Prisvinder vil hjælpe døve – uden nogensinde at have mødt en

Det lå ellers ikke i kortene, at Mads Lorentzen skulle kaste al sin tid og energi i at hjælpe hørehæmmede ved at udvikle en digital tegnsprogstolk. Det ændrede et corona-forløb dog på, og nu er alle sejl sat for at erobre verden med sit nye produkt.

Prisvinder vil hjælpe døve – uden nogensinde at have mødt en

Nedenstående er en kortere gengivelse af journalist Trine Grauholms fantastiske artikel HumAID på Erhverv+. Du kan læse den fulde artikel her.

Da den studerende Mads Lorentzen i slutningen af 2021 lå med en fæl omgang corona, havde han ikke skænket døve mange tanker. Men det ændrede sig, da han læste en artikel om en ung døv kvinde, der havde fået praktikplads i Bilka, men oplevede vanskeligheder i hverdagen pga. sit handicap.

Mads Lorentzen havde aldrig selv mødt en hørehæmmet, men kunne ikke forstå, at der ikke allerede fandtes et hjælpemiddel på markedet, der kunne hjælpe med noget så lavpraktisk som de daglige kommunikationsbarrierer.

Lidt online research afslørede, at problemet var langt større, end han havde forestillet sig. Kun 38 procent af døve er i job i dag.

Et chokerende lavt tal, som fik tændt ilden i ham. For der burde ikke være forskel på døve og ikke-døve, når det handler om muligheden for at være på arbejdsmarkedet.

Fra ide til egen virksomhed på ingen tid

På under en uge havde Mads Lorentzen programmeret sin første demoversion, der via computerens kamera og en digital avatar, kunne oversætte tegnsprog til tekst i realtid.

I dag, under et år efter han fik ideen, har han afsluttet sit speciale i avanceret robotteknologi, stiftet virksomheden HumAID, rejst over en millioner kroner og står på tærsklen til at lancere et produkt, der kan gøre hverdagen meget mere bedre for døve og hørehæmmede.

Løsningen er tænkt som et hjælpemiddel, der kan bruges af døve, når de ikke har mulighed for at have en menneskelig tolk med sig. HumAID har også planer om at undersøge, om døve børn får lettere ved at lære tegnsprog og andre fag som matematik og dansk, når de har en digital avatar til at hjælpe dem.

Folk står i kø

Som så mange andre iværksættere, oplever HumAID også, hvor svært det kan være at holde fokus på ens kerneforretning, når alle gerne vil have fat i dem.

Det gælder både i forhold til interviews, iværksætterkonkurrencer og investorer, hvor det som studerende har været mærkeligt flere gange at takke nej til investeringer i omegnen af 700.000 kroner.

Virksomheden vil dog vente med at tage investorer ind, til virksomheden er klar til at gå ind på det amerikanske marked, da amerikanske tegnsprog er det nærmeste, man kommer et internationalt tegnsprog.

Hædret med Odin Tech Award

Det er ikke kun investorerne og medierne, der har stået i kø foran HumAID. Det har prisoverrækkelserne efterhånden også.

Allerede i marts måned 2022 vandt HumAID Innovationsprisen, og nu har de netop vundet Odin Tech Award 2022, der gives til en virksomhed, der har lavet særligt interessante teknologiske, digitale eller datadrevene løsninger.

IT-Branchen er medsponsor af Odin Tech Award 2022, og HumAID får som vinder ud over 20.000 kr. også et års gratis medlemskab af IT-Branchen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *