undersøger, hvad WEB3 vil betyde for kunstverdenen.
“Det er ikke os med den gode smag, der skal fortælle andre, hvad der er den gode kunst længere” fortæller Majken Overgaard.
Majken er af den overbevisning, at introduktionen af NFT’er i kunstverdenen er en revolution. Mange mennesker, der normalt ikke ville interessere sig for den klassiske, elitære kunstverden, har pludselig fået en adgangsbillet til kunsten. Og den adgang er ikke bevogtet af kuratorer eller museumsdirektører. Med andre ord, vi har alle mulighed for at definere, hvad den gode kunst er. Samtidig har alle typer af kunstnere med vidt forskellige baggrunde nu mulighed for at udgive deres værker til et bredt publikum:
”Der er stor forskel på, om du har læst 5 år på universitet, og er blevet trænet i det her vestlige blik, eller om du er programmør fra Afghanistan, der synes, det er fedt med enhjørninger, der danser på Mars” forklarer Majken Overgaard.
Majken Overgaards håb er, at NFT’er kan skabe en mere demokratisk kunstverden med større diversitet.
Vil du høre mere? Lyt til Blinde Vinkler
Podcasten Blinde Vinkler kigger ind i teknologier og videnskab, som forsøger at rette op på skævheder i samfund & teknologi. Du finder alle tre sæsoner af Blinde Vinkler her.
Podcasten er produceret af IT-Branchen og Ingeniørforeningen IDA.